• A sörfogyasztás egészségügyi kockázatai

        Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Általánosságban kijelenthetjük, hogy mértékkel a sörfogyasztás semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár, amennyiben nincs olyan súlyos betegsége, mint például szív- és érrendszeri betegségek vagy diabétesz, és más hasonló betegségekben sem szenved.

        A sörrel kapcsolatban végzett kutatások eredményei szerint a sör a vörösborhoz hasonlóan – melyről már régóta tudjuk – olyan anyagokat tartalmaz, melyeknek szerepe lehet a rák megelőzésében.

        Hirdetés

        A japán Okoyama Egyetem tudósai megállapították, hogy 24 megvizsgált sörből majdnem mindegyik gátolja a heterociklikus aminok működését, melyek a rák kialakulásában játszanak szerepet. Az alkoholmentes sörnek nincs ilyen hatása. A keserű barna sör és a búzasör viszont különösen nagy mennyiségben tartalmazza az említett jótékony hatású anyagokat.

        A sörfogyasztás hatása

        A sör egészséges és természetes alapanyagokból készül: komlóból, élesztőből, vízből és malátából. Mindezek révén, persze csak mértékkel fogyasztva, hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Emellett a sörnek számos jótékony hatása is van a szervezetre.

        A sörfogyasztás hatása

        Mindezek mellett állatokon végzett kísérletek eredményei szerint a sörfogyasztás csökkenti az olyan májrák kialakulásának kockázatát, amely az örökítő anyagban bekövetkezett negatív változásokra vezethető vissza.

        Német tudósok árpából és komlóból származó polifenolokat mutattak ki a sörben, melyek szerepet játszanak a tumorok kialakulásának megelőzésében. Amerikai kutatók a sör keserű ízét adó flavonoidok között találtak olyan anyagokat, melyek gátolják a rák kialakulását. Vannak azonban olyan kutatási eredmények is, melyek a sör negatív hatásaira világítanak rá.

        A sörivás egészségügyi kockázatai

        Dán tudósok is végeztek olyan kutatásokat, melyek a sör rákmegelőző hatását vizsgálták, a kísérletben 29 éven keresztül csaknem 30 000 ember vett részt. Megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik heti 7-21 pohár sört ittak, a nyelőcsőrák kockázata háromszor olyan nagy volt, mint a sört egyáltalán nem fogyasztóknál. A sörmennyiség csupán egy harmadának borral való helyettesítése felére csökkentette a megbetegedés kockázatát.

        Alkoholfüggőség – A leszokás módszerei

        Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat.

        A leszokás módszerei

        Néhány évvel ezelőtt, mikor egészségre ártalmas anyagokat mutattak ki a sörben, az alkoholos ital kedvelőinek is elment a kedve a sörivástól. A ’80-as években például nagy mennyiségű nitróz-amint találtak a sörben. A nitróz-aminok a legveszélyesebb rákkeltő anyagok (karcinogének) közé tartoznak. A méreganyagok az előállítás során kerültek a sörbe, a maláta szárítása (aszalása) közben, ugyanis a szárításra használt gázégő olajából a nitrogéngáz közvetlenül érte a malátát. Azóta, hogy a baj okát felismerték, a malátát nem indirekt módon szárítják. Mára a sörgyártás folyamatában gyakorlatilag nem kerülhetnek nitróz-aminok a sörbe.

        A nehézfémekre is hasonló érvényes, napjainkban a sörben általában kis mennyiségben fordulnak elő. Nagyobb mennyiségű sör elfogyasztásával kerülhet nagyobb mennyiségű ólom a szervezetbe. Az ólom akkumulátorokból, elemekből kerülhet a sörbe a gyártási folyamat során.

        A gabonában lehetnek penészgombák által termelt toxinok (mycotoxin), ezek egyike a veszélyes Ochratoxin A., amely az idegeket és az immunrendszert károsítja, ás állatkísérletek eredményei szerint rákkeltő is lehet.

        Az előbb felsoroltak a jó néhány éve kapható alkoholmentes és csökkentett alkoholtartalmú sörökre is érvényesek.

        Alkoholmentes sörök

        Az alkoholmentes sörök alkoholtartalma erjesztés után maximum 0,5%. Ez az alkoholmennyiség megfelel sok élelmiszer alkoholtartalmának, igaz ez pl. a természetes úton erjesztett gyümölcslevekre. Előállításukhoz két különböző eljárást alkalmaznak:

        Az erjesztést rövid időn belül megszakítják, így az alkoholtartalom 0,5% alatt marad.

        Az erjesztés során keletkező alkoholt utólag távolítják el, például vákuumgőzöléssel vagy melegítéssel. A dialízis során kispórusú membrán segítségével vonják ki az alkoholt, a sör többi összetevője így változatlanul az italban marad. A fordított ozmózisnak nevezett eljárás során az alkoholt, a vizet és a sókat kispórusú membránon át távolítják el a sörből. Az alkoholt kivonják, a vizet és a sót pedig az eredeti koncentrációnak megfelelően pótolják.

        Forrás: WEBBeteg
        B. M., szakfordító; Umweltjournal.de
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Módosítva: 2017.08.26 09:41, Megjelenés: 2017.08.26 09:41
      • Cikkajánló

        Fültisztítás

        Fültisztítás

        Dr. Horváth Tamás

        10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

        Mi okozhat viszketést?

        Mi okozhat viszketést?

        Dr. Csuth Ágnes

        Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

        Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

        Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

        Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

        A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

        Az alkoholfogyasztás veszélyei

        A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.

        A sörfogyasztás hatásai - Mik a tudományos bizonyítékok?

        Az erjesztett italok mértékkel való fogyasztásának ősidők óta mindenféle egészségre előnyös hatásokat tulajdonítunk - többnyire minden tudományos megalapozottság nélkül. Arra van bőséges bizonyíték, hogy az iszákosság vagy nagy mennyiségű alkoholos ital elfogyasztása káros az egészségre és a munkára, azonban vannak olyan adatok is, amelyek szerint a kis mennyiségű ital - például vörösbor - rendszeres fogyasztásának vannak jótékony hatásai. Kevesebbet tudunk a sörről. Az alábbiakban ezt az italt nézzük meg közelebbről a tudományos vizsgálatok szemszögéből.

        Hogyan számoljuk ki a véralkoholszintet?

        Némi matematikai és kémiai fejtörővel bemutatjuk, hogyan számolható ki a véralkoholszint. Kellemes töprengést!

        A sörfogyasztás hatása

        A sör egészséges és természetes alapanyagokból készül: komlóból, élesztőből, vízből és malátából. Mindezek révén, persze csak mértékkel fogyasztva, hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Emellett a mértékkel fogyasztott sörnek számos jótékony hatása is van a szervezetre.

        Összecsendül két pohár – az ünnepi összejövetelek elé

        A társaságban, alkalmakkor fogyasztott alkohol – ahogy ezt mondani szokás – kiválóan emeli az est fényét, oldja a stresszt, megkönnyíti a beszélgetést.

        Heti néhány ital lassítja a nők szellemi hanyatlását

        Az Amerikai Geriátriai Társaság Lapjában megjelent tanulmány szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az idősebb nők szellemi frissességének.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.