Hogyan számoljuk ki a véralkoholszintet?

szerző: Marsi Zoltán - WEBBeteg
frissítve:

Némi matematikai és kémiai fejtörővel bemutatjuk, hogyan számolható ki a véralkoholszint. Nem elég az ital alkoholtartalmának és a vér mennyiségének az ismerete, számos egyéb tényező befolyásolja a végeredményt.

A véralkoholszint fogalma

A véralkoholszintet ezrelékben (‰) mérjük, azaz megmutatja, hogy 1 liter vérben hány ezrelék az etil-alkohol mennyisége.

Mivel 1 liter = 1000 ml, 1000 ml vérben 1 ezrelék esetében 1 ml alkohol van.

Mekkora a tömege 1 ml alkoholnak?

Mivel az alkoholtartalmat grammban kifejezve adják meg, a pontos eredményhez tudni kell, hogy 1 ml alkoholmennyiséget hány gramm jelent.

Az etil-alkohol (etanol) sűrűsége 0,789 g/cm3, azaz kb. 0,8 g/cm3, ez azt jelenti, hogy 1 cm3 alkohol tömege 0,8 g. Mivel 1 cm3 = 1 ml, 1 ml alkohol tömege 0,8 g (máshogy kifejezve 800 mg).

Hány gramm alkohol van egy liter vérben egy ezrelék esetén?

Ahogy már megállapítottuk, 1 ezrelékes véralkoholszintnél 1000 ml vérben 1 ml alkohol van, amely eszerint 0,8 grammnak felel meg.

Egyes szakirodalmakban nem tulajdonítanak ekkora jelentőséget az etil-alkohol sűrűségének. Ezekben 1 ml etil-alkoholt leegyszerűsítve 1 g tömegűnek veszik. Ezen publikációkban tehát egy ezrelékről akkor beszélnek, ha 1000 ml vérben 1000 mg, azaz 1 liter vérben 1 gramm alkohol van. A véralkoholszint mértékegysége eszerint gramm/liter (g/l).

Vagyis:

  • 1 ezrelék = 1 g/l
  • 2 ezrelék = 2 g/l
  • 3 ezrelék = 3 g/l

A pontos számítás alapján tudjuk, hogy a valóságban ez a fenti mennyiségek 0,8-szorosa:

  • 1 ezrelék = 0,8 g/l
  • 2 ezrelék = 1,6 g/l
  • 3 ezrelék = 2,4 g/l

Hány gramm alkohol van a teljes véráramban egy ezrelék esetén?

Egy átlagos embernek 5 liter vére van, ami 5000 ml-t jelent. Ha az egy ezrelékes véralkoholszintet 1000 ml vérben 1 ml alkohol jelenti, akkor 5000 ml vér esetén 5 ml alkohol jelenti ugyanezt az ezreléket. Ez egy egyszerű egyenes arányosság.

Innen már csak egyetlen logikai gondolat, hogy 5 liter, azaz 5000 ml vér esetében az egy ezreléket jelentő 5 ml alkohol tömege = 5 x 0,8 g = 4 g.

Alkoholos italok alkoholtartalma

Az alkoholos italok alkoholtartalmát térfogatszázalékban (V/V%) szokták megadni. Ez megmutatja, hogy 100 ml italban hány ml etil-alholol van.

Például egy deciliter sörben (1 dl = 100 ml), ha az 4%-os erősségű, akkor 4 ml etil-alkohol van, amely az etil-alkohol sűrűségéből kiszámíthatóan (0,8 g/cm3) 3,2 g (4 x 0,8=3,2) tömegű etil-alkoholnak felel meg. Egy korsónyi sör 5 dl, azaz a 3,2 g/dl érték alapján a teljes alkoholmennyiség 5 x 3,2 g = 16 g.

Ital

Mennyiség

Térfogatszázalék

Alkoholtartalom (ml)

Alkoholtartalom (g)

sör

0,5 l = 500 ml

4 V/V%

20

16

bor

2 dl = 200 ml

8 V/V%

16

12,87

pálinka

0,5 dl = 50 ml

40 V/V%

20

16

martini

1 dl = 100 ml

16 V/V%

16

13

whisky

1 dl = 100 ml

50 V/V%

50

40

vodka

1 dl = 100 ml

38 V/V%

38

30,4

pezsgő

1 dl = 100 ml

11,5 V/V%

11,5

9,2

Hogyan lesz az ital alkoholtartalmából véralkohol?

Ahogy láttuk, egy korsó (500 ml) 4%-os térfogatszázalékos alkoholtartalmú sör 16 g etil-alkoholt tartalmaz. Levezettük azt is, hogy egy átlagos felnőtt esetén 4 g alkohol jelent 1 ezrelékes véralkoholszintet. Ezalapján az jönne ki, hogy egy korsó sör elfogyasztása 4 ezrelékes véralkoholszintet okozna, ami már az életveszélyes alkoholmérgezés határértéke lenne.

A magyarázat abban van, hogy az ital alkoholtartalmát nem lehet egyszerűen megfeleltetni a vérben mért alkoholmennyiségnek. Számításba kell venni az alkohol felszívódását, lebomlását és a testben történő eloszlását is.

Az alkohol felszívódása

Az alkohol lebontása kisebb mértékben már a szájban és a gyomorban megkezdődik az ADH enzim segítségével, a felszívódási veszteség átlagosan 15%.

A felszívódás fő területe a vékonybél, ám mire az alkohol eléri ezt, egy része már lebomlott. A gyomorban található étel lassítja a vékonybél elérését és a felszívódás mértékét, míg az üres gyomorra történő alkoholfogyasztás meggyorsítja és fokozza azt.

Az alkohol lebontása

A szervezetbe felszívódó etil-alkohol kb. 90%-a a májban bontódik le, és kb. 10%-a választódik ki változatlanul a tüdőn és a vizeleten keresztül. Az alkohol két lépésben bomlik le a szervezetünkben: először acetaldehidnek nevezett vegyületté alakul az alkohol-dehidrogenáz (ADH) enzim segítségével, amelyet aztán az aldehid-dehidrogenáz (ALDH2) enzim ártalmatlan vegyületté alakít át.

Az alkohol lebontása gyakorlatilag azonnal megkezdődik felszívódást követően, ezért a véralkoholszint alakulásában döntő jelentőségű az elfogyasztott alkohol mennyiségén felül az is, hogy milyen sebességgel fogyasztjuk az alkoholt és milyen gyorsan éri el az ital a vékonybelet. Az alkohol lebontása ugyanis mér akkor folyamatban van, mire az teljesen felszívódna és bekerülne a véráramba.

A májban lévő enzim elegendő óránként 8 g alkohol átalakítására, ám ebben jelentős egyéni különbségek lehetnek. Az alkohollebontás miatt átlagosan óránként 0,15 ezrelékkel csökken a véralkoholszint. Nagyjából az alábbi mennyiségű alkohol lebontására képes szervezetünk minden órában:

Ital

Térfogatszázalék

Mennyiség

Sör

4 V/V%

2,5 dl

Bor

8 V/V%

1,3 dl

Pálinka

40 V/V%

0,3 dl

Testsúly és vízháztartás

Az alkohol nem kering teljes mértékben a véráramban, hanem eloszlik a teljes szervezetben, pontosabban a test víztartalma a döntő a szervezetre gyakorolt hatásban.

A Widmark-összefüggés alkalmas arra, hogy pontosabb eredményt kapjunk az elfogyasztott alkoholmennyiség és a testsúly, valamint a test nemre jellemző víztartalma alapján. Eszerint a véralkoholszint megegyezik az elfogyasztott alkohol mennyisége, valamint a testsúly és a nemre jellemző tényező szorzatának hányadosával.

Egyszerűbb formában: véralkoholszint (‰) = alkohol (g) / Ts (kg) x r

A bevitt alkohol mennyisége (g) kiszámítható az alábbiak alapján: alkohol (g) = ital (dl) x V/V% (vol%) x 0,8 (g/ml).

Az r által jelölt tényező férfiaknál átlagosan 0,7 (0,68-0,85), míg nőknél 0,6 (0,55-0,67). Ez a tényező azt fejezi ki, hogy a férfiak testének átlagos víztartalma magasabb, így ez alacsonyabb véralkoholszintet eredményez ugyanannyi elfogyasztott alkohol esetén, ugyanakkor a nőkre veszélyesebb következményekkel jár a túlzott alkoholfogyasztás..

Például 5 dl, 4 V/V%-os sör elfogyasztása 5 x 4 x 0,8 = 16 g etil-alkoholnak felel meg. Ha ezt a mennyiséget egy 70 kg-os férfi fogyasztja el: 16 g / 70 kg x 0,7 = 0,3 ‰.

Összegzés: a Widmark-formula

Az aktuális véralkoholszint megállapításához az elfogyasztott alkohol mennyiségén, a testsúlyon és a nemen kívül számításba kell venni a felszívódási veszteséget, valamint a lebontás ütemét és az eltelt időt is. Ezek alapján a következő lépésekkel számolható ki az érték.

  1. A bevitt alkohol mennyisége grammban kifejezve, az alkohol (g) = ital (dl) x V/V% (vol%) x 0,8 (g/ml) képlet alapján.
  2. Vonjuk ki belőle a felszívódási veszteséget, amely átlagosan 15%.
  3. Ezt osszuk el testsúlyunk (kg) és a nemünkre jellemző állandó (ffi: 0,7, nő: 0,6) szorzatával.
  4. Az így kapott kezdeti véralkoholszintből vonjuk ki az átlagos lebontási sebesség (0,15 ‰/h) és az eltelt idő (h) szorzatát.

Véralkoholszint-kategóriák

0,5-1,5‰ - Ittasság: az alacsonyabb értékeknél az eufória dominál, a magasabb értékek közelében romlik a helyzetértékelés, a mozgáskoordináció.
1,5-2,5‰ - Részegség: fokozott balesetveszély, hányás, sápadtság, olykor agresszivitás lép fel.
2,5-4,0‰ - Alkoholmérgezés: az alacsonyabb értékek közelében aluszékonyság, zavartság jelentkezik, a magasabb értékek közelében kiesnek a reflexek, kóma áll be.

Bővebben Ittasság, részegség vagy alkoholmérgezés?

Befolyásoló tényezők

Ahogy láttuk, a véralkoholszint részben jól kalkulálható és pontosan mérhető adatokon alapszik (alkoholtartalom, idő, testsúly), azonban nagyon sok a bizonytalan egyéni változó is, ami a pontos meghatározást lehetetlenné teszi. Az aktuális érték függ például:

  • elfogyasztott táplálék mennyisége, összetétele, étkezés ideje
  • hidratáltsági szint - részben jellemző a nemre, de egyénileg és napszakon belül is változhat az értéke
  • alkohollebontó enzimek termelése - az enzimek hiánya okozza a patológiás részegség nevű kórképet, de a különböző genetikai állományú népek körében is eltérő

Ez is érdekelheti Tévhitek - Mi csaphatja be az alkoholszondát?

Marsi ZoltánForrás: WEBBeteg
Szakértő: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő (elsosegely.hu)

Cikkajánló

Diagnózisra való várakozás
Diagnózisra való várakozás

Nagy stresszt okozhat.

Fájdalom és tavasz
Fájdalom és tavasz

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító

Segítség