Probiotikumokkal az allergia ellen

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Tanulmányok bizonyítják, hogy probiotikumok segítségével megváltoztatható az allergiára adott immunreakció. Amennyiben Ön is azok közé tartozik, akiknek a tavasz kezdete egyet jelent az állandó tüsszögéssel és orrfolyással, a probiotikumok jelenthetik a segítséget.

A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a probiotikumok megváltoztatják a szervezet immunválaszát a szezonális allergiára, szénanáthára. A mérföldkőnek számító tanulmány a Clinical and Experimental Allergy című lapban jelent meg.

A probiotikumok a szervezetben, a bélrendszerben természetesen előforduló, úgynevezett jó baktériumok, melyek segítik az emésztést. A bélbaktériumok kényes egyensúlyának felborulása összefüggésben áll egyes allergiás megbetegedésekkel, s vezető tudósok feltételezik, hogy probiotikumokkal javítható a szervezet immunrendszere.

A kutatás során 10 önként jelentkezőt arra kértek, hogy napi egy pohár hagyományos tejet, illetve probiotikus (Lactobacillus casei Shirota-t tartalmazó) tejterméket fogyasszanak öt hónapon át.

A kutatócsoport minden jelentkezőtől vérmintát vett pollenszezon előtt, alatt és után is, hogy ellenőrizzék az immunglobulin E (IgE) szintet.

Jelentősen csökkent az allergiához kapcsolódó molekulák száma

Szénanátha, illetve más allergiás megbetegedés esetén az immunrendszer IgE-t termel a pollenre válaszul, így az fontos szerepet játszik az allergiás reakciókban.

A vérvizsgálat hasonló IgE szintet mutatott mindkét csoport önkéntesei között a kutatás kezdetekor. Azonban azoknál, akik probiotikus italt ittak, szignifikánsan alacsonyabb volt az IgE szint az allergia főszezonban és azt követően.

A probiotikus törzs, melyet a kutatás során kipróbáltunk, megváltoztatta a szervezet immunsejtjeinek válaszát a pollenekre, kiegyensúlyozottabb immunválasz helyreállításával – nyilatkozta Kamal Ivory, a Gastrointestinal Biology and Health at the Institute of Food Research –től.

A kutatás vezetője, Claudio Nicoletti szerint, noha ez csak egy kísérleti tanulmány volt, melyben a résztvevők száma alacsony, le voltak nyűgözve az eredménytől, miszerint a probiotikus készítmény jelentősen csökkentette az allergiához kapcsolódó molekulák számát.

Ugyanakkor a kutatók elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, milyen probiotikumok enyhítik a szénanátha tüneteit.

Egész éven át tartó allergiaszezon

A lakosság egyelőre nem érintett tagjainak is érdemes tisztában lenniük azzal, hogy valaki éppen most is veszélynek van kitéve, már meg is jelentek a tünetei, másnak csak hetek, esetleg hónapok múlva kezdődnek a panaszai. A szakembereknek viszont egész évben szembe kell nézniük a problémával – az allergiás beteget kezelni kell, egyeseknél megelőzni a betegség kialakulását, másoknál az állapot súlyosbodását. Az ok nélkül való őszi megkönnyebbülésről, a laikus tévhitekről, a téli allergia-szezon jellemzőiről és a szabályozás kacskaringós útjáról is beszélgettünk dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvossal. Egész éven át tartó allergiaszezon

(WEBBeteg - Cs.K. Forrás: Webmd)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.