A sörfogyasztás hatása

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A sör egészséges és természetes alapanyagokból készül: komlóból, élesztőből, vízből és malátából. Mindezek révén, persze csak mértékkel fogyasztva, hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Emellett a mértékkel fogyasztott sörnek számos jótékony hatása is van a szervezetre.

A sör 93%-ban vízből áll, így a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet a sörfogyasztók ízletes formában juttathatják szervezetükbe. A sör viszonylag alacsony alkoholtartalmú szomjoltó ital.

A sör a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Található benne B-vitamin, ezen belül niacin, riboflavin, B6-vitamin és folsav. Előnyös tulajdonsága még, hogy az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.

A sör kevés kalciumot tartalmaz és sok magnéziumot, vagyis megelőzheti az epe- és vesekőképződést. A komlóban lévő anyagok megakadályozzák a csontokban a kalcium lebomlását. Ez jó indok lehet a napi sörfogyasztásra, de csak mértékkel: 0,33 liter 4,5 %-os sör, azaz 12 g alkohol fogyasztása megengedett egy nap. A vesekő kockázatát a mértékkel történő sörfogyasztás bizonyítottan kb. 40%-kal csökkenti.

A sörben oxidációs folyamatokat gátló anyagok vannak, így szerepe lehet a rákkal szemben folytatott küzdelemben is. A bor ezen kedvező tulajdonságát gyakran emlegetik, viszont kevésbé ismert, hogy a sör is tartalmaz ilyen anyagokat. Egy pohár sör több mint kétszer annyi oxidációt gátló anyagot tartalmaz, mint az ugyanakkora alkoholtartalmú fehérbor és fele annyit, mint a vörösbor. Emellett a sörben található molekulák kisebbek, így a szervezet könnyebben és gyorsabban tudja őket hasznosítani, mint a szilárd anyagokból származó vagy a borban lévő nagyobb molekulaméretű szabadgyök képződést megakadályozó anyagokat.

A komlóban lévő oxidációt gátló anyagok (flavonoidok) első sorban a gyomor-bélrendszeri daganatok, a mellrák és a pajzsmirigyrák leküzdésében játszhatnak szerepet. Emellett szíverősítő, és csontritkulást megelőző hatásuk is van.

A sörfogyasztás bizonyos mértékben véd a Helicobacter pylori-val szemben, ami egy olyan baktérium, amely gyomorfekélyt okoz és a gyomorrák kialakulásának kockázatát is növeli.

A sör oldható ballasztanyagokkal is ellátja a szervezetet, melyek az árpamaláta sejtjeinek sejtfalaiból származnak. Egy liter sör a napi ajánlott ballasztanyag-bevitel 20%-át tartalmazza, egyes sörfajták akár a 60%-át. A sör segíti az egészséges bélműködést, pozitív hatással van az emésztésre és a tápanyagok felszívódására, és csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Nem csak az számít, mit iszunk, hanem az is, hogy mennyit!

Legújabb vizsgálatok szerint sem a kocsmai „nagy ivók”, sem azok nincsenek védve a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, akik egyébként nem isznak sok alkoholt, de egy alkalommal felhajtanak 4-5 pohár sört.

A sör valóban hizlal?

  • Európa számos országában nevezik a has fölé lerakódott zsírréteget „sörhasnak”. Azonban a mértékletes sörfogyasztás és az elhízás között nincs ok-okozati összefüggés.
  • Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt egyes diéták kiegészítője is lehet. Akik magas vérnyomás vagy magas vérzsírszint miatt nátrium-, fehérje-, zsír- és koleszterinszegény táplálkozást kénytelenek folytatni, a nátriumban szegény, zsír- és koleszterinmenetes sör a diéta hasznos kiegészítője lehet.
  • A sörfogyasztás nem hizlal, feltéve, hogy mértékkel fogyasztjuk. A sör a kiegyensúlyozott étrend része lehet.
  • Ezen kívül a sörfogyasztás hatásaival kapcsolatos tanulmányok azt mutatják, hogy az alkoholos italok energiatartalmát a szervezet kisebb hatékonysággal hasznosítja.
  • A sör kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb alkoholmentes ital.

Még nem tudunk mindent a sörről

A laboratóriumi vizsgálatok eredményeit nem minden esetben lehet kivetíteni az emberi szervezetre gyakorolt hatásokra. Még további vizsgálatokra van szükség annak megállapítása érdekében, hogy az egyes élelmiszerek és italok, így a sör is, tartalmaznak-e olyan anyagokat, amelyek részt vesznek bizonyos betegségek megelőzésében.

Különösen a komlóban lévő anyagok esetleges rákmegelőző hatását és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében való szerepét lenne fontos feltárni.

Az egyes országokban az orvosok véleménye megoszlik az alkoholfogyasztással kapcsolatban, így a sörfogyasztás kérdésében is.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Bierconvent
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.