• Miért horkolunk?

    Szerző: Springmed - Dr. Zoller Rezső

    A horkolást a felső légút falainak és egyes részeinek rezonálása okozza. Ez leggyakrabban a lágyszájpad, illetve a nyelvcsap rezgéséhez köthető, de lazább garatívek, esetleg nagyobb mandulák is hozzájárulhatnak a horkoláshoz. A rezgés létrejöttéhez szűkület, gyorsult légáramlás és laza szövetek szükségesek.

    Nappal, ébrenlét alatt a felső légút izmai, a garatizmok feszesek. Elalvás után azonban részben ellazulnak, ennek hatására a garat összeszűkül. Az így gyorsabbá váló légáramlás megremegteti a mostanra már ellazult garatot. A horkolás olyan, mint amikor egy felfújt luftballont hirtelen leengedünk, és a kiáramló levegő annak száját jellegzetes hang kíséretében megrezegteti.

    Hirdetés

    Hányan horkolnak Magyarországon?

    "Mi okozza a horkolást? Van megoldás?" Az orvos válaszol

    "Mi okozza a horkolást? Sajnos évek óta nem tudok semmit tenni ez ellen, pedig a páromat nagyon zavarja éjszakánként. Van megoldás?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    "Mi okozza a horkolást? Van megoldás?" Az orvos válaszol

    Egy magyar felmérésben több mint 10 ezer felnőtt lakost kérdeztek meg, többek között alvási szokásaikról. Az eredmények alapján a felnőtt lakosság 50%-a horkol (Hungarostudy, 2002). Ez körülbelül fele-fele arányban oszlik meg hangos, légzéskimaradásokkal jellemezhető és halk, egyenletes horkolásra. A vizsgálat egyértelműen megmutatta, hogy míg a férfiak 37%-a horkol hangosan, addig a nőknek csupán 21%-a. Az eredményekből szintén kiderül, hogy a horkolás gyakorisága a korral előrehaladva növekszik: míg a 30 évesek 25 százalékára jellemző, addig a 60 éveseknél már 50% ez az arány. A horkolás összefüggésben áll a súllyal és a dohányzással is. Nagyobb mértékű súlytöbblet esetén a horkolók aránya is magasabb. A dohányosok között szintén nagyobb arányú a horkolás.

    Káros-e a horkolás?

    Többféle horkolás létezik, amelyek jellegükből adódóan lehetnek ártalmatlanok, vagy károsak is. A halk, egyenletes horkolás valószínűleg nem káros, különösen, ha másokat sem zavar. Ilyenkor a felső légút szűkülete általában nem számottevő. Előfordul azonban olyan eset, amikor halk horkolás mellett is már szűk a felső légút, és nem jut elegendő levegő a tüdőbe, miáltal nem lesz megfelelő a szervezet oxigénellátása. Ez gyakori rövid felébredést, azaz ébredési reakciót okozhat. Ezek rontják az alvás minőségét, újra és újra megszakítva azt. Ennek következtében a horkoló személy reggel és napközben is gyakran álmosnak érzi magát. Ez már káros az egészségre. Ezért ha erre van gyanúnk, mindenképp célszerű orvoshoz fordulni. Egy alvásvizsgálat pontosan megmérheti ezeket az eltéréseket, és az eredmények alvásszakértő orvossal való átbeszélése után lehetőség van ennek kezelésére. A hangos, egyenetlen horkolás gyakran társul alvás alatti légzéskihagyással, ami kifejezetten káros. Ilyen esetben fontos az alváslaborban történő szakszerű kivizsgálás és a megfelelő kezelés. Ennek részletes bemutatása későbbi kérdéseknél található.

      Felső légutak  

    A hozzátartozóm horkol. Mit tegyek?

    Az alvás kóros állapotai

    A disszomnia alvászavarok gyakori formája, mikor a beteg idejében elalszik, viszont kora hajnalban felébred és nem tud visszaaludni. Sokszor azonban ennek az ellenkezője figyelhető meg. Ilyen esetben a beteg nehezen és későn alszik el, az ébredés viszont normális időben következik be. Az alvás mennyisége így mindkét esetben lecsökken, ami teljesítményzavarokhoz, nappali álmossághoz vezet. A nehezített elalvás már néhány alkalom után önmagát gerjesztő folyamattá válhat.

    Az alvás kóros állapotai

    Akár zavaró, akár nem zavaró a hozzátartozó horkolása, javasolt őt megfi gyelni. Amennyiben halkan, egyenletesen horkol, és nincsen fokozott nappali álmossága sem, akkor ez nagy eséllyel jóindulatú horkolás. Ennek kezelése nem feltétlenül szükséges. Ha viszont zavaró a horkolás mások számára, akkor javasolt elküldeni, vagy elkísérni fül-orr-gégész szakorvoshoz, illetve konzultálni alvásszakértővel (szomnológussal) is az egyéb lehetőségekről. De halk horkolás esetén is javasolt orvoshoz fordulni, ha emellett még nappali álmosság, gyakori fáradtság is észlelhető. Amennyiben a hozzátartozó hangosan horkol és nem egyenletesen, hanem időnként abbamarad a légzése, majd újrakezdődik, akkor ennek kivizsgálása feltétlenül javasolt.

    Ha csak hangos horkolást észlel, és nem biztos a légzéskimaradásban, akkor is ajánlott orvossal megbeszélni a tüneteket. Emiatt küldje, esetleg kísérje el háziorvosához, és beszéljék át a panaszokat, aki innen alvásrendelésre utalja hozzátartozóját, ahol a szükséges vizsgálatot elvégzik, és a kezelési lehetőségekről is tájékoztatást nyújtanak.

    A nagypapám folyton elalszik nappal is. Mindig hangosan horkol. Lehet, hogy ez nem a kortól van?

    Az alvászavar és típusai

    Az alvás alapvető létszükséges a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódásához, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból igen meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.

    Az alvászavar és típusai

    Régi tévhit az, hogy az időseknek sok alvásra van szükségük, és normális, ha nappal is gyakran elalszanak nyugalomban, a karosszékben ülve. Sokunknak van olyan élménye, hogy kisgyerekként a nagyszülőnél töltött éjszaka során a nagypapa, ritkábban a nagymama hangosan horkolt, esetleg időnként csend volt, amit hangos horkantások követtek. Ezen esetek egy részében súlyos fokú alvás alatti légzéskimaradásban szenvedhetett a nagyszülő. Az éjszaka alatt akár több százszor is kihagyott légzés egyrészt károsan hat a szervezetre, mivel emeli a vérnyomást, növelve a szívinfarktus, illetve gutaütés kialakulásának esélyét. Másrészt a légzéskihagyások az alvás minőségét is rontják, ami kialvatlansághoz és nappali álmossághoz vezet. Ezt a korábbi évtizedekben még nem tudtuk.

    Ma azonban, ha ilyennek vagyunk tanúi, mindenképp javasolt beszélni a háziorvossal, majd alváscentrumban konzultálni a tünetekről. Ugyanis alvásvizsgálattal pontosan megmérhető az esetleges légzészavar súlyossága, és a megfelelő kezeléssel hozzátartozónk számára jelentős javulást tudunk elérni.

    Dr. Zoller Rezső: Horkolás, légzéskimaradás– Alvási apnoe?

    A kiadvány fülszövege: "Az orvostudomány egyre összetettebbé válik, újabb és újabb kutatási területek nyílnak meg. Ennek egyik jó példája az alváskutatás (alvásmedicina) területe.
    A könyv ifjú szerzője Kanadában kezdett el az alvás alatti légzészavarokkal foglalkozni. Az ún. alvási apnoe tünetegyüttese (horkolás, alvás alatti légzéskimaradás, nappali álmosság) számtalan veszélyre utalhat, melynek következtében  elalvásos munkahelyi és közlekedési balesetek történnek és hosszú távon a magasvérnyomás, szívinfarktus és stroke kialakulásának kockázata is emelkedik.
    Ma már kezelhetők az alvás alatti légzészavarok, amelynek segítségével megszűnik a nappali álmosság, javul a munkateljesítmény és csökkennek a hosszú távú veszélyek. A kivizsgálás alváscentrumokban zajlik és egy éjszakai mérés eredményeként kideríthető a baj.
    Mikor forduljunk alvásszakértő orvoshoz? Hogyan kezelhető a horkolás és légzéskimaradás? A könyv 120 kérdést és választ, valamint esettanulmányokat tartalmaz és ajánlott mindazok számára, akik kialvatlanságban és figyelemzavarban szenvednek. ."

    Kiadó: SpringMed Kiadó
    Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
    Kiadói szerkesztő: Kiss Gergely
    Tipográfia és borítóterv: Németh János
    Tördelés: Sárközy Andrea
    Szerkesztőségi titkár: Angyal Éva
    Terjesztés: Végh Rita
    ISBN 978 615 5166 22 8
    ISSN 1787 1786
    2012

    Látogasson el a kiadó
    honlapjára és böngésszen a könyvek között

    www.springmed.hu

    Legutóbb frissült: 2018.08.18 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Veszélyes lehet a horkolás? - Az orvos válaszol

    A férjem, munka után sokszor ülve elalszik. Ilyenkor horkol és légzéskimaradást is észleltem nála. Rendszeresen jár kardiológiai ellenőrzésre, mert magas a vérnyomása. Veszélyes lehet a horkolása? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    5 ok arra, hogy miért érzi magát fáradtnak

    Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvásspecialista segítségével öt lehetséges magyarázatot sorolunk fel.

    Idegesíti a horkolás? Mutatjuk a megoldást

    Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol, és a nőknek is több mint ötödét érinti ez a probléma, amely azonban akár veszélyesebb is lehet, mint csupán zavaró éjszakai zaj. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az okokra és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

    Nem csak a férfiak problémája: a horkolás nőknél is szívinfarktust okozhat

    Kezeletlen esetben a horkolás férfiaknál szív- és érrendszeri betegségek, impotencia előidézője lehet. Spanyol kutatók vizsgálatai arra hívták fel a figyelmet, hogy a horkolás a nőknél is nagy kockázatot jelent.

    A horkolás pajzsmirigybetegséget is jelezhet!

    A horkolást okozhatja a megnagyobbodott pajzsmirigy, de kialakulhat a pajzsmirigy-alulműködéssel gyakran társuló elhízás következtében is. Prof. Balázs Csaba, endokrinológus a horkolás és a pajzsmirigybetegség közti kapcsolatra hívja fel a figyelmet.

    Milyen hatással van az alvásra a horkolás?

    Sok esetben a halk, egyenletes horkolás nem befolyásolja az alvásmenetet, azaz az alvás mélységét és folyamatosságát. Azonban gyakran előfordul, hogy valaki fel-felébred saját horkolására. Ez újra és újra megszakítja az alvás folyamatosságát, úgynevezett töredezett alvást okozva. Ennek következménye a nappali álmosság, fáradtság. Ha a horkolás légzéskimaradással társul, akkor az számos egyéb káros hatással jár együtt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.