• Koffein és a gyermekkori alvászavarok

    Szerző: Medipress

    Az alvászavarok és az ágybavizelés gyerekeknél gyakran összefüggésben áll a koffeinfogyasztással. Sok szülő nincs tisztában azzal, milyen mennyiséget fogyaszt gyermeke, és milyen hatást gyakorol rá az anyag, mert a gyermekkori koffeinfogyasztással kapcsolatos információk korlátozottak.

    A Journal of Pediatrics szakfolyóiratban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a megkérdezett gyermekek naponta fogyasztottak koffeint, és minél több koffeint fogyasztottak, annál kevesebbet aludtak. A Nebraska Medical Center kutatói Dr. William Warzak vezetésével 200, öt és tizenkét év közötti gyermek szüleit kérdezték ki a rutin orvosi vizsgálatok során egy városi gyermekkórházban. A szülőket arra kérték, hogy számoljanak be azokról a harapnivalókról és italokról, amelyeket gyermekük napi rendszerességgel fogyaszt. Dr. Warzak arról számolt be, hogy egyes gyermekek már öt éves korukban naponta egy doboznyi üdítőnek megfelelő mennyiséget fogyasztanak.

    Hirdetés

      Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei


    Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe.
    Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei>>

    Már a 8-12 éves gyerekek is fogyasztanak koffeint

    A kutatók azt is megfigyelték, hogy az idősebb gyerekek több koffeintartalmú üdítőitalt ittak. „A 8-12 éves gyerekek átlagosan napi 109 mg-ot fogyasztottak” – magyarázta Dr. Warzak, „ami közel három darab három deciliteres dobozos üdítőnek felel meg”.

    A szakemberek szerint azonban a koffein ezeknek a gyerekeknek az esetében nem áll összefüggésben az ágybavizeléssel. „A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek nem vizelnek ágyba nagyobb valószínűséggel akkor, ha koffeint fogyasztottak, annak ellenére, hogy a koffein vízhajtó hatású” – tette hozzá Dr. Evans, a tanulmány társszerzője. 

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.12.23 12:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tippek iskolakezdéshez - Hogy könnyebb legyen az első nap

    Az iskolakezdés mind a gyerekek, mind a szülők számára kihívást jelent. Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük az első napokat.

    Mennyi kávét igyunk egy nap?

    Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, ugyanakkor igaz az is, hogy felelőtlenül fogyasztva növeli a stresszt, a csontritkulás és a szívproblémák esélyét, olyannyira, hogy még hirtelen szívmegálláshoz is vezethet. De akkor mennyi is az annyi, mennyit igyunk belőle és mikor?

    Napszúrás csecsemőknél, kisgyermekeknél

    A napszúrást többnyire közvetlen napsugárzás okozza, ami az agyhártya ingerléséhez vezet. Ez gyakran együtt jár az agy megduzzadásával és az agyi nyomás emelkedésével. Különösen nagy veszélyt jelent a napszúrás a csecsemőkre, főleg akkor, ha a kis fejük vagy nyakuk fedetlenül ki van téve a napsugaraknak.

    Hőség és egészségünk

    A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet.

    Tudta-e a koffeinről?

    A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

    Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    Előbb vagy utóbb szinte minden gyerek megtanul biciklizni. Mindegy, hogy négy-, három-vagy kétkerekű, nagyszerűen megfelelnek a gyerekek mozgásigényének levezetésére és koordinációs készségük fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.