Őszi gyümölcsszezon - Mit érdemes fogyasztani?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve: 2022.10.31.

Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel alapanyagaként. A télre készülve nemcsak vitamin- és rostforrásként van jelentőségük, de a borongós szürke napokon a színes gyümölcsök látványa a hangulatunknak is jót tesz.

A mandarin

A mandarin egy őszi-téli klasszikus. Sokáig eláll, de 7 ºC alatt nem tárolható, mivel elveszíti édes ízét és aromáját. Konzerv vagy gyümölcslé formájában egész évben fogyasztható. C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, illóolaja javítja a koncentrálóképességet.

Vitaminok

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.

Vitaminokkal külső-belső szépségünkért

Tipp: ha szereti a mandarin illatát, télen helyezzen el néhány gyümölcsöt a lakásban, szurkáljon héjukba szegfűszeget. Két hétig eltartható, a szegfűszegtől a kifacsart mandarinlé még zamatosabb lesz.

Az alma

A legelterjedtebb fajták a delicsesz, a jonatan, a jonagold, a golden delicsesz és a Granny Smith. Az alma rendkívül sokféleképpen hasznosítható: nyersen, kompótként, sülve, süteményekben, almaléként stb.. Néhány alkoholos ital készítéséhez is felhasználják, az alma pl. a Calvados egyik alapanyaga.

Azt, hogy mennyire egészséges gyümölcsről is van szó, a régi mondás is jól példázza: Minden nap egy alma az orvost távol tartja. Magas víz-, gyümölcscukor- és szőlőcukor-tartalma miatt könnyen emészthető, C-vitamin-tartalma révén pedig immunerősítő hatású.

Tipp: Az egymás közelében tárolt almák gyorsabban megromlanak, ennek oka az, hogy a gyümölcs érlelési folyamatot gyorsító anyagokat bocsát ki, ezért pl. az éretlen, kemény kiwiket érdemes egy almával közös zacskóba tenni, így az rövidebb idő alatt válik fogyasztásra alkalmassá.

Nyomelemek

Ha a nyomelemekből hiányt szenved szervezetünk, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat fogyasztunk belőlük, azt legtöbbször elsőként épp bőrünk, hajunk és körmeink jelzik számunkra!

A nyomelemek szerepe a szépségápolásban

A körte

Több mint 5000 fajtája létezik, de csak néhány igazán elterjedt. Az aromás illatú gyümölcs leszedése után is érik. Ezért ha épp kemény, zöld gyümölcsöt vásároltunk, néhány napig hagyjuk érni, míg fogyasztható nem lesz. A körte kevés savat tartalmaz, de annál több cukrot, magas a vas, kálium és foszfortartalma, jó hatással van az idegrendszerre, a vérszegénységben szenvedőknek és savproblémákkal küzdőknek is jó választás ez a gyümölcs.

Tipp: a még zöld körték érésének meggyorsítása érdekében helyezzünk melléjük almákat.

A füge

A jellegzetes formájú gyümölcsöt nyersen vagy szárítva fogyasztják. Ha a nyers változat mellett dönt, arra kell figyelnie, hogy a gyümölcs puha, ugyanakkor rugalmas legyen. Ha nem akarja, hogy a füge túlérett legyen, maximum öt napig eltartható hűtőszekrényben.

Nem mindegy!

Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének.

Természetes és szintetikus vitamin

A friss füge víztartalma igen magas: 80 százalék, ezzel a szemben a szárítotté már csak 18 százalék. A víztartalom csökkenésével a cukortartalom viszont extrém mértékben növekszik. Míg a szárított füge A- és B-vitamin-tartalma sokkal magasabb a friss fügééhez képest, a C-vitaminnak csak elenyésző hányada marad meg szárítás után. Magas a kálium-, magnézium- és vastartalma, rostanyagokban is gazdag. Érdekesség, hogy a fügelevelek fehér nedvét régen rovarcsípések és szemölcsök kezelésére használták.

Tipp: A szárított fügét dekorációként is használhatjuk.

Az áfonya

Fanyar íze miatt nyersen csak ritkán fogyasztják. Süteményekbe téve, szárítva vagy aszalva gyakrabban hasznosítják, közkedvelt gyümölcslé és lekvár formájában is. Több hónapig eltartható.

Az áfonya a legerősebb antiszeptikus hatással rendelkező gyümölcs. Nátriumban, káliumban, C-vitaminban gazdag. Vese- és húgyúti fertőzések, reumás betegségek, vesekő kezelésében hatásos, csökkenti a vércukorszintet, cukorbetegeknek azonban fogyasztása előtt (teaként fogyasztva is!) ki kell kérniük orvosuk véleményét.

Tipp: próbálta már a palacsintát áfonyalekvárral?

A szőlő

A szőlő felhasználásával kapcsolatban általában először a borok jutnak eszünkbe. Nem véletlenül, ugyanis a szőlőtőkéken termett szőlőnek kb. 80 százalékából készül bor, 15 százalékát fogyasztják el nyersen, és 5 százalékából lesz mazsola.

A szőlőcukor energiát ad a szervezetnek, ezért a sportolók előszeretettel fogyasztják. A szőlő tartalmaz vasat, káliumot és C-vitamint is.

Tipp: A cukorbetegek napi 80 g szőlőnél nem fogyaszthatnak többet, mivel magas szőlőcukor-tartalma miatt erősen megemeli a vércukorszintet.

Tovább Az aszalványok helye az egészséges étrendben

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; frauenzimmer.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

Az aszalványok helye az egészséges étrendben

Az aszalt gyümölcsök szerepe már évezredek óta kiemelkedő, különösen a téli hónapokban, hiszen a hazai gyümölcsfajtákból csak néhány kapható...

Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a...

Asztma diéta

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Téli időszámítás: az óraátállítás egészségügyi hatásai

Minden ember saját belső óráját követi. Ez határozza meg, hogy milyen ritmusban éljük napjainkat. De mi történik, ha a belső és a külső óra...

Hideg lábak: mi az oka és mit tehet ellene?

Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a...

A szénanátha megelőzését most kell elkezdeni

Aki a következő tavasszal nem akar szenvedni a pollenallergia kellemetlen tüneteitől, a tüsszögőrohamoktól és a könnyezéstől, annak most kell...

A reflux tüneteit enyhítő ételek

Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor...

10 őszi sporttipp

Megérkezett az ősz, és vele együtt az esős, ködös idő, ami lehangolóan hathat kedélyállapotunkra. Ha rendszeresen sportolunk, könnyebben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.