• Őszibarack, sárgabarack, barackmag - Így hatnak a szervezetre

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Reinhardt István

    A rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök népes rokonsággal rendelkeznek: az őszibarack és sárga- vagy más néven kajszibarack a szilva, a mandula, a meggy és a cseresznye unokatestvérei.

    A nektarin nem önálló faj (tévesen gondolják az alma és az őszibarack kereszteződésének), hanem az őszibarack szösz nélküli változata. E gyümölcsöket mindenki jól ismeri, nyersen vagy lekvárként elkészítve egyaránt ízletesek, fogyasztásuk mindenképpen egészséges.

    Hirdetés

    Őszibarack

    C-vitamin

    A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

    A C-vitamint a táplálékkal juttatjuk szervezetünkbe, ugyanis testünk nem képes saját maga előállítani. Fontos például az agyalapi mirigy (hipofízis), az agy, a fehérvérsejtek (leukocyták), a szemlencse, a máj és a lép megfelelő működéséhez.

    C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

    Egy texasi kutatás szerint az őszibarack fenolos összetevői miatt elhízásellenes és gyulladáscsökkentő hatású, ezért előnyös lehet a cukorbetegek számára.

    C-vitamin-tartalma miatt hasznos lehet a rákkeltő szabad gyökök megkötésében, ugyanakkor ahhoz, hogy ez a hatása a gyakorlatban kihasználható legyen, jelentős mennyiséget kellene megenni belőle. A magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztása azonban bizonyítottan csökkenti a vastagbéldaganatok kockázatát.

    Ugyanaz a texasi kutatócsoport laboratóriumi kísérletekben azt találta, hogy az őszibarack kivonat hatékonyan gátolta az agresszív, nem hormonérzékeny emlőráksejtek növekedését. Mivel azonban humán klinikai vizsgálatot e téren nem végeztek, nem tudjuk, hogy az emberi szervezetben is hasonló hatású lenne-e.

    A C-vitamin, a rostok és a polifenolos összetevők, illetve az alacsony nátrium- és magas káliumtartalom miatt előnyös táplálék lehet szívbetegeknek is.

    Kajszibarack

    A kajszibarack karotinoidtartalma – különösen az A-provitamin és béta-karotin – révén csökkentheti az időskori makuladegeneráció veszélyét. A karotinoidok, a szintén antioxidáns C-vitaminnal együtt a számos betegség kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök elleni küzdelemben nagyon előnyösek.

    Miért nélkülözhetetlen a kálium?

    Ahhoz, hogy a sejtek funkcióikat be tudják tölteni, az őket határoló membrán két oldalán elektromos töltéskülönbség fennállása szükséges, melynek mértéke nagyrészt a káliumionok megoszlásának függvénye (a kálium a szervezetben ionos formában van jelen).

    Miért nélkülözhetetlen a kálium?

    A magas rosttartalom az emésztést javítja, csökkenti egyes bélbetegségek kockázatát, és a keringési rendszer állapotára is számos ponton kedvező hatást fejt ki.

    A kajszibarack magas káliumtartalmával hozzájárul egyrészt a szervezet káliumigényének fedezéséhez, másrészt a vérnyomás stabilizálásához.

    Figyelemreméltó a sárgabarack bórtartalma. Nem teljesen tisztázott mechanizmussal a bór megnöveli a szervezetben a D-vitamin élettartamát – lassítja a lebomlását – és egy klinikai vizsgálat szerint a bórfogyasztás megnövelte a menopauzában lévő nők csontsűrűségét. Csontritkulásban amiatt is előnyös lehet, hogy káliumtartalma miatt a magas kalciumtartalma jobban hasznosul.

    A kajszibarack fogyasztása a bőr egészséges állapotának megőrzéséhez is hozzájárul, elsősorban a C- és A-vitaminnak, és a barackban lévő polifenolos vegyületek antioxidáns hatása révén.

    Bár egyes vélemények szerint terhességben kockázatos lehet, ezzel kapcsolatban megalapozott vizsgálat nem ismeretes, és – az allergia eseteit és az éretlen barack miatti esetleges gyomorpanaszokat leszámítva – valószínűtlen, hogy néhány szem kajszibarack elfogyasztása bármilyen káros következménnyel járna.

    Barackmag

    Korántsem ilyen egyértelmű a helyzet a barackfélék magjával. A csontos burkon belüli tulajdonképpeni magot – mint annyi mást – évszázadok óta használja a hagyományos kínai gyógyászat. Azt már a XIX. század első felében felfedezték, hogy a barackmag élettani hatásaiért egy amigdalin nevű anyag a felelős, és meg is próbálták rákgyógyításra használni. A kísérletek azonban hamarosan félbeszakadtak, mert az anyag túl mérgezőnek bizonyult, ugyanis az amigdalinból a szervezetben ciánhidrogén szabadul fel, ami a legerősebb mérgek egyike. Így érthető, hogy mind az amerikai, mind az európai hatóságok nemcsak nem engedélyezték, hanem kifejezetten meg is tiltották az amigdalin és származékai forgalmazását, sőt, a velük folytatott humán klinikai kísérleteket is. Ennek ellenére mind a mai napig rengetegen hisznek a barackmag rákgyógyító hatásában.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A barackmagból préselt olajból általában eltávolítják az amigdalint, ebben az esetben fogyasztásra is alkalmas. Figyelembe kell venni azonban, hogy a barackmagolajban a telítetlen zsírsavak jelentős részét az omega-9 és omega-6 zsírsavak zsírsavak teszik ki. Az omega-6 zsírsavak fogyasztása a gyulladáscsökkentés szempontjából ellentétes az omega-3 zsírsavak – amelyből amúgy is kevesebbet fogyasztunk a kelleténél – pozitív hatásának. Az olaj E-vitamin-tartalma akár hasznos is lehet, ugyanakkor azonban a barackmagolajjal eddig nem készült olyan klinikai vizsgálat, amelynek alapján fogyasztása megalapozottan javasolható lenne.

    Külsőleg alkalmazva azonban a barackmagolaj kifejezetten kedvező a bőrre: gyulladáscsökkentő hatása miatt bőrnyugtató, a bőr vízmegtartó képességét kedvezően befolyásolja. Hajápolásra is alkalmas. Tudni kell azonban, hogy pattanásos, zsíros bőrön nem ajánlatos használni, mert némileg fokozhatja az akneképződést.

    Dr. Reinhardt István
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

    Legutóbb frissült: 2017.09.25 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ön tudta a C-vitaminról?

    A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

    Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

    Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

    A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

    Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

    Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

    C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

    A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

    Miért vagyunk szomjasak?

    Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.