B-vitamin téma

A B-vitaminok hiánya és tünetei

WEBBeteg összeállítás - Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amely azt is jelenti, hogy a felesleg vizelettel távozik a szervezetből. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők, így súlyos hiányállapot ritkán alakul ki. Ugyanakkor fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, ezért az enyhébb hiány is kellemetlen tüneteket okozhat.

B13-vitamin - Mit érdemes tudni róla?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely részt vesz a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében.

Inozitol inzulinrezisztenciára? Sokat segíthet

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, PCOS és inzulinrezisztencia specialista

Az inzulinrezisztencia (IR) egyre több embert érint napjainkban, melynek hátterében gyakran a helytelen életmód áll. Kezeléséhez így elsősorban életmódterápiára van szükség, melyet olykor gyógyszeres kezelés egészít ki. Ezen kívül bizonyos táplálékkiegészítőket is segítségül lehet hívni - ilyenek pl. az inozitol tartalmú készítmények is.

B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat és a biológiailag hatékony formát, a nikotinsavamidot. A gyomor-bélrendszerből jól felszívódik, a felesleges mennyiség a veséken keresztül kiürül. B1-, B2- és B6-vitamin jelenlétében a máj képes előállítani egy triptofán nevű aminosavból.

Az agysejtek állapota befolyással van az egész szervezetre!

Több mint TestŐr

Ahhoz, hogy jól döntsön az ember és hogy képes legyen a jó döntéseket végigvinni, szükséges, hogy az agysejtek jó állapotban legyenek. Fontos tehát az agy számára elengedhetetlen B-vitaminok, omega-3, omega-6 zsírsavak fogyasztása.

Mit érdemes tudni a B3-vitaminról (a niacinról)?

WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A niacin többnyire koenzimek (NAD és NADP) formájában található meg az élelmiszerekben. Felszívódása már a gyomorban megkezdődik, nagy része azonban a vékonybélből vehető fel. Alacsony koncentrációban a felszívódása nátriumfüggő.

B2-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A B2-vitamin, más néven riboflavin (esetleg G-vitamin) egy vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. 1932 óta ismert, ekkor izolálták élesztőgombából.

B12-vitaminban gazdag élelmiszerek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A B12-vitamin (cianokobalamin) fontos vitamin a szervezetünk számára, nélkülözhetetlen a növekedéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérképzéshez. Akinél vészes vérszegénységet (például anaemia perniciosa) diagnosztizáltak, terhes vagy szoptató kismama, esetleg vegetáriánus vagy vegán életmódot követ, annak nem árt tudni, milyen élelmiszerekkel juttathatja a szervezetébe a cianokobalamint, hogy elkerülje az akár súlyosabb problémákat, amelyeket a vitamin hiánya okozhat.

Amit a B1-vitaminról tudni kell

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

A B1-vitamin a B-vitaminok családjába tartozik, melyek közös jellemzője, hogy létfontosságú enzimek működéséhez szükségesek, melyek a sejtek anyagcseréjében vesznek részt. A B1-vitamin vízoldékony, vagyis a szervezet nem tudja nagy mennyiségben elraktározni, pótlására emiatt folyamatosan szükség van.

Niacin: B3-vitamin: Miért fontos?

WEBBeteg - B. M., szakfordító

A niacinnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz. A niacin elengedhetetlen a bőr egészségéhez, mivel a vízháztartás szabályozásában is részt vesz, emellett az izmok, az idegek és a DNS regenerációjára is hatással van.