Fesztiválok betegség nélkül - Mit tehet?

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A sokak számára várva várt zenei fesztiválok olykor egészségügyi kockázatot is jelenthetnek, azonban a legtöbb sérülés és megbetegedés könnyen elkerülhető, ha a fesztiválozók kicsit odafigyelnek. Mit tegyen azért, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon?

Ha nyár, akkor szabadság, buli, zene, karnevál és fesztivál minden mennyiségben. A fiatalok egyik közkedvelt nyári szórakozása a szabadtéren megrendezett, sátorozással, napközben esetleg városlátogatással, fürdéssel egybekötött többnapos mulatozás. Hangozzék ez a program meglehetősen lazának, nem szabad elfeledni, hogy egy ilyen, rendszerint minimális alvással, és az éjszakai pörgéssel átitatott időtöltés valójában meglehetősen nagy megterhelés még a fiatal, mindent kibíró szervezetnek is.

A szinte folyamatos kialvatlanság bizony igencsak képes legyengíteni az immunrendszert, emiatt sajnos, a fesztiválok első néhány napja után sokan tapasztalhatnak magukon enyhe, de akár súlyosabb megbetegedésre utaló jeleket is. Nem is beszélve arról, hogy egyes kórokozók (főként a cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján terjedők) az éjszakai bulik alkalmával szinte egymásnak préselődő ifjúság tagjai között igencsak gyorsan képesek kicserélődni. A kapatos hangulatban elkövetett „egyéjszakás” kalandok pedig még ennél is nagyobb veszélyeket rejtenek magukban - fejtette ki Dr. Lesznyák Judit.

Mindezeket tudván, érdemes néhány egyszerű lépést tenni azért, hogy a fesztiválon eltöltött pár nap ne a szó rossz értelmében váljon életre szóló élménnyé.

Térképezze fel a terepet!

Mikor megérkezik, tájékozódjon arról, hogy merre van az elsősegély-központ, még akkor is, ha nem hiszi, hogy valaha is szüksége lehet rá. Ha úgy gondolja, hogy felléphet majd valami probléma, akkor értesítse erről az ott dolgozókat.

Figyeljen a személyes higiéniára!

Előzze meg a fertőzéseket azzal, hogy minden étkezés előtt és illemhely használat után alaposan megmossa a kezét. Vigyen magával nedves és antibakteriális törlőkendőket, hogy még hatékonyabb legyen a tisztítás. Ha megvágja magát, a sebet mossa meg vízzel, és ha szüksége lenne fertőtlenítésre, menjen el a fesztiválon megtalálható elsősegély központba.

Alkohol - Mindig tudja, hol a határ!

A zenei fesztiválok egészségi veszélyei

A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon, nem árt elkerülni a baleseteket, a gyomorrontást és az alkoholmérgezést. A megfelelő higiéniai és viselkedési szabályok betartásával és némi önuralommal elkerülhetőek a kellemetlenségek. A zenei fesztiválok egészségi veszélyei

A fesztiválok kiváló alkalmat kínálnak a mértéktelen alkoholfogyasztásra, ezért ilyenkor az alkoholmérgezések száma is megnövekszik. Az alkohol dehidratál, ezért igyon sok vizet, hogy elkerülje a hőguta kialakulását. Az alkoholfogyasztás az érzékek tompításával a balesetek kockázatát is növeli, ezért legyen figyelmesebb, ha italozik.

Drog – Kerülje el!

Egy fesztivál alkalmat adhat arra, hogy olyan szerekhez nyúljon, amikhez amúgy nem szokott, vagy ha igen, túlzásba vigye a kábítószerek használatát. Éppen ezért fontos hangsúlyt kap a fesztiválokon a drogprevenciós helyszín, ahol pszichológusokkal és kortárssegítőkkel várják a közönséget. A krízisintervenció lényege, hogy a szakemberek egész napos ügyeletet tartanak, és segítenek, ha baj van.

Ép hallás a fesztivál után is

Annak érdekében, hogy halláskárosodás nélkül megússzák a fesztiválon töltött napokat, ajánlott füldugót is használni, ugyanis a zene a színpadok körül akár 110dB-lel is szólhat. A zene így is élvezhető, mindemellett se maradandó károsodást, se fülzúgást nem okoz.

Napvédelem minden tekintetben

Napégés: Legalább 30-as faktorszámú naptejet használjon, és kenje be magát rendszeresen. Nem kell sok napsütés ahhoz, hogy erősen megégjen, így érdemes tényleg óvatosnak lennie. Viseljen széles karimájú kalapot, hogy védje a füleit, nyakát és a vállait a naptól.

A napszúrás akár életveszélyes is lehet

A napszúrást hajlamosak lehetünk apró kellemetlenségnek tartani, ám a valódi napszúrás igen komoly egészségügyi probléma lehet, akár az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat. A napszúrás akár életveszélyes is lehet

Napszúrás: A napszúrást hajlamosak lehetünk apró kellemetlenségnek tartani, ám a valódi napszúrás igen komoly egészségügyi probléma lehet, főleg ha ez alkoholfogyasztással társul. Előzze meg: fedetlen fővel ne tartózkodjon a tűző napon!

Ájulás: Olykor forró nyári napokra számíthatunk egy-egy fesztivál idején is, ezért gondolnunk kell a meleg miatti ájulás lehetőségére is. A tánc, a hőség és az alkohol kombinációja nagyon könnyen dehidratálhat, és fokozhatja a hőség hatását, ezért figyeljen arra, hogy megfelelően hűtse szervezetét.

Ne így legyen maradandó élmény!

Az óvszer nélküli együttlét igen veszélyes dolog, hiszen teherbe eshet, és olyan szexuális úton terjedő betegségeket kaphat el, mint a HIV, a gonorrhoea, a szifilisz vagy a Chlamydia. Ha elfelejtett védekezik, mindenképpen menjen el a nőgyógyászához, és kérjen sürgősségi fogamzásgátlót.

Váltóruha, cipő, papucs…

Egy fesztiválon számítani kell mind a tűző napsütésre, mind az esőre, ezért a fürdőruhák mellett érdemes esőkabátot, esetleg gumicsizmát bepakolni. Számolni kell azzal is, hogy éjszaka lehűlhet a levegő, ezért jó, ha van Önnél meleg ruha, így megelőzheti a megfázások kialakulását. A lábbeli választásakor a legjobb, ha a vízhatlan cipőre voksol, így könnyebben tisztán és szárazon tarthatja a lábait, és így elkerülheti a hólyagok kialakulását, a lábgombát és egyéb kellemetlenségeket.

Ne felejtse otthon a gyógyszereit!

Szinte minden fesztiválon találhat elsősegély-nyújtó központokat, ahol segítenek Önnek, ha valamilyen egészségügyi problémája van. Az ott dolgozók azonban nem adhatnak ki minden gyógyszert, így, ha szed valamit, akkor azt mindenképpen vigye magával, és használja azt előírás szerint. Tartsa magánál a gyógyszert, vagy kérje meg az elsősegély-központban dolgozókat, hogy őrizzék meg Önnek. Ha asztmás, ne felejtse otthon az inhalálóját sem!

Dr. Lesznyák Judit tanácsai fesztiválozóknak
  • A legfontosabb, hogy még a legnagyobb, legpörgősebb buli után is szánjunk időt a minőségi pihenésre: sátrunkat állítsuk fel lehetőség szerint olyan helyen, ahová hajnal 6-kor még nem tűz be a nap; így akár a délelőtti órákig is lustálkodhatunk.
  • Napközben étkezzünk bőségesen, fogyasszunk sok (alkoholmentes) folyadékot.
  • Minden nap próbáljunk időt, energiát szánni a személyi higiéniára: tusoljunk le, és mossunk hajat. Ez egyrészt segít a jóllét érzését fenntartani, másrészt váratlan frissességgel is megajándékoz minket.
  • Együnk bőségesen gyümölcsöt, zöldséget, szedjünk akár multivitamint is, amelyek segítenek immunrendszerünknek kitartani eme „nehéz napokban” is.
  • Legyen nálunk fertőtlenítő kéztörlő, ezt naponta többször is használjuk, és lehetőség szerint öltözködjünk az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően.

(WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.