A HbA1c-kontroll jelentősége a diabéteszes betegek ellátásában

Dr. Tänczer Tímea
Szerző: WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

A hemoglobin A1c (HbA1c vagy HgbA1c) egy a szénhidrát-anyagcserére jellemző paraméter, mely 3 hónapra visszamenőleg enged következtetni a vércukorértékekre.

A HbA1c nem egyezik az önellenőrzéssel mért vércukorszinttel, vagy átlag vércukorszinttel, de eredményéből következtethetünk az elmúlt hónapok átlagos vércukorszintjére. Ha a HbA1c értéke 7%, azt jelenti, hogy vércukorszintjének átlaga az elmúlt időszakban 8,2 mmol/l volt.

A cukorbetegek gondozása során a HbA1c szerepe a kezelés meghatározása, módosítása szempontjából alapvető.

Ma már több országban az emelkedett HbA1c (>6,5%, azaz >48 mmol/mol) bekerült a cukorbetegség diagnosztikus kritériumai közé.

A HbA1c meghatározása

A vörösvértest hemoglobin komponense a cukorbetegekben a magas vércukorszint hatására módosul. A HbA1c laboratóriumi meghatározása során ezt a módosult, úgynevezett glikált formáját mérik speciális módszerrel. A cukor-hemoglobin kötés igen stabil, ezért a mért paraméter a vörösvértestek élettartamának idejéig, átlagosan 120 napig őrzi az anyagcserére jellemző szintet.

Az éhomi és az evést követő, posztprandiális vércukorértékek hatása a HbA1c-re eltérő, attól függően, hogy milyen magas a kiindulási HbA1c-szint.

Igen magas HbA1c-értékek esetén az éhomi vércukorértékek, míg a közel normál tartományban lévő HbA1c esetén inkább az étkezés utáni vércukorértékek felelősek az eredményért.

A HbA1c-mérés eredménye

A HbA1c mérése a laboratóriumokban szerte a világon egységes metodika alapján történik. 2011. április 1-jétől a HbA1c-eredményközlés a laborleleten a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően Magyarországon is megváltozott. Ennek kapcsán a százalékos meghatározás mellett mmol/mol-ban (vagy mmol/l-ben) is kifejezik az értéket. Jelenleg a leleteken általában mindkettő szerepel. Az átváltáshoz táblázat is rendelkezésünkre áll, ha szükséges.

A HbA1c célértéke cukorbetegeknél

A gondozás során az a feladat, hogy az egyéni célértékeket figyelembe véve megfelelő vércukorértékeket érjen el minden cukorbeteg. Tartósan jó anyagcserehelyzet, normoglikémia esetén a krónikus szövődmények kialakulása, illetve a már kialakult szövődmények rosszabbodása megelőzhető.

A legegyszerűbb megjegyeznünk a 7% (53 mmol/mol) értéket. Ezt tűzzük ki kezelési célként leggyakrabban. Fiatal, szövődménymentes betegnél ennél alacsonyabb, idős, társbetegséggel rendelkező cukorbetegnél ennél magasabb, akár 8% körüli érték elérésére törekszünk.

Ezért helyesebb ma már kezelési céltartományról (HbA1c 6,0–8,0%) beszélni.

A diabetológiai készítmények többségének felírása szakorvosi véleményhez és javaslathoz kötött, a szabályozás során szintén a kezelés módosításának feltétele a 7%-os HbA1c meghaladása.

Igen rossz anyagcserehelyzetet tükröz a 9%-os vagy azt meghaladó HbA1c, ebben az esetben kombinált antidiabetikus kezelés szükséges, klasszikus tünetek, mint fogyás, gyakori vizelés, szomjúságérzés esetén inzulinkezelés hozzáadása szükséges.

Megjegyzendő, hogy vérszegénység esetén, összefüggésben az alacsony hemoglobinkoncentrációval, a HbA1c értéke túlságosan alacsony, nem pontos értéket mutat.

Tovább

Dr. Tänczer Tímea, diabetológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és...

Az édesítőszerek szerepe a...

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik...

A cukorbetegség szemészeti...

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

Tippek, ha cukorbeteg van a családban

A diabétesz olyan betegség, mely egyedül nehezen kezelhető. A betegnek nagy segítséget jelent, ha családtagjai, barátai is tisztában vannak a...

Az inzulinkezelésről általában: a...

Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele...

Az inzulinok típusai - Humán és...

A vér cukorszintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a...

A rendszeres séta csökkenti az...

Nem hiába mondják, hogy a kutya segít az egészségünk megtartásában, gondoljunk csak a napi kötelező sétáltatásra. 65 év felett ugyanis a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.