A HbA1c-kontroll jelentősége a diabéteszes betegek ellátásában

Dr. Tänczer Tímea
szerző: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus - WEBBeteg
frissítve:

A hemoglobin A1c (HbA1c vagy HgbA1c) egy a szénhidrát-anyagcserére jellemző paraméter, mely 3 hónapra visszamenőleg enged következtetni a vércukorértékekre.

A HbA1c nem egyezik az önellenőrzéssel mért vércukorszinttel, vagy átlag vércukorszinttel, de eredményéből következtethetünk az elmúlt hónapok átlagos vércukorszintjére. Ha a HbA1c értéke 7%, azt jelenti, hogy vércukorszintjének átlaga az elmúlt időszakban 8,2 mmol/l volt.

A cukorbetegek gondozása során a HbA1c szerepe a kezelés meghatározása, módosítása szempontjából alapvető.

Ma már több országban az emelkedett HbA1c (>6,5%, azaz >48 mmol/mol) bekerült a cukorbetegség diagnosztikus kritériumai közé.

A HbA1c meghatározása

A vörösvértest hemoglobin komponense a cukorbetegekben a magas vércukorszint hatására módosul. A HbA1c laboratóriumi meghatározása során ezt a módosult, úgynevezett glikált formáját mérik speciális módszerrel. A cukor-hemoglobin kötés igen stabil, ezért a mért paraméter a vörösvértestek élettartamának idejéig, átlagosan 120 napig őrzi az anyagcserére jellemző szintet.

Az éhomi és az evést követő, posztprandiális vércukorértékek hatása a HbA1c-re eltérő, attól függően, hogy milyen magas a kiindulási HbA1c-szint.

Igen magas HbA1c-értékek esetén az éhomi vércukorértékek, míg a közel normál tartományban lévő HbA1c esetén inkább az étkezés utáni vércukorértékek felelősek az eredményért.

A HbA1c-mérés eredménye

A HbA1c mérése a laboratóriumokban szerte a világon egységes metodika alapján történik. 2011. április 1-jétől a HbA1c-eredményközlés a laborleleten a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően Magyarországon is megváltozott. Ennek kapcsán a százalékos meghatározás mellett mmol/mol-ban (vagy mmol/l-ben) is kifejezik az értéket. Jelenleg a leleteken általában mindkettő szerepel. Az átváltáshoz táblázat is rendelkezésünkre áll, ha szükséges.

A HbA1c célértéke cukorbetegeknél

A gondozás során az a feladat, hogy az egyéni célértékeket figyelembe véve megfelelő vércukorértékeket érjen el minden cukorbeteg. Tartósan jó anyagcserehelyzet, normoglikémia esetén a krónikus szövődmények kialakulása, illetve a már kialakult szövődmények rosszabbodása megelőzhető.

A legegyszerűbb megjegyeznünk a 7% (53 mmol/mol) értéket. Ezt tűzzük ki kezelési célként leggyakrabban. Fiatal, szövődménymentes betegnél ennél alacsonyabb, idős, társbetegséggel rendelkező cukorbetegnél ennél magasabb, akár 8% körüli érték elérésére törekszünk.

Ezért helyesebb ma már kezelési céltartományról (HbA1c 6,0–8,0%) beszélni.

A diabetológiai készítmények többségének felírása szakorvosi véleményhez és javaslathoz kötött, a szabályozás során szintén a kezelés módosításának feltétele a 7%-os HbA1c meghaladása.

Igen rossz anyagcserehelyzetet tükröz a 9%-os vagy azt meghaladó HbA1c, ebben az esetben kombinált antidiabetikus kezelés szükséges, klasszikus tünetek, mint fogyás, gyakori vizelés, szomjúságérzés esetén inzulinkezelés hozzáadása szükséges.

Megjegyzendő, hogy vérszegénység esetén, összefüggésben az alacsony hemoglobinkoncentrációval, a HbA1c értéke túlságosan alacsony, nem pontos értéket mutat.

Tovább

Dr. Tänczer Tímea, diabetológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.