Gyermekkori alvászavarok és ágybavizelés a koffein miatt

Medipress
megjelent:

Az alvászavarok és az ágybavizelés gyerekeknél gyakran összefüggésben áll a koffeinfogyasztással. Sok szülő nincs tisztában azzal, milyen mennyiséget fogyaszt gyermeke, és milyen hatást gyakorol rá az anyag, mert a gyermekkori koffeinfogyasztással kapcsolatos információk korlátozottak.

A Journal of Pediatrics szakfolyóiratban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a megkérdezett gyermekek naponta fogyasztottak koffeint, és minél több koffeint fogyasztottak, annál kevesebbet aludtak.

A Nebraska Medical Center kutatói Dr. William Warzak vezetésével 200, öt és tizenkét év közötti gyermek szüleit kérdezték ki a rutin orvosi vizsgálatok során egy városi gyermekkórházban. A szülőket arra kérték, hogy számoljanak be azokról a harapnivalókról és italokról, amelyeket gyermekük napi rendszerességgel fogyaszt.

Dr. Warzak arról számolt be, hogy egyes gyermekek már öt éves korukban naponta egy doboznyi üdítőnek megfelelő mennyiséget fogyasztanak.

Már a 8-12 éves gyerekek is fogyasztanak koffeint

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az idősebb gyerekek több koffeintartalmú üdítőitalt ittak. „A 8-12 éves gyerekek átlagosan napi 109 mg-ot fogyasztottak” – magyarázta Dr. Warzak, „ami közel három darab három deciliteres dobozos üdítőnek felel meg”.

A szakemberek szerint azonban a koffein ezeknek a gyerekeknek az esetében nem áll összefüggésben az ágybavizeléssel. „A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek nem vizelnek ágyba nagyobb valószínűséggel akkor, ha koffeint fogyasztottak, annak ellenére, hogy a koffein vízhajtó hatású” – tette hozzá Dr. Evans, a tanulmány társszerzője.

Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.