Innovatív hústermékeket fejlesztettek a Debreceni Egyetemen
megjelent:
Immunerősítő bajor kolbász, antioxidánsokkal dúsított, fehérjedús debreceni, prebiotikus csirke- és pulykamellsonka és funkcionális fekete-erdei sonka? Új, és egyben egészségvédő húskészítményeket fejlesztett ki a Debreceni Egyetemmel közösen a Gulyás János és Társa Kft. A kétéves közös munka eredményeiről szól cikkünk.
Egyedi bioaktív hatóanyagokkal, mint esszenciális nyomelemekkel, antioxidánsokkal és prebiotikumokkal dúsított termékeket fejlesztenek, amelyek támogatják a fogyasztók egészségét, és egyben növelik a hazai húsipar innovációs potenciálját. A kutatási program valós társadalmi kérdésekre adott választ, mivel a jelenlegi a fogyasztói igényeket az egészségtudatosság, illetve a modern táplálkozástudományi eredmények felgyorsult alkalmazása szabja meg.
Az egyetem számára lehetőséget adott a program, hogy egyrészt rámutassanak a helytelen táplálkozás hatásaira és bemutassák a táplálkozásban a helyes alternatívákat. Ezek a termékek a betegségek megelőzését szolgálják. Csökkentett zsír-, és magas fehérjetartalmúak. Életkorspecifikus jellegükből következik, hogy több korosztály is megtalálja az egészsége számára legelőnyösebb húskészítményt a termékpalettában. Az új termékek év végén, vagy legkésőbb jövő év elején lesznek elérhetők a fogyasztók számára - jelezte a kft. képviselője.
A hagyományos jelleg megtartásával az alábbi készítmények lesznek kaphatóak:
- immunerősítő bajor kolbász,
- antioxidánsokkal dúsított és fehérjedús debreceni,
- fehérjékkel gazdagított, zsírcsökkentett és prebiotikus hatású sütnivaló kolbász,
- prebiotikus csirke- és pulykamellsonka,
- nyomelemekkel, valamint prebiotikumokkal gazdagított csemege debreceni,
- fehérjekivonattal és prebiotikumokkal dúsított virsli,
- fekete-erdei sonka
Vizsgálták a fehérje- és rostforrások – többek között a csicseri borsó, lencse, csillagfürt, amaránt, chia mag – fizikai-kémiai tulajdonságait, illetve az alkalmazott hatóanyagok kémiai és biokémiai sajátságait.
Olyan új technológiákat fejlesztettek ki, melyek révén a termékeknek a megnövelt biológiai értéke és kiváló minősége biztosított. Egyben az alkalmazott bioaktív összetevők aktivitása nem változik, állandóságuk biztosítható. Egyben igazolták, hogy az alkalmazott bioaktív hatóanyagok funkciójuk alapján történő adalékokként való alkalmazása nemcsak biztonságos, hanem hatékony és fiziológiai (élő szervezetben lezajló folyamatokkal kapcsolatos) szempontból fontos és lényeges, és egyben piacképes is.
Egyben új technológiai eljárások, mint az analitikai technika, valamint a megbízható és érzékeny vizsgálati módszerek kidolgozása is cél volt. Ezek alkalmasak az innovatív húsipari termékek egyedi összetételének standardizálására, illetve a minőség és a feldolgozási folyamatok állandó, valós idejű és roncsolásmentes vizsgálatára.
A projekt során a Debreceni Egyetem kutatói több hazai és nemzetközi konferencián, illetve tudományos publikációban is bemutatták az eredményeiket.
Szerző: Huiszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész; Forrás: Debreceni Egyetem közlemény