Az alvásmegvonás alvajárásra hajlamosít

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az alvajáróknak nagy szükségük van a megfelelő mennyiségű alvásra, mivel a legújabb kutatások szerint, ha nem alusszák ki magukat eléggé, sokkal nagyobb a valószínűsége az alvajárásnak.A kísérletet Kanadában végezték 40 alvajáró közreműködésével.

A tanulmány szerint az alvajáróknak rendszeres alvási ciklusra, és megfelelő mennyiségű éjszakai pihenésre van szükségük.

Alvászavar
Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet, azaz a "túlélést": a reagáló-, tanulási- és tűrőképesség, a figyelem, a munkateljesítmény csökken, egyre kifejezettebb ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi (szomatikus) betegségek és a szellemi leépülés (dementálódás) kockázata is lényegesen fokozódik hatására. A WebBeteg cikke az alvászavarról.

A kísérletben résztvevő alvajárók egy úgynevezett alváslaborban töltöttek el egy éjszakát, ahol videofelvételt készítettek róluk. Azon az éjjelen 20 embernél tapasztaltak alvajárást, néhányuknál többször is, és összesen 32 alvajáró fázist regisztráltak. (Tudni kell, hogy az alvajárók nem egész éjjel sétálnak.) Másnap reggel a kutatók a résztvevőket 25 órán keresztül ébren tartották, hogy megfigyeljék, milyen hatással van rájuk az alvásmegvonás.

A 25 órás ébrenlét után a betegek addig aludhattak amíg csak akartak. Miután ez csak reggel történhetett meg, nemcsak fáradtak voltak, de teljesen szokatlan időben kellett aludniuk. Ez alkalommal 36 embernél tapasztaltak összesen 92 alvajáró fázist.

Alvászavar

A kutatók következtetése a kapott eredményekből az, hogy az alvásmegvonás növeli az alvajárás kockázatát. Hozzá kell tennünk, hogy ez a kísérlet nem említi azokat, akiknél még sosem tapasztaltak alvajárást, hiszen a kutatást végző orvoscsoport régebbi vizsgálatai szerint, egészséges embereknél az alvásmegvonás nem vezet alvajáráshoz.

(WEBBeteg - Cs. K.)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.