A túlzott vörös hús fogyasztás reális veszélye

Medipress
megjelent: 2011.02.23.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány által készített tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a túl sok vörös hús rákot okozhat. A felnőttek ajánlott mennyisége mindössze heti 500 gramm, ami naponta három vékony szelet bacon-nek felel meg.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány egy héttel ezelőtti jelentése még arról számolt be, hogy a felnőttek többsége egészséges mennyiségű vörös húst eszik, és nem találtak meggyőző bizonyítékot a hús rákkeltő hatására sem.

De az alapítvány legutóbbi tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a túlzott mennyiségű vörös hús szívbetegségeket és rákot okozhat, kis mennyiségben viszont fontos vasforrás, és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen kiegészítője.

A brit Egészségügyi Minisztérium élelmiszerügyi bizottsága a felnőtt embereknek azt javasolja, hogy ne egyenek naponta 70 grammnál több vörös húst. Ez a mennyiség egy hétre vetítve három szál kolbászt, egy kis szelet marhasültet, egy hamburgert és három szelet bárányhúst jelent.

A kutatások azt bizonyítják, hogy aki ennél a mennyiségnél több vörös húst eszik, annál jelentősen megnő a bélrák kialakulásának kockázata. Nagy-Britanniában a bélrák a második leggyakoribb rákfajta, évente 36 500 embert érint. A túl sok vörös hús emellett magas telített zsírtartalma miatt a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák-, a mell- és a prosztatarák kialakulásának kockázatát is megnöveli.

A tanulmány azonban mindezek mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ha túl kevés vörös húst fogyasztunk, az könnyen vashiányt okozhat.

A rákellenes táplálkozás szabályai
Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyorsétkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek. A rákellenes táplálkozás alapszabályai

(Medipress)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Növeli-e a vörös hús fogyasztása a...

A vörös hús olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek nem előnyösek, sőt ártalmasak is lehetnek számunkra.

A kullancscsípés húsallergiát...

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az...

Mennyi kávét igyunk egy nap?

Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt...

Béldaganatok - Milyenek a kilátások?

Világszerte az egyik leggyakoribb daganattípus a béldaganat. A vastagbél alsó 20 cm-es szakasza a végbél, a legalsóbb 4 cm pedig a végbélnyílás. Ez...

Egészséges a vörös húsok és a...

Szervezetünknek szüksége van fehérjékre ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön, növekedjen és működjön.

Két hamburgert és egy metabolikus...

Egy új felmérés eredményei megerősítették, amit már régóta gyanítottunk: a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.