Őszibarack, sárgabarack, barackmag - Így hatnak a szervezetre

szerző: Dr. Reinhardt István - WEBBeteg
megjelent:

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök népes rokonsággal rendelkeznek: az őszibarack és sárga- vagy más néven kajszibarack a szilva, a mandula, a meggy és a cseresznye unokatestvérei.

A nektarin nem önálló faj (tévesen gondolják az alma és az őszibarack kereszteződésének), hanem az őszibarack szösz nélküli változata. E gyümölcsöket mindenki jól ismeri, nyersen vagy lekvárként elkészítve egyaránt ízletesek, fogyasztásuk mindenképpen egészséges.

Őszibarack

Egy texasi kutatás szerint az őszibarack fenolos összetevői miatt elhízásellenes és gyulladáscsökkentő hatású, ezért előnyös lehet a cukorbetegek számára.

C-vitamin-tartalma miatt hasznos lehet a rákkeltő szabad gyökök megkötésében, ugyanakkor ahhoz, hogy ez a hatása a gyakorlatban kihasználható legyen, jelentős mennyiséget kellene megenni belőle. A magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztása azonban bizonyítottan csökkenti a vastagbéldaganatok kockázatát.

Ugyanaz a texasi kutatócsoport laboratóriumi kísérletekben azt találta, hogy az őszibarack kivonat hatékonyan gátolta az agresszív, nem hormonérzékeny emlőráksejtek növekedését. Mivel azonban humán klinikai vizsgálatot e téren nem végeztek, nem tudjuk, hogy az emberi szervezetben is hasonló hatású lenne-e.

A C-vitamin, a rostok és a polifenolos összetevők, illetve az alacsony nátrium- és magas káliumtartalom miatt előnyös táplálék lehet szívbetegeknek is.

C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.
A C-vitamint a táplálékkal juttatjuk szervezetünkbe, ugyanis testünk nem képes saját maga előállítani. Fontos például az agyalapi mirigy (hipofízis), az agy, a fehérvérsejtek (leukocyták), a szemlencse, a máj és a lép megfelelő működéséhez.
C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

Kajszibarack

A kajszibarack karotinoidtartalma – különösen az A-provitamin és béta-karotin – révén csökkentheti az időskori makuladegeneráció veszélyét. A karotinoidok, a szintén antioxidáns C-vitaminnal együtt a számos betegség kialakulásában szerepet játszó szabadgyökök elleni küzdelemben nagyon előnyösek.

Miért nélkülözhetetlen a kálium?

Ahhoz, hogy a sejtek funkcióikat be tudják tölteni, az őket határoló membrán két oldalán elektromos töltéskülönbség fennállása szükséges, melynek mértéke nagyrészt a káliumionok megoszlásának függvénye (a kálium a szervezetben ionos formában van jelen).

Miért nélkülözhetetlen a kálium?

A magas rosttartalom az emésztést javítja, csökkenti egyes bélbetegségek kockázatát, és a keringési rendszer állapotára is számos ponton kedvező hatást fejt ki.

A kajszibarack magas káliumtartalmával hozzájárul egyrészt a szervezet káliumigényének fedezéséhez, másrészt a vérnyomás stabilizálásához.

Figyelemreméltó a sárgabarack bórtartalma. Nem teljesen tisztázott mechanizmussal a bór megnöveli a szervezetben a D-vitamin élettartamát – lassítja a lebomlását – és egy klinikai vizsgálat szerint a bórfogyasztás megnövelte a menopauzában lévő nők csontsűrűségét. Csontritkulásban amiatt is előnyös lehet, hogy káliumtartalma miatt a magas kalciumtartalma jobban hasznosul.

A kajszibarack fogyasztása a bőr egészséges állapotának megőrzéséhez is hozzájárul, elsősorban a C- és A-vitaminnak, és a barackban lévő polifenolos vegyületek antioxidáns hatása révén.

Bár egyes vélemények szerint terhességben kockázatos lehet, ezzel kapcsolatban megalapozott vizsgálat nem ismeretes, és – az allergia eseteit és az éretlen barack miatti esetleges gyomorpanaszokat leszámítva – valószínűtlen, hogy néhány szem kajszibarack elfogyasztása bármilyen káros következménnyel járna.

Barackmag

Korántsem ilyen egyértelmű a helyzet a barackfélék magjával. A csontos burkon belüli tulajdonképpeni magot – mint annyi mást – évszázadok óta használja a hagyományos kínai gyógyászat. Azt már a XIX. század első felében felfedezték, hogy a barackmag élettani hatásaiért egy amigdalin nevű anyag a felelős, és meg is próbálták rákgyógyításra használni. A kísérletek azonban hamarosan félbeszakadtak, mert az anyag túl mérgezőnek bizonyult, ugyanis az amigdalinból a szervezetben ciánhidrogén szabadul fel, ami a legerősebb mérgek egyike. Így érthető, hogy mind az amerikai, mind az európai hatóságok nemcsak nem engedélyezték, hanem kifejezetten meg is tiltották az amigdalin és származékai forgalmazását, sőt, a velük folytatott humán klinikai kísérleteket is. Ennek ellenére mind a mai napig rengetegen hisznek a barackmag rákgyógyító hatásában.

A barackmagból préselt olajból általában eltávolítják az amigdalint, ebben az esetben fogyasztásra is alkalmas. Figyelembe kell venni azonban, hogy a barackmagolajban a telítetlen zsírsavak jelentős részét az omega-9 és omega-6 zsírsavak zsírsavak teszik ki. Az omega-6 zsírsavak fogyasztása a gyulladáscsökkentés szempontjából ellentétes az omega-3 zsírsavak – amelyből amúgy is kevesebbet fogyasztunk a kelleténél – pozitív hatásának. Az olaj E-vitamin-tartalma akár hasznos is lehet, ugyanakkor azonban a barackmagolajjal eddig nem készült olyan klinikai vizsgálat, amelynek alapján fogyasztása megalapozottan javasolható lenne.

Külsőleg alkalmazva azonban a barackmagolaj kifejezetten kedvező a bőrre: gyulladáscsökkentő hatása miatt bőrnyugtató, a bőr vízmegtartó képességét kedvezően befolyásolja. Hajápolásra is alkalmas. Tudni kell azonban, hogy pattanásos, zsíros bőrön nem ajánlatos használni, mert némileg fokozhatja az akneképződést.

WEBBeteg logoForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

Frissítve: 2017.09.25. 09:41, Megjelent: 2017.09.25. 09:41
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Barack téma, Cián téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló