Miért horkol, aki horkol?

szerző: Dr. Zoller Rezső - Springmed
frissítve:

A horkolást a felső légút falainak és egyes részeinek rezonálása okozza. Ez leggyakrabban a lágyszájpad, illetve a nyelvcsap rezgéséhez köthető, de lazább garatívek, esetleg nagyobb mandulák is hozzájárulhatnak a horkoláshoz. A rezgés létrejöttéhez szűkület, gyorsult légáramlás és laza szövetek szükségesek.

Nappal, ébrenlét alatt a felső légút izmai, a garatizmok feszesek. Elalvás után azonban részben ellazulnak, ennek hatására a garat összeszűkül. Az így gyorsabbá váló légáramlás megremegteti a mostanra már ellazult garatot. A horkolás olyan, mint amikor egy felfújt luftballont hirtelen leengedünk, és a kiáramló levegő annak száját jellegzetes hang kíséretében megrezegteti.

Hányan horkolnak Magyarországon?

"Mi okozza a horkolást? Van megoldás?" Az orvos válaszol

"Mi okozza a horkolást? Sajnos évek óta nem tudok semmit tenni ez ellen, pedig a páromat nagyon zavarja éjszakánként. Van megoldás?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

"Mi okozza a horkolást? Van megoldás?" Az orvos válaszol

Egy magyar felmérésben több mint 10 ezer felnőtt lakost kérdeztek meg, többek között alvási szokásaikról. Az eredmények alapján a felnőtt lakosság 50%-a horkol (Hungarostudy, 2002). Ez körülbelül fele-fele arányban oszlik meg hangos, légzéskimaradásokkal jellemezhető és halk, egyenletes horkolásra. A vizsgálat egyértelműen megmutatta, hogy míg a férfiak 37%-a horkol hangosan, addig a nőknek csupán 21%-a. Az eredményekből szintén kiderül, hogy a horkolás gyakorisága a korral előrehaladva növekszik: míg a 30 évesek 25 százalékára jellemző, addig a 60 éveseknél már 50% ez az arány. A horkolás összefüggésben áll a súllyal és a dohányzással is. Nagyobb mértékű súlytöbblet esetén a horkolók aránya is magasabb. A dohányosok között szintén nagyobb arányú a horkolás.

Káros-e a horkolás?

Többféle horkolás létezik, amelyek jellegükből adódóan lehetnek ártalmatlanok, vagy károsak is. A halk, egyenletes horkolás valószínűleg nem káros, különösen, ha másokat sem zavar. Ilyenkor a felső légút szűkülete általában nem számottevő. Előfordul azonban olyan eset, amikor halk horkolás mellett is már szűk a felső légút, és nem jut elegendő levegő a tüdőbe, miáltal nem lesz megfelelő a szervezet oxigénellátása. Ez gyakori rövid felébredést, azaz ébredési reakciót okozhat. Ezek rontják az alvás minőségét, újra és újra megszakítva azt. Ennek következtében a horkoló személy reggel és napközben is gyakran álmosnak érzi magát. Ez már káros az egészségre. Ezért ha erre van gyanúnk, mindenképp célszerű orvoshoz fordulni. Egy alvásvizsgálat pontosan megmérheti ezeket az eltéréseket, és az eredmények alvásszakértő orvossal való átbeszélése után lehetőség van ennek kezelésére. A hangos, egyenetlen horkolás gyakran társul alvás alatti légzéskihagyással, ami kifejezetten káros. Ilyen esetben fontos az alváslaborban történő szakszerű kivizsgálás és a megfelelő kezelés. Ennek részletes bemutatása későbbi kérdéseknél található.

Felső légutak

A hozzátartozóm horkol. Mit tegyek?

Az alvás kóros állapotai

A disszomnia alvászavarok gyakori formája, mikor a beteg idejében elalszik, viszont kora hajnalban felébred és nem tud visszaaludni. Sokszor azonban ennek az ellenkezője figyelhető meg. Ilyen esetben a beteg nehezen és későn alszik el, az ébredés viszont normális időben következik be. Az alvás mennyisége így mindkét esetben lecsökken, ami teljesítményzavarokhoz, nappali álmossághoz vezet. A nehezített elalvás már néhány alkalom után önmagát gerjesztő folyamattá válhat.

Az alvás kóros állapotai

Akár zavaró, akár nem zavaró a hozzátartozó horkolása, javasolt őt megfi gyelni. Amennyiben halkan, egyenletesen horkol, és nincsen fokozott nappali álmossága sem, akkor ez nagy eséllyel jóindulatú horkolás. Ennek kezelése nem feltétlenül szükséges. Ha viszont zavaró a horkolás mások számára, akkor javasolt elküldeni, vagy elkísérni fül-orr-gégész szakorvoshoz, illetve konzultálni alvásszakértővel (szomnológussal) is az egyéb lehetőségekről. De halk horkolás esetén is javasolt orvoshoz fordulni, ha emellett még nappali álmosság, gyakori fáradtság is észlelhető. Amennyiben a hozzátartozó hangosan horkol és nem egyenletesen, hanem időnként abbamarad a légzése, majd újrakezdődik, akkor ennek kivizsgálása feltétlenül javasolt.

Ha csak hangos horkolást észlel, és nem biztos a légzéskimaradásban, akkor is ajánlott orvossal megbeszélni a tüneteket. Emiatt küldje, esetleg kísérje el háziorvosához, és beszéljék át a panaszokat, aki innen alvásrendelésre utalja hozzátartozóját, ahol a szükséges vizsgálatot elvégzik, és a kezelési lehetőségekről is tájékoztatást nyújtanak.

A nagypapám folyton elalszik nappal is. Mindig hangosan horkol. Lehet, hogy ez nem a kortól van?

Az alvászavar és típusai

Az alvás alapvető létszükséges a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódásához, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból igen meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Az alvászavar és típusai

Régi tévhit az, hogy az időseknek sok alvásra van szükségük, és normális, ha nappal is gyakran elalszanak nyugalomban, a karosszékben ülve. Sokunknak van olyan élménye, hogy kisgyerekként a nagyszülőnél töltött éjszaka során a nagypapa, ritkábban a nagymama hangosan horkolt, esetleg időnként csend volt, amit hangos horkantások követtek. Ezen esetek egy részében súlyos fokú alvás alatti légzéskimaradásban szenvedhetett a nagyszülő. Az éjszaka alatt akár több százszor is kihagyott légzés egyrészt károsan hat a szervezetre, mivel emeli a vérnyomást, növelve a szívinfarktus, illetve gutaütés kialakulásának esélyét. Másrészt a légzéskihagyások az alvás minőségét is rontják, ami kialvatlansághoz és nappali álmossághoz vezet. Ezt a korábbi évtizedekben még nem tudtuk.

Ma azonban, ha ilyennek vagyunk tanúi, mindenképp javasolt beszélni a háziorvossal, majd alváscentrumban konzultálni a tünetekről. Ugyanis alvásvizsgálattal pontosan megmérhető az esetleges légzészavar súlyossága, és a megfelelő kezeléssel hozzátartozónk számára jelentős javulást tudunk elérni.

Dr. Zoller Rezső: Horkolás, légzéskimaradás – Alvási apnoe?

horkolás

A kiadvány fülszövege: "Az orvostudomány egyre összetettebbé válik, újabb és újabb kutatási területek nyílnak meg. Ennek egyik jó példája az alváskutatás (alvásmedicina) területe.
A könyv ifjú szerzője Kanadában kezdett el az alvás alatti légzészavarokkal foglalkozni. Az ún. alvási apnoe tünetegyüttese (horkolás, alvás alatti légzéskimaradás, nappali álmosság) számtalan veszélyre utalhat, melynek következtében elalvásos munkahelyi és közlekedési balesetek történnek és hosszú távon a magasvérnyomás, szívinfarktus és stroke kialakulásának kockázata is emelkedik.
Ma már kezelhetők az alvás alatti légzészavarok, amelynek segítségével megszűnik a nappali álmosság, javul a munkateljesítmény és csökkennek a hosszú távú veszélyek. A kivizsgálás alváscentrumokban zajlik és egy éjszakai mérés eredményeként kideríthető a baj.
Mikor forduljunk alvásszakértő orvoshoz? Hogyan kezelhető a horkolás és légzéskimaradás? A könyv 120 kérdést és választ, valamint esettanulmányokat tartalmaz és ajánlott mindazok számára, akik kialvatlanságban és figyelemzavarban szenvednek. ."

Kiadó: SpringMed Kiadó
Felelős szerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Kiadói szerkesztő: Kiss Gergely
Tipográfia és borítóterv: Németh János
Tördelés: Sárközy Andrea
Szerkesztőségi titkár: Angyal Éva
Terjesztés: Végh Rita
ISBN 978 615 5166 22 8
ISSN 1787 1786
2012
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed - Dr. Zoller Rezső)

Cikkajánló

Professzionális fogtisztítás
Professzionális fogtisztítás

Amit tudni érdemes róla.

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Springmed - Dr. Zoller Rezső
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.