Téma: Gyümölcs
Vége a tanévnek - Mit egyen a gyerek nyáron?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2023.07.17. 18:04
Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke ad néhány hasznos tippet a szülőknek.
Datolya – A sivatag kenyere
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2023.06.25. 05:03

A datolya a közönséges datolyapálma (Phoenix dactylifera L.) termése. Azé a datolyapálmáé, ami több mint 6000 éve terem Elő-Ázsiában és Észak-Afrikában, és amely nélkül a sivatagos területeken még ma is elképzelhetetlen...
Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - 2023.04.07. 12:00

Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és...
Az aszalványok helye az egészséges étrendben
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.12.26. 12:03

Az aszalt gyümölcsök szerepe már évezredek óta kiemelkedő, különösen a téli hónapokban, hiszen a hazai gyümölcsfajtákból csak néhány kapható frissen a piacokon és a boltokban. Az aszalással (szárítással) tartósított...
A vörös áfonya - Mit érdemes tudni erről a gyümölcsről?
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2022.11.20. 22:03
A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) Észak-Európa skandináv részein őshonos, apró, piros bogyós gyümölcs. Hazánkban is megtalálható néhány helyen, például a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, valamint a Nyugat-Dunántúl...
Őszi gyümölcsszezon - Mit érdemes fogyasztani?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.10.31. 14:33

Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel alapanyagaként. A télre készülve nemcsak vitamin- és rostforrásként van...
Hogyan hatnak az antioxidánsok?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.07.24. 16:03
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes...
Mik azok a polifenolok?
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2022.05.24. 09:33
Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.
Gyümölcsök az őszi étrendben
WEBBeteg - 2021.11.12. 05:06
Az őszre beérő gyümölcsöknek nagy jelentőségük van vitamin- és rostforrásként. Fogyaszthatók frissen vagy befőttként és számos étel alapanyagaként.
Asztma diéta
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020.11.07. 17:36

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.
Hizlaló gyümölcslevek, alattomos grapefruit - Meglepő tények
DRportal - 2017.11.08. 18:56
Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban...
Elérhetővé válhat a vitamindúsabb zöldségek és gyümölcsök termelése
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2017.10.26. 13:11
Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a...
Zöldséglevekkel az egészségért
Több mint TestŐr - 2017.05.30. 10:43
A gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztásával a többszörösét tudjuk a szervezetbe juttatni annak a mennyiségnek, amit mennyiségileg képesek lennénk elfogyasztani. A növényi rostok, ásványi anyagok, vitaminok segítik a...
Életeket menthetnének a zöldségek és gyümölcsök
MTI - 2017.02.24. 16:04
Napi tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása évente 7,8 millió ember idő előtti halálát előzhetné meg egy új brit tanulmány szerint, amelyet a BBC híroldala ismertetett.
Zöldség és gyümölcs - Miért és hogyan érdemes fogyasztani?
WEBBeteg - K. J., fordító - 2016.10.08. 07:38
A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a...
Útmutató a szezonális táplálkozáshoz
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016.06.03. 14:51
Itt van a nyár és végre kedvünkre válogathatunk a kertünkben, a piacon és a zöldségesek pultjain a zamatos és érett zöldségek...
Kevesebb húsfogyasztással a világ egészségesebb, hűvösebb és gazdagabb lenne egy tanulmány szerint
MTI - 2016.03.22. 23:23
Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és...
Javítani kell a hallgatók gyümölcs- és zöldségfogyasztásán
Pécsi Tudományegyetem - 2016.01.31. 06:45
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) három éve indította el E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak projektjét. A program, melyben részt vett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara...
3 tipp a kiegyensúlyozottabb életmódra való áttéréshez
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2016.01.04. 21:41
Túl macerás, bele se kezdek! - adjuk fel egy kiegyensúlyozottabb életmódra való áttérés nulladik lépésénél. Pedig nem kell drasztikusan megváltoztatni étkezési szokásainkat azért, hogy egészségesebbek lehessünk. A...
Mindent az antioxidánsokról
KamaszPanasz - 2015.05.15. 11:25
Lehet, kevesen tudják, de az oxidálás folyamata rengeteg betegséget okozhat. Ilyen például, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, vagy a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) betegségek. Az agyunk különösen sebezhető...
Téli tippek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz
Nestlé - 2014.12.18. 23:23
A hideg téli napokon szervezetünk fokozott terhelésnek van kitéve, nagyobb veszélyt jelentenek az egészségügyi és lelki problémák, mint máskor. Ráadásul a gyerekek biztonságáról is a szülőknek kell gondoskodni, akik...
Miért jó banánt fogyasztani? - Orvosi szempontok
Medipress - 2014.07.20. 14:21
A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelműen alacsony ára miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt.
A gyümölcsjoghurtokban esetenként túl sok a cukor egy felmérés szerint
MTI - 2013.08.15. 17:12
A gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint, az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes...
Ég, izzad, kipirul az arcom, ha gyümölcsöt eszem - Az orvos válaszol
WEBBeteg - 2013.07.27. 19:41
Már többször észrevettem, hogy amikor gyümölcsöt eszek (alma, barack, eper), akkor úgy érzem, az arcom ég, izzad, és kipirulok, de csak az arcomon jelentkeznek ezek a tünetek. Miért van ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos...
Kérdések és válaszok az alma egészségi hatásairól
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - 2012.10.23. 11:09
Az alma mindannyiunk által ismert, legkönnyebben elérhető és talán legnépszerűbb gyümölcs. A WEBBeteg újságírója szakértőket kért fel arra, hogy értelmezzék az interneten terjedő, ám gyakran félrevezető vagy...