• A vörös húsok bélfertőzésre hajlamosítanak

        Szerző: Független Hírügynökség

        Aki állandóan sok vörös húst fogyaszt, az könnyebben fertőződhet meg az E.coli baktériumnak azzal a fajtájával, amely súlyos vérzéseket is okozhat, állapították meg amerikai és ausztrál tudósok.

        Az Escherichia coli baktérium normálisan ott van a bélflórában, és szükség is van rá a K-vitamin termeléséhez, de bizonyos fajtái veszélyesek. Az ilyenek szokták okozni az olyan ételmérgezéseket, amelyek miatt elrendelik az élelmiszerek költséges visszavonását.

        Hirdetés

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az amerikai-ausztrál felfedezés szerint a vörös húsokban természetes módon fordul elő a Neu5Gc jelű cukormolekula. Ez felhalmozódik a belek és a véredények belső falán, és mágnesként vonzza az E.coli baktériumok által termelt méreganyagokat. Így ezek a mérgező vegyületek könnyebben jutnak be a vérkeringésbe.

        A Neu5Gc molekula gyakorlatilag csak a vörös húsokban fordul elő. Más ételekben, mint a halban, csirkehúsban, a zöldségekben és gyümölcsökben nem található meg.

        A kutatók laboratóriumi kísérletekben igazolták, az E.coli baktériumnak a Neu5Gc cukormolekulához való affinitását. Emberi sejttenyészetekben kimutatható volt a Neu5Gc cukormolekulákhoz kötődő toxin. A tapasztaltakat megerősítették genetikailag módosított egerekkel végzett kísérletek is, amelyekben elnyomták az egerekben azt a gént, amely a Neu5Gc cukormolekula képződését szabályozza.

        Az E.coli baktérium

        Az E.coli baktériumnak a súlyos ételmérgezést okozó fajtái, általában rosszul megsütött darált hússal kerülhetnek a szervezetbe, főleg akkor, ha a hús a vágás után ürülékkel szennyeződött. De megfertőződhetünk E.colival mosatlan zöldségtől is, ha azt szennyezett vízzel öntözték.

        Az Egyesült Államokban évente 75 ezer E.colival kapcsolatos ételmérgezés történik, ebből átlagosan 60 végződik halállal.

        A kutatási beszámoló a Nature című brit tudományos lapban jelent meg csütörtökön.

        (FH)

        Módosítva: 2008.10.30 15:55, Megjelenés: 2008.10.30 15:55
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Bőr-érzékelészavar

        Bőr-érzékelészavar

        Dr. Kerekes Éva

        Milyen betegségek esetén alakulhat ki bőr-érzékelésizavar?

        Élelmiszer-függőség

        Élelmiszer-függőség

        B. M., szakfordító

        Mi okozza? Mik a tünetei? Hogyan lehet kezelni? Hogyan lehet megelőzni kialakulását?

        Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

        Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

        Megtévesztőek lehetnek a mentes élelmiszerek

        Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, mentes élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek - mondta Miháldy Kinga dietetikus az M1 aktuális csatornán pénteken.

        Az Escherichia coli baktérium (E. coli)

        Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E. coli törzsek megtalálhatóak a bőrön, a garat nyálkahártyájában, a külső női nemi szerveken is.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Az 50 az új 30
        Az élvezetes együttléthez egészséges és fiatalos hüvelyre van szükség.
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások