• A hasnyálmirigydaganat újabb kockázati tényezője

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A vörös húsban és a tejtermékekben gazdag étrend növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát – állítja egy amerikai tanulmány.

    A kutatók 500 000 olyan embert követtek nyomon átlagosan hat éven át, akik étkezési naplót vezettek.  A Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent cikk szerint azoknak, akik állati zsírokban gazdag étrenden éltek, nagyobb volt az esélyük a rák kialakulására.

    Hirdetés

    Hasnyálmirigy daganat


    A hasnyálmirigy daganat alattomos megbetegedés, tüneteket meglehetősen későn okoz, általában már csak akkor, amikor a környező szerveket beszűrte és távoli szervekbe is adott áttéteket.
    A hasnyálmirigy daganat tünetei>>

    A szakemberek szerint a zsírbevitel csökkentése csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Korábban már folytak viták arról, hogy van-e összefüggés az állati zsírok és a hasnyálmirigyrák között, ám a különböző tanulmányok ellentmondó eredményeket hoztak.

    Nagy Britanniában évente 7000 embert diagnosztizálnak hasnyálmirigyrákkal, melynél a dohányzást tekintik a legfőbb rizikófaktornak. Sajnálatos módon a diagnózis és a beteg elhalálozása között általában csak fél év telik el.

    A legutóbbi tanulmány szerint, melyet a Bethesda National Cancer Institute végzett, a korábbi kutatások nem adtak megbízható eredményt. A most vizsgált félmillió emberből 1337-nél tapasztaltak hasnyálmirigyrákot.

    Férfiakra veszélyesebb!

    Azok, a férfiak, akik a legtöbb állati zsírt fogyasztották, mintegy 53 százalékkal nagyobb eséllyel betegedtek meg, míg nők esetében  ez az arány 23 százalékos volt.

    Ön tudta?


    A hasnyálmirigy-daganatban szenvedő beteg 1-2 hónap alatt akár 15-20 kg-ot is veszíthet testtömegéből!

    Összességében az állati zsírokban gazdag étrendet fogyasztóknál 36 százalékkal volt magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata.

    A Jounal of the National Cancer Institute című lapban a kísérlet vezetője, Dr. Rachel Stolzenberg-Solomon a következőket nyilatkozta:

    „Egyértelmű összefüggést látunk a hasnyálmirigyrák és az állati zsírok fogyasztása között, legyen az vörös húsból vagy tejtermékből származó. A növényi-, illetve a többszörösen telítetlen zsírokkal kapcsolatban azonban nem tapasztaltunk ilyen jellegű kapcsolatot. A kapott eredmények alapján feltételezhető, hogy az állati zsíroknak szerepük van a hasnyálmirigyet érintő rákos folyamatok kialakulásában.”

    Nehezen kezelhető

    A jelenlegi kutatási eredmény azért is fontos, mert a betegséget nagyon nehéz kezelni. 

    A dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás mérséklése mellett, leginkább zöldségek, gyümölcsök és rostok megfelelő mennyiségű fogyasztásával, valamint a zsíros, vörös és feldolgozott húsfélék fogyasztásának csökkentésével tudja leginkább megőrizni a hasnyálmirigy egészségét és csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát. 

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)
    Módosítva: 2009.07.30 22:10, Megjelenés: 2009.07.30 22:10
   • Cikkajánló

    Köhögéscsillapítás

    Köhögéscsillapítás

    B. M., szakfordító

    A köhögés leggyakoribb oka a vírusos vagy bakteriális fertőzés.

    Hazai betegszám

    Hazai betegszám

    koronavirus.gov.hu

    343-ra nőtt az új koronavírussal fertőzött betegek száma. Bárhol jelen lehet a vírus.

    Hogyan éljük túl a várakozással és a bizonytalansággal járó időszakot daganatos megbetegedések esetén?

    Az onkológia fejlődésének hála ma már a rák nem feltétlenül egy végzetes, gyors lefolyású betegség. Természetesen sajnos ez is előfordul, de nem ritka már azoknak az eseteknek a száma sem, ahol akkor is van remény, ha a daganatot egy késői vagy előrehaladott stádiumban fedezik fel.

    A rákgyógyítás jövője

    Az elmúlt években gyökeres változás ment végbe a daganatok diagnosztikájának és kezelésének tekintetében. Egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett célzott terápiás módszerek, melyek a daganatok molekuláris szintű diagnosztikáján alapuló személyre szabott daganatterápiát tesznek lehetővé.

    A hasnyálmirigy és betegségei

    A hasnyálmirigy (pancreas) a hasüregben lévő szervünk, amely elsősorban az emésztésben részt vevő enzimeket és különböző hormonokat termel. A szerv megbetegedése (gyulladás, daganat következtében) súlyos következményekkel jár - hívja fel a figyelmet a Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász.

    A hasnyálmirigyrák tünetei, okai, kezelése

    A hasnyálmirigyrák előfordulása az elmúlt évtizedekben gyakoribbá vált a fejlett nyugati országokban, a vastagbélrák és a gyomorrák után az emésztőrendszer harmadik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganata. A hasnyálmirigyrák 40 évesnél fiatalabbakban igen ritka, 50 évesnél idősebb korban az életkorral párhuzamosan gyakoribbá válik, leginkább 65 és 80 éves kor között fordul elő, és gyakrabban alakul ki férfiakban.

    A három leggyorsabb daganat

    A rák hazánkban évente mintegy 35 000 ember haláláért felelős, a számadatok szerint a diagnosztizált betegek mintegy fele veszti életét, pedig rendszeres szűrővizsgálatokkal az áttétek kialakulása a legtöbb esetben megelőzhető lenne.

    Hasnyálmirigyrákot okozhatnak a cukros üdítők

    A cukros üdítőket fogyasztó emberek körében 87 százalékkal nagyobb kockázatát találták a ritka, ám halálos hasnyálmirigyrák előfordulásának amerikai kutatók, mint a gyümölcslevet előnyben részesítőknél - áll egy amerikai tanulmányban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.