Az alkohol és a hőség rossz párosítás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A nagy hőségben kerüljük az alkoholos italokat! Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben megviseli a keringési rendszert, olyannyira, hogy az akár össze is omolhat. Cikkünkben kifejtjük, hogy miért.

Különösen az időseknek, a betegeknek és a gyenge egészségi állapotúaknak kell nagyon vigyázniuk, de a nagy hőség az egyébként egészségesek szervezetét is próbára teszi, az alkohol pedig plusz megterhelést jelent, így bárkinek okozhat gondokat.

Mi történik ilyenkor a szervezetben?

Az alkohol is (ahogy a tea és a kávé is) és a hőség is fokozza a vesék működését, kitágítja az ereket. Ennek következtében csökken a vérnyomás, a vérkeringés összeomolhat, és eszméletvesztés következhet be. Mindemellett a szívet is megterhelik.

Az izzadás létfontosságú szerepet tölt be, a hőleadást és a túlhevülés megakadályozását szolgálja, ennek segítségével lehet szervezetünk maghőmérséklete állandóan 37 oC körüli. Ám az izzadsággal vizet és ásványi anyagokat veszítünk, amit csak alkoholmentes italok fogyasztásával lehet pótolni. Az alkohol az előzőekben említett hatásai miatt vizet von el a szervezettől, ezért nem alkalmas folyadékpótlásra, épp ellenkezőleg: tovább fokozza a hőség miatt amúgy is megemelkedett kockázatát a kiszáradásnak.

A szív-, vese- és anyagcsere-betegségekben szenvedők nem fogyaszthatnak túl sok folyadékot, ők kérjék és kövesék orvosuk tanácsát a folyadékpótlással kapcsolatban!

Alkohol helyett - Mit igyunk?

Az alkoholos italokat tehát kerüljük! Folyadékpótlás céljára a legmegfelelőbb a csapvíz, a szénsavmentes ásványvíz és a gyümölcsteák. Ezek egészségesek, kalóriaszegények, és oltják a szomjúságot. Időnként cukrozatlan gyümölcsleveket, hűsítő gyümölcsturmixokat is fogyaszthat. Nyáron célszerű minél több könnyű, hűs levest az étrendünkbe iktatni, és szezonális lédús gyümölcsöket is gyakran fogyasztani.

Kerüljük el a kiszáradást!

A kiszáradás (dehidratáció) első jele a szájszárazság, a koncentrációs képesség romlása és a fejfájás. Ezen segít, ha árnyékba húzódunk és iszunk valami egészséges italt. De ha nem cselekszünk időben, az állapot súlyossá is válhat, akár a keringés összeomlásához, sokk kialakulásához is vezethet, és ez az életveszélyes állapot azonnali kórházi ellátást igényel.

Az idős emberekre is figyeljünk különösen oda, hogy elegendő folyadékot igyanak, az ő szervezetük ugyanis nem feltélenül jelzi olyan egyértelműen, ha folyadékpótlásra van szükségük, a szomjúságérzetük nem minden esetben elég kifejezett, utóbbi gyerekeknél is problémát jelenthet. A gyerekekre is ügyeljünk tehát kiemelten, hisz az ő testfelületük relatív nagyobb, mint a felnőtteké, ezért a nagy melegben sokkal több folyadékot veszítenek, amit feltétlenül pótolni kell.

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg, Medipress
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.