Vörös hús: Mennyi a még nem ártalmas mennyiség?

MTI
megjelent: 2011.01.03.

Nagyobb a szélütés kockázata azoknál a nőknél, akik sok vörös húst esznek - állapították meg egy tíz évig tartó, több tízezer nő bevonásával készült tanulmány eredményeként svéd kutatók.

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai Susanna Larsson vezetésével 34670, 39 és 73 év közötti nő egészségi állapotát követték nyomon 1997-től kezdődően. A tíz évig tartó követéses vizsgálat kezdetén egyik résztvevőnek sem volt kardiovaszkuláris problémája. A felmérés elemzésénél tíz csoportba osztották a nőket aszerint, hogy mennyi vörös húst fogyasztottak. A felső tizedbe azok a nők tartoztak, akik napi 102 grammnál több vörös húst ettek. Az adatok értékelésénél kiderült, hogy ebben a csoportban átlagosan 42 százalékkal magasabb volt a vérrögök képződése miatt bekövetkezett szélütés aránya, mint abban a csoportban, amelyben napi 25 grammnál kevesebb vörös húst fogyasztottak.

A napi maximálisan ajánlott mennyiség

A követés időtartama alatt összesen 1680 nőt ért szélütés, ez a vizsgálatba bevontak 4 százaléka. Vérrög miatti érelzáródás - agyi infarktus - okozta az összes szélütés 78 százalékát a tanulmányban. A legtöbb, legalább napi 41 gramm feldolgozott húsfélét fogyasztó nők körében 24 százalékkal volt magasabb az agyi infarktus aránya, mint a legkevesebbet, napi 12,1 gramm alatti mennyiséget evők között. Az összehasonlításnál az is kiderült, hogy a vörös hús nagyobb mértékű fogyasztása növelte a szélütés kockázatát a nem dohányzóknál, ám nem emelte a dohányosoknál, növelte a kockázatot a nem diabéteszes nőknél, de nem emelte a cukorbetegeknél meglévő rizikót. Az egyébként nem dohányzó, nem diabéteszes nők körében a sok (napi 102 gramm fölötti) vörös hús fogyasztása 68 százalékkal növelte a szélütés kockázatát. A svéd kutatók tanulmánya a Stroke című folyóirat online kiadásában jelent meg.

(MTI)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mi mindenre hajlamosít a magas...

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is...

Vércsoportok és a 60 év alattiak...

Úgy tűnik, hogy a vércsoport jelentős befolyással van a stroke-kockázatra: A 0-s vércsoportúak rizikója átlagosan nagyjából 12 százalékkal...

Mit tehet, ha hozzátartozója...

Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között...

Stroke-rehabilitáció - A diéta...

Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát...

Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a...

A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti...

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai...

Pszichés problémák és kezelésük...

Az agyi érkatasztrófa hirtelen kialakuló állapot, ami az esetek jelentős hányadában teljes életminőség-változást von maga után. Mindez nem csupán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.