Egészséges grillezés

Szerző: drportal.hu

A grillen sült ételek nemcsak egészségesek, hanem finomak is, hiszen a grill a húsoknak pikáns, füstös ízt kölcsönöz, miközben a sütéshez alig van szükségünk zsiradékra. Az sem utolsó szempont, hogy a szabadtéri sütögetés kellemes időtöltés, ami után nem kell az egész konyhát átsúrolnunk.

Természetesen nemcsak húsokat, hanem sajtot, zöldséget és gyümölcsöket is grillezhetünk, azonban grillezéskor sem feledkezhetünk meg néhány higiéniai és biztonsági szabályról.

A húsok grillezésekor figyeljünk a megfelelő hőmérsékletre, mert a túl magas hőmérsékleten sült, megpörkölődött, szenes húsokban a sütés folyamán rákkeltő kemikáliák, policiklikus aromatikus szénhidrogének és heterociklikus aminok keletkeznek.

  • Tartsuk a grillt tisztán és megfelelő állapotban
  • Tisztítsuk meg használat utána rácsot és/vagy használjunk alufóliát
  • A nyers húst elkülönítve tároljuk a zöldségektől, gyümölcsöktől és készételektől
  • Ügyeljünk a megfelelő sütési hőmérsékletre, ha szükséges használjunk hőmérőt
  • Ne süssük túl a húsokat és távolítsuk el a túlságosan megpörkölődött, szenes részeket
  • Vágjuk le a húsokról a túlzottan zsíros részeket, nehogy sütés közben lángra kapjanak
  • A sütés előtti pácolás, marinálás nemcsak ízletesebbé és porhanyósabbá varázsolja a húsokat, hanem az előbb említett karcinogén anyagok képződését is gátolja.
  • A szószokat csak a sütés után adjuk a húsokhoz.
  • A húsok mellé grillezzünk zöldségeket, például burgonyát, cukkinit, paprikát vagy padlizsán

(DRportal - Forrás: nutrition.about.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Grillezzünk okosan

A szakértő szerint a sovány húsok, a zöldségek és a pácok az egészséges választások a nyári grillezésekhez.

Nyári veszélyek - Félig sült...

Akár rémálommá is válhat egy kellemes, nyáresti piknik, ha a nem kellően átsütött hússal, vagy éppen a nem megfelelően elmosogatott...

Egyre többen eszik, jól teszik? A zab...

A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja...

Legnagyobb ellenségeink: telített...

Büszkén és jogosan hirdetjük, hogy sportnemzet vagyunk, a sportoló nemzet jelzőt viszont a legnagyobb jóindulattal sem aggathatjuk magunkra. Az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.