• H1N1 - Oltás után került kórházba egy diáklány - Miért?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A regionális ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője elmondta: a diáknál pénteken izom, ízületi és lábikra fájdalom, valamint gyengeség jelentkezett, és három nappal előtte kapta meg az oltást.

    Kórházba került Sopronban egy 15 éves lány, miután múlt kedden beoltatta magát az újinfluenza ellen.

    Hirdetés

    Az eset még pénteken történt, de csak szerdán került nyilvánosságra. Az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézeténél elmondták: nem bizonyított, hogy a diáklánynál az oltás miatti szövődmények léptek fel.

      H1N1 - Nagyon jó a magyar vakcina

    Nagyon jó minősítést kapott a H1N1 vírus elleni magyar védőoltás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) londoni laboratóriumában - közölte a világszervezet magyarországi irodája az MTI-vel szerdán.
    H1N1 - Nagyon jó a magyar vakcina>>

    A regionális ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője elmondta: a diáknál pénteken izom, ízületi és lábikra fájdalom, valamint gyengeség jelentkezett, és három nappal előtte kapta meg az oltást.

    Dr. Széles Klára hozzátette: ezek a tünetek az oltás mellékhatásai is lehetnek, de akár egy vírus is okozhatja.

    Azt azonban nem tudják megállapítani, hogy melyik eset áll fenn a diáklánynál. A tinédzser egyébként már jól van, hamarosan a kórházból is hazaengedik.

    Nem zárják le a magyar-ukrán határt

    Nem zárják le az ukrán-magyar határszakaszt, mert a határzár nem állítja meg a vírust - reagált az Egészségügyi Minisztérium az MDF javaslatára.

    Tanácsok az influenza ellen
    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?
    Bálint Orsolya a minisztérium sajtószóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, az intézkedésre nincs szükség, mert a H1N1 vírus már amúgy is jelen Magyarországon.

    Hozzátette, az elmúlt heti adatok szerint 16700-an jelentkeztek influenzaszerű tünetekkel, de az ukrán határ mentén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyetlen pozitív minta sem volt - senkinél nem igazolódott be a H1N1.

    A tárca továbbra is azt javasolja mindenkinek, hogy oltassa be magát a vírus ellen, hiába nincs még járvány, a védettség kialakulásához idő kell.

    Egészségügyi szükséghelyzet Szerbiában

    Egészségügyi vészhelyzetet jelentette be szerdán a szerb egészségügyi miniszter, akinek közlése szerint influenzajárvány alakult ki az országban. A hivatalos bejelentés azt is szolgálja, hogy az állami forrásokat mozgósítsák, így megakadályozzák a betegség fékezhetetlen elterjedését Szerbiában.

     Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
    A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
    A kutatás részletei >>
    Az egészségügyi vészhelyzetet kihirdetés értelmében betilthatók a tömegrendezvények, korlátozhatják, végső esetben pedig megtilthatják a látogatásokat a kórházakban, és bezárhatók iskolák.

    Az egészségügyi miniszter szerdai bejelentése szerint a törvény adta lehetőséggel élve a kormányzat megtiltja az óvodákban, az iskolákban a gyülekezést, vagyis bezáratja ezeket.

    Hasonlóan tilos a gyülekezés az egészségügyi intézményekben és közterületeken.

     További cikkek az új influenzáról
   • H1N1 - A halálesetek mögött felülfertőződés áll?
   • H1N1 - Kinek kell fizetni az oltásért?
   • H1N1 - Óva intenek a megelőző gyógyszertől
   • H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?
   • Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben?
   • H1N1 - A súlyos szövődmények felerészben egészséges embereket érintettek
   • H1N1 - Életkorok és halálozási arány
   • Az intézkedés arról is szól, hogy sürgősségi oltási kampányt kezdenek a rizikócsoportokban, vagyis a hat hónapos és két éves, illetve a három és 14 év közötti gyerekek, a hat hónaposnál idősebb krónikus betegségben szenvedő gyerekek, felnőttek, a várandós nők, az egészségügyi dolgozók, és köztisztviselők körében.

    Tomica Milosavljevics közölte: 258 esetben bizonyított eddig, hogy a betegek a H1N1 vírustól fertőződtek meg.

    A miniszter bejelentése szerint heten haltak meg az újinfluenzában, közülük ketten november elején.

    A miniszter bejelentette, hogy a tervezett oltáskampány után valószínűleg zárva maradnak iskolák, amelyeket az egészségügyi helyzet alakulásától függően nyitnak meg újra. 

    (Független Hírgynökség)

    Legutóbb frissült: 2009.11.12 11:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Afrikai sertéspestis: mi is tehetünk a járvány terjedésének megelőzéséért!

    Több európai országban is romlott az afrikai sertéspestis járvány (ASP) helyzete. Hazánkban a betegség házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy betartsák a járványvédelmi előírásokat, a hatósági állatorvosok ezért személyesen is tájékoztatják az érintett gazdákat.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

    Az elmúlt tíz napban mintegy kétszázan betegedtek meg, és egy ötéves gyermek bele is halt a fertőzésbe az ország déli részén lévő Odessza megyében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.