Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus frissítve:

Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

Egy korábban közzétett egészségügyi jelentés 20 olyan anyagot és tényezőt azonosított, amelyek rákot okozhatnak. A felsorolásban olyan ismerős nevek is szerepelnek, mint a kloroform vagy a formaldehid, de olyan, elnevezéséről kevésbé ismerős, mégis sokak környezetében megtalálható elemek is, mint a lapos kijelzők és LCD televíziók egyik alkotóeleme, mint az indium-foszfid.

Az Amerikai Rák Társaság (ACS) és három másik amerikai állami egészségügyi szervezet vizsgálatai a rák kialakulásáért potenciálisan felelős 20 okot nevezett meg, amelyek között 19 vegyületet és a többműszakos munkát sorolták fel.

A jelentés nyilvánosságra hozatalát több nemzetközi hírű szakértő támogatta, akik mind úgy vélekedtek, hogy ez a 20 potenciális veszélyforrás további, beható vizsgálatok tárgyává kell váljon, mivel az eddig feltárt bizonyítékok arra utalnak, hogy valóban rákkeltő képességűek a felsorolt anyagok.

A 20-as lista számos ismert elemet tartalmaz, olyanokat, mint a kloroform, a formaldehid és a poliklórozott bifenilek, de akadnak olyan elemek is, amelyekről eddig ismeretlen volt a karcinogén hatásuk.

Az elemeket az ENSZ rákkutató szervezete, az IARC is besorolta a lehetséges rákkeltő anyagok lajstromába, amelynek listája a következőképpen alakul:

 1. Ólom és ólomszármazékok

 2. Indium-foszfid (LCD tévék gyártása során használják)

 3. Wolfram-karbidos kobalt (iparban használatos, forgácsolás során)

 4. Titán-dioxid (festékekben, naptejekben és ételszínezékként használják)

 5. Hegesztőgázok

 6. Refrakter (tűzálló) kerámiarostok

 7. Dízel kipufogógázok

 8. Amorf szén, szénszínezék

 9. Sztirol-7,8-oxid és sztirol (műanyagok gyártása során használják)

 10. Propilén-oxid (festékekhez és bevonatokhoz, tisztítószerekhez, tintákhoz használatosak)

 11. Formaldehid (erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben egyaránt előfordul)

 12. Metaldehid (acetaldehid) (gyújtószerszámok töltéséhez vagy újratöltéséhez használják)

 13. Metilén-klorid (diklór-metán) (oldószerként a lakk- és műanyagiparban, illetve zsírok, gyanták és gumi oldására használatos)

 14. Triklóretilén (textíliák, ruhaneműk száraz tisztítására használatos)

 15. Tetraklóretilén (oldószerként vegytisztításra, illetve fémalkatrészek zsírtalanítására használják)

 16. Kloroform (az egyik legelterjedtebb oldószer)

 17. Poliklórozott bifenil (hidraulikus rendszerekben, kenőanyagokként, illetve festékekben, ragasztókban, tömítő- és szigetelőanyagokban található meg)

 18. Di-(2-etil-hexil-)ftalát (a ftalátok padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak)

 19. Atrazin (mezőgazdaságban használatos)

 20. Többműszakos munka

Rákkeltő (karcinogén) anyagok listája
Sokakat aggaszt, hogy környezetünkben olyan anyagok vannak, melyek rákos megbetegedést okozhatnak. Tekintse meg - a fent felsorolt tényezők mellett - azon anyagok és expozíciók listáját, melyek köztudottan vagy gyaníthatóan rákot okoznak:

Rákkeltő (karcinogén) anyagok listája

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.