Gyümölcs téma

A vörös áfonya - Mit érdemes tudni erről a gyümölcsről?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2022-11-20 22:03
A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) Észak-Európa skandináv részein őshonos, apró, piros bogyós gyümölcs. Hazánkban is megtalálható néhány helyen, például a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, valamint a Nyugat-Dunántúl egyes részein. Íze enyhén édes, inkább fanyar, ezért kevésbé fogyasztják önmagában, inkább feldolgozott formában, illetve aszalványként ismert.

Őszi gyümölcsszezon - Mit érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-31 14:33
Ősz
Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel alapanyagaként. A télre készülve nemcsak vitamin- és rostforrásként van jelentőségük, de a borongós szürke napokon a színes gyümölcsök látványa a hangulatunknak is jót tesz.

A reflux tüneteit enyhítő ételek

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-09-11 09:03
Reflux
Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek egyik legfőbb tünete az égető érzés, illetve az emésztési zavarok. Bizonyos élelmiszerekkel, megfelelő étrenddel enyhíthetők a tünetek.

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-07-24 16:03
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

Mik azok a polifenolok?

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2022-05-24 09:33
Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - 2022-03-16 07:33
Gyümölcs
Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és ezáltal akár megbetegedést is okozhatnak.

Gyümölcsök az őszi étrendben

WEBBeteg - 2021-11-12 05:06
Az őszre beérő gyümölcsöknek nagy jelentőségük van vitamin- és rostforrásként. Fogyaszthatók frissen vagy befőttként és számos étel alapanyagaként.

Asztma diéta

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020-11-07 17:36
Asztma
Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Teakockákkal feldobható egy kerti parti

Több mint TestŐr - 2018-05-07 14:36
A bóléba vagy a gyerekek gyümölcslevébe is belerakhatók a színes gyümölcsteákból készített jégkockák. Látványos kiegészítői lehetnek az italoknak, elolvadva pedig fűszerezik azokat.

Teaötletek

Több mint TestŐr - 2018-05-02 11:13
A gyümölcsökkel bekevert teákat a gyerekek sokkal szívesebben fogyasztják, hiszen a teázás után a gyümölcsdarabok is elfogyaszthatók. De a teából óriás jégkockákat is lehet készíteni, így még különlegesebb lesz az élmény.
Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor is akadhat olyan információ, amivel olykor még a leginkább egészségtudatos vásárlók sincsenek tisztában.

Elérhetővé válhat a vitamindúsabb zöldségek és gyümölcsök termelése

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2017-10-26 13:11
Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a vásárlók mennyire fogékonyak a külcsín mellett a beltartalomra.

Zöldséglevekkel az egészségért!

Több mint TestŐr - 2017-05-30 10:43
A gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztásával a többszörösét tudjuk a szervezetbe juttatni annak a mennyiségnek, amit mennyiségileg képesek lennénk elfogyasztani. A növényi rostok, ásványi anyagok, vitaminok segítik a szervezet vitalitását, erősítik az immunrendszert és a méregtelenítő szerveink működését is segítik.
Hogy marad tényleg friss a zöldség, gyümölcs, ha az út alatt, amit a termelőtől megtesz, míg az asztalunkra kerül, akár egy hét is eltelik? A bennük lévő tápértékek akkor a legmagasabbak, ha szinte a leszedésük után azonnal elfogyasztjuk. Szerencsére a gyorsuló világ olykor a hasznunkra is válik és megoldást nyújt a felmerülő problémákra is.

Zöldség és gyümölcs - Miért és hogyan érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2016-10-08 07:38
A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók.

Útmutató a szezonális táplálkozáshoz

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-06-03 14:51

Itt van a nyár és végre kedvünkre válogathatunk a kertünkben, a piacon és a zöldségesek pultjain a zamatos és érett zöldségek, gyümölcsök közül. Az egészséges életmód egyik alapelve, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás részét mindazon zöldségek és gyümölcsök alkossák, melyekhez a lehető legfrissebb állapotban tudunk hozzájutni.

A szezonális táplálkozás tehát egy fontos szempont, ha szem előtt tartjuk az egészségünket.

Vajon hogyan érdemes vásárolni? Mikor minek van szezonja?

Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások - állítják a kutatók.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) három éve indította el E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak projektjét. A program, melyben részt vett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara, az egyetemi hallgatók egészségi állapotát és táplálkozási szokásait mérte fel.

3 tipp a kiegyensúlyozottabb életmódra való áttéréshez

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2016-01-04 21:41
Túl macerás, bele se kezdek! - adjuk fel egy kiegyensúlyozottabb életmódra való áttérés nulladik lépésénél. Pedig nem kell drasztikusan megváltoztatni étkezési szokásainkat azért, hogy egészségesebbek lehessünk. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 3 tippje remek kiindulópont lehet az új kezdethez.

Mindent az antioxidánsokról

KamaszPanasz - 2015-05-15 11:25
Lehet, kevesen tudják, de az oxidálás folyamata rengeteg betegséget okozhat. Ilyen például, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, vagy a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) betegségek. Az agyunk különösen sebezhető pont ilyen szempontból. Az antioxidánsok azonban segíthetnek megóvni a testet azoktól a sejtektől, amelyek rákot és egyéb oxidációval járó betegségeket okozhatnak.
A hideg téli napokon szervezetünk fokozott terhelésnek van kitéve, nagyobb veszélyt jelentenek az egészségügyi és lelki problémák, mint máskor. Ráadásul a gyerekek biztonságáról is a szülőknek kell gondoskodni, akik sokat tehetnek azért, hogy a kicsik elkerüljék a betegségeket és a rosszkedvet. Az egyik megoldás a vitaminokban és az ásványi anyagokban keresendő.
A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelműen alacsony ára miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt.
A gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint, az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukornál nagyobb arányban.