Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus frissítve: 2018.05.12.

Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

Egy korábban közzétett egészségügyi jelentés 20 olyan anyagot és tényezőt azonosított, amelyek rákot okozhatnak. A felsorolásban olyan ismerős nevek is szerepelnek, mint a kloroform vagy a formaldehid, de olyan, elnevezéséről kevésbé ismerős, mégis sokak környezetében megtalálható elemek is, mint a lapos kijelzők és LCD televíziók egyik alkotóeleme, mint az indium-foszfid.

Az Amerikai Rák Társaság (ACS) és három másik amerikai állami egészségügyi szervezet vizsgálatai a rák kialakulásáért potenciálisan felelős 20 okot nevezett meg, amelyek között 19 vegyületet és a többműszakos munkát sorolták fel.

A jelentés nyilvánosságra hozatalát több nemzetközi hírű szakértő támogatta, akik mind úgy vélekedtek, hogy ez a 20 potenciális veszélyforrás további, beható vizsgálatok tárgyává kell váljon, mivel az eddig feltárt bizonyítékok arra utalnak, hogy valóban rákkeltő képességűek a felsorolt anyagok.

A 20-as lista számos ismert elemet tartalmaz, olyanokat, mint a kloroform, a formaldehid és a poliklórozott bifenilek, de akadnak olyan elemek is, amelyekről eddig ismeretlen volt a karcinogén hatásuk.

Az elemeket az ENSZ rákkutató szervezete, az IARC is besorolta a lehetséges rákkeltő anyagok lajstromába, amelynek listája a következőképpen alakul:

 1. Ólom és ólomszármazékok

 2. Indium-foszfid (LCD tévék gyártása során használják)

 3. Wolfram-karbidos kobalt (iparban használatos, forgácsolás során)

 4. Titán-dioxid (festékekben, naptejekben és ételszínezékként használják)

 5. Hegesztőgázok

 6. Refrakter (tűzálló) kerámiarostok

 7. Dízel kipufogógázok

 8. Amorf szén, szénszínezék

 9. Sztirol-7,8-oxid és sztirol (műanyagok gyártása során használják)

 10. Propilén-oxid (festékekhez és bevonatokhoz, tisztítószerekhez, tintákhoz használatosak)

 11. Formaldehid (erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben egyaránt előfordul)

 12. Metaldehid (acetaldehid) (gyújtószerszámok töltéséhez vagy újratöltéséhez használják)

 13. Metilén-klorid (diklór-metán) (oldószerként a lakk- és műanyagiparban, illetve zsírok, gyanták és gumi oldására használatos)

 14. Triklóretilén (textíliák, ruhaneműk száraz tisztítására használatos)

 15. Tetraklóretilén (oldószerként vegytisztításra, illetve fémalkatrészek zsírtalanítására használják)

 16. Kloroform (az egyik legelterjedtebb oldószer)

 17. Poliklórozott bifenil (hidraulikus rendszerekben, kenőanyagokként, illetve festékekben, ragasztókban, tömítő- és szigetelőanyagokban található meg)

 18. Di-(2-etil-hexil-)ftalát (a ftalátok padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak)

 19. Atrazin (mezőgazdaságban használatos)

 20. Többműszakos munka

Rákkeltő (karcinogén) anyagok listája
Sokakat aggaszt, hogy környezetünkben olyan anyagok vannak, melyek rákos megbetegedést okozhatnak. Tekintse meg - a fent felsorolt tényezők mellett - azon anyagok és expozíciók listáját, melyek köztudottan vagy gyaníthatóan rákot okoznak:

Rákkeltő (karcinogén) anyagok listája

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (8)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó...

Az otthon veszélyei: azbeszt

Hosszú évtizedeken keresztül rendkívül népszerű építőanyag volt, ma már átok. Nem csupán az iparban, hanem közvetlen környezetünkben, a lakó...

Ha hulladékkal tüzel, akkor is szemetel

A nem megfelelő tüzelőanyagok szennyezik a környezetet. A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például...

Ismert és valószínűsíthetően karcinogén anyagok

Az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) feladata részben az emberek tájékoztatása és oktatása a rákról és annak lehetséges okairól....

Munkahelyi rákkeltő tényezők

A foglalkozással kapcsolatba hozható rákos halálesetek felét azbeszt okozza, de vannak egyéb kémiai anyagok és eljárások is, amik fokozhatják a rák...

Dohányzás - A tüdő állapota leszokás után

Egy évtizednyi dohányzás után mennyire tudnak a tüdőszövetek regenerálódni? A dohányzás nyomai teljesen eltűnnek vagy később még okozhatnak...

Maszturbálás és a prosztata egészsége

Ausztrál kutatók szerint a maszturbálás jót is tehet a férfiak egészségének. 2250, 20 és 50 év közötti férfi vizsgálata után arra a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.