A hasnyálmirigydaganat újabb kockázati tényezője

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A vörös húsban és a tejtermékekben gazdag étrend növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát – állítja egy amerikai tanulmány.

A kutatók 500 000 olyan embert követtek nyomon átlagosan hat éven át, akik étkezési naplót vezettek. A Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent cikk szerint azoknak, akik állati zsírokban gazdag étrenden éltek, nagyobb volt az esélyük a rák kialakulására.

Hasnyálmirigy daganat

A hasnyálmirigy daganat alattomos megbetegedés, tüneteket meglehetősen későn okoz, általában már csak akkor, amikor a környező szerveket beszűrte és távoli szervekbe is adott áttéteket.
A hasnyálmirigy daganat tünetei

A szakemberek szerint a zsírbevitel csökkentése csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Korábban már folytak viták arról, hogy van-e összefüggés az állati zsírok és a hasnyálmirigyrák között, ám a különböző tanulmányok ellentmondó eredményeket hoztak.

Nagy Britanniában évente 7000 embert diagnosztizálnak hasnyálmirigyrákkal, melynél a dohányzást tekintik a legfőbb rizikófaktornak. Sajnálatos módon a diagnózis és a beteg elhalálozása között általában csak fél év telik el.

A legutóbbi tanulmány szerint, melyet a Bethesda National Cancer Institute végzett, a korábbi kutatások nem adtak megbízható eredményt. A most vizsgált félmillió emberből 1337-nél tapasztaltak hasnyálmirigyrákot.

Férfiakra veszélyesebb!

Azok, a férfiak, akik a legtöbb állati zsírt fogyasztották, mintegy 53 százalékkal nagyobb eséllyel betegedtek meg, míg nők esetében ez az arány 23 százalékos volt.

Ön tudta?

A hasnyálmirigy-daganatban szenvedő beteg 1-2 hónap alatt akár 15-20 kg-ot is veszíthet testtömegéből!

Összességében az állati zsírokban gazdag étrendet fogyasztóknál 36 százalékkal volt magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata.

A Jounal of the National Cancer Institute című lapban a kísérlet vezetője, Dr. Rachel Stolzenberg-Solomon a következőket nyilatkozta:

„Egyértelmű összefüggést látunk a hasnyálmirigyrák és az állati zsírok fogyasztása között, legyen az vörös húsból vagy tejtermékből származó. A növényi-, illetve a többszörösen telítetlen zsírokkal kapcsolatban azonban nem tapasztaltunk ilyen jellegű kapcsolatot. A kapott eredmények alapján feltételezhető, hogy az állati zsíroknak szerepük van a hasnyálmirigyet érintő rákos folyamatok kialakulásában.”

Nehezen kezelhető

A jelenlegi kutatási eredmény azért is fontos, mert a betegséget nagyon nehéz kezelni.

A dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás mérséklése mellett, leginkább zöldségek, gyümölcsök és rostok megfelelő mennyiségű fogyasztásával, valamint a zsíros, vörös és feldolgozott húsfélék fogyasztásának csökkentésével tudja leginkább megőrizni a hasnyálmirigy egészségét és csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Orrdugulás? Orrdugulás?

Egy speciális hatóanyagú orrspray, ami mérsékli a megfázás orrtüneteit. (x)

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

A hasnyálmirigy és betegségei

A hasnyálmirigy (pancreas) a hasüregben lévő szervünk, amely elsősorban az emésztésben részt vevő enzimeket és különböző hormonokat termel. A...

A hasnyálmirigyrák tünetei, okai...

A hasnyálmirigyrák előfordulása az elmúlt évtizedekben gyakoribbá vált a fejlett nyugati országokban, a vastagbélrák és a gyomorrák után az...

A három leggyorsabb daganat

A rák hazánkban évente mintegy 35 000 ember haláláért felelős, a számadatok szerint a diagnosztizált betegek mintegy fele veszti életét, pedig...

Hasnyálmirigyrákot okozhatnak a...

A cukros üdítőket fogyasztó emberek körében 87 százalékkal nagyobb kockázatát találták a ritka, ám halálos hasnyálmirigyrák előfordulásának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.