• A vörös húsok bélfertőzésre hajlamosítanak

    Szerző: Független Hírügynökség

    Aki állandóan sok vörös húst fogyaszt, az könnyebben fertőződhet meg az E.coli baktériumnak azzal a fajtájával, amely súlyos vérzéseket is okozhat, állapították meg amerikai és ausztrál tudósok.

    Az Escherichia coli baktérium normálisan ott van a bélflórában, és szükség is van rá a K-vitamin termeléséhez, de bizonyos fajtái veszélyesek. Az ilyenek szokták okozni az olyan ételmérgezéseket, amelyek miatt elrendelik az élelmiszerek költséges visszavonását.

    Hirdetés

    Az amerikai-ausztrál felfedezés szerint a vörös húsokban természetes módon fordul elő a Neu5Gc jelű cukormolekula. Ez felhalmozódik a belek és a véredények belső falán, és mágnesként vonzza az E.coli baktériumok által termelt méreganyagokat. Így ezek a mérgező vegyületek könnyebben jutnak be a vérkeringésbe.

    A Neu5Gc molekula gyakorlatilag csak a vörös húsokban fordul elő. Más ételekben, mint a halban, csirkehúsban, a zöldségekben és gyümölcsökben nem található meg.

    A kutatók laboratóriumi kísérletekben igazolták, az E.coli baktériumnak a Neu5Gc cukormolekulához való affinitását. Emberi sejttenyészetekben kimutatható volt a Neu5Gc cukormolekulákhoz kötődő toxin. A tapasztaltakat megerősítették genetikailag módosított egerekkel végzett kísérletek is, amelyekben elnyomták az egerekben azt a gént, amely a Neu5Gc cukormolekula képződését szabályozza.

    Az E.coli baktérium

    Az E.coli baktériumnak a súlyos ételmérgezést okozó fajtái, általában rosszul megsütött darált hússal kerülhetnek a szervezetbe, főleg akkor, ha a hús a vágás után ürülékkel szennyeződött. De megfertőződhetünk E.colival mosatlan zöldségtől is, ha azt szennyezett vízzel öntözték.

    Az Egyesült Államokban évente 75 ezer E.colival kapcsolatos ételmérgezés történik, ebből átlagosan 60 végződik halállal.

    A kutatási beszámoló a Nature című brit tudományos lapban jelent meg csütörtökön.

    (FH)

    Módosítva: 2008.10.30 15:55, Megjelenés: 2008.10.30 15:55
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Anyaságra készülve

    Anyaságra készülve

    Dr. Farkas Ágnes

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben.

    Régi-új találmány: Erjesztett ételek

    Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

    Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

    Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

    Az Escherichia coli baktérium (E. coli)

    Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E. coli törzsek megtalálhatóak a bőrön, a garat nyálkahártyájában, a külső női nemi szerveken is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA