A hasnyálmirigydaganat újabb kockázati tényezője

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A vörös húsban és a tejtermékekben gazdag étrend növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát – állítja egy amerikai tanulmány.

A kutatók 500 000 olyan embert követtek nyomon átlagosan hat éven át, akik étkezési naplót vezettek. A Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent cikk szerint azoknak, akik állati zsírokban gazdag étrenden éltek, nagyobb volt az esélyük a rák kialakulására.

Hasnyálmirigy daganat

A hasnyálmirigy daganat alattomos megbetegedés, tüneteket meglehetősen későn okoz, általában már csak akkor, amikor a környező szerveket beszűrte és távoli szervekbe is adott áttéteket.
A hasnyálmirigy daganat tünetei

A szakemberek szerint a zsírbevitel csökkentése csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Korábban már folytak viták arról, hogy van-e összefüggés az állati zsírok és a hasnyálmirigyrák között, ám a különböző tanulmányok ellentmondó eredményeket hoztak.

Nagy Britanniában évente 7000 embert diagnosztizálnak hasnyálmirigyrákkal, melynél a dohányzást tekintik a legfőbb rizikófaktornak. Sajnálatos módon a diagnózis és a beteg elhalálozása között általában csak fél év telik el.

A legutóbbi tanulmány szerint, melyet a Bethesda National Cancer Institute végzett, a korábbi kutatások nem adtak megbízható eredményt. A most vizsgált félmillió emberből 1337-nél tapasztaltak hasnyálmirigyrákot.

Férfiakra veszélyesebb!

Azok, a férfiak, akik a legtöbb állati zsírt fogyasztották, mintegy 53 százalékkal nagyobb eséllyel betegedtek meg, míg nők esetében ez az arány 23 százalékos volt.

Tudta?

A hasnyálmirigy-daganatban szenvedő beteg 1-2 hónap alatt akár 15-20 kg-ot is veszíthet testtömegéből!

Összességében az állati zsírokban gazdag étrendet fogyasztóknál 36 százalékkal volt magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata.

A Jounal of the National Cancer Institute című lapban a kísérlet vezetője, Dr. Rachel Stolzenberg-Solomon a következőket nyilatkozta:

„Egyértelmű összefüggést látunk a hasnyálmirigyrák és az állati zsírok fogyasztása között, legyen az vörös húsból vagy tejtermékből származó. A növényi-, illetve a többszörösen telítetlen zsírokkal kapcsolatban azonban nem tapasztaltunk ilyen jellegű kapcsolatot. A kapott eredmények alapján feltételezhető, hogy az állati zsíroknak szerepük van a hasnyálmirigyet érintő rákos folyamatok kialakulásában.”

Nehezen kezelhető

A jelenlegi kutatási eredmény azért is fontos, mert a betegséget nagyon nehéz kezelni.

A dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás mérséklése mellett, leginkább zöldségek, gyümölcsök és rostok megfelelő mennyiségű fogyasztásával, valamint a zsíros, vörös és feldolgozott húsfélék fogyasztásának csökkentésével tudja leginkább megőrizni a hasnyálmirigy egészségét és csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.