Ginkgo biloba és a memória

szerző: Dr. Reinhardt István - WEBBeteg
megjelent:

A ginkgo biloba (vagy páfrányfenyő) valójában egy élő kövület. Előbb jelent meg a Földön, mint a dinoszauruszok, szívós és hosszú életű növény. A modern orvostudomány több kedvező élettani hatását is számontartja, illetve vizsgálja. A következőkben ezeket tekintjük át.

A növény számos, csak a ginkgóra jellemző hatóanyagot tartalmaz, ezek közül a ginkgo-flavon-glikozidok, a bilobalid és az A-, B-, illetve C-ginkgolid tűnnek a legfontosabbnak. A ginkgót elsősorban a memória, a tanulás és a szellemi funkciók romlásának lassításában találták hatékonynak.

Melyek a ginkgo biloba bizonyított és vizsgált hatásai?

Memóriazavar

A memóriazavar okának kiderítése érdekében szükséges kivizsgálás nagyon fontos, mert a memóriazavar hátterében eltérő betegségek állhatnak, és kezelésük is jelentősen különbözik egymástól.
Mit tehet, ha romlik a memóriája?

A ginkgo-kivonat több ponton is befolyásolni látszik a központi idegrendszer működését (1). Folyamatos szedése a homloklebeny bizonyos területein és néhány másik agyi régióban növeli a dopamin koncentrációját (1, 2). Jelentősebbnek látszik a homloklebeny területein az acetilkolin koncentrációját növelő hatás, ezt azonban – számos gyógyszerrel ellentétben – nem az acetilkolint bontó enzim gátlásával, hanem közvetve fejti ki (3).

A bilobalid laboratóriumi körülmények között számottevően serkenti az idegsejtek szaporodását (4). Ez nem csak a központi, hanem a perifériás idegrendszer idegsejtjeire is érvényesnek tűnik(5), és hozzájárulhat a ginkgo-kivonat szellemi teljesítményt javító hatásaihoz.

A vizsgálatok alapján a ginkgo-kivonat növeli a vérben az agyi eredetű növekedési faktor koncentrációját (6), amely segít megelőzni az agysejtek pusztulását, elősegíti az új idegsejtek keletkezését, a már meglévő idegsejtek közötti kapcsolatok létrejöttét, valamint szerepet játszik a myelin építésében. Nem kizárt, hogy ez utóbbi szempont fontos lehet a myelinhüvely pusztulásával járó kórképekben, mint a sclerosis multiplex, azonban a ginkgo előnyét ebben a betegségben a humán kutatások nem támasztották alá (7).

Rendszeres testmozgás emlékezetromlás ellen

A mozgás nem csak testileg tart formában, hanem arról is gondoskodik, hogy szellemileg is fittek maradjunk. Ausztrál kutatók nemrégiben arra kaptak tudományos bizonyítékot, hogy a kellő mennyiségű sportolással múltbéli emlékeinket is megóvhatjuk az enyészettől.
A mozgás jó az emlékezetromlás ellen

Állatkísérletes modellekben a ginkgo biloba kivonat ellenállóbbá tette az idegsejteket az stresszel szemben, egyfajta védő hatást kifejtve(8).

Az antioxidáns hatás előnyét egy kettős vak, placebokontrollált vizsgálatban mutatták ki. Olyan skizofrén betegeket kezeltek, akiknél az alapbetegségükre adott gyógyszerek mellékhatásaként egy neurológiai szindróma, a tardívdiszkinézia állt fenn. A ginkgo-kivonat a placebóval összehasonlítva szignifikánsan enyhítette az akaratlan mozgásokat egy háromhónapos kezelés során (9).

Szintén hatékonynak tűnik a β-amyloid fehérjék képződésével szemben, amely az Alzheimer-kór létrejöttében játszik szerepet (10).A ginkgo-kivonattal az Alzheimer-kór és a különböző eredetű demenciák vonatkozásában végezték a legtöbb humán klinikai vizsgálatot (11). A placebokontrollált, kettős vak tanulmányokban azt találták, hogy a demens vagy agyi keringési elégtelenségben szenvedő betegeknél a kognitív képességek, különösen a memória és a koncentráló képesség jobb lett a ginkgo-kivonattal végzett kezelés után (11). Ezekben a kísérletekben a betegeknél a rossz hangulat, a szorongás (12), a csökkent koncentráció-készség, az ingerlékenység, az alvászavarok (13) és a napi élettevékenységek végzése is szignifikáns mértékben javult a placebo csoporthoz viszonyítva (11).

A ginkgo-kivonat egyik fontos tulajdonsága, hogy gátolja a vérlemezke-aktiváló faktort (14). Ezzel amellett, hogy csökkenti a vér viszkozitását és a véralvadást, az agyi keringés javításával hozzájárulhat az idegsejteket védő hatáshoz (15).

Nem árt az elővigyázatosság

A ginkgo biloba vérlemezkék aktivitását gátló hatása miatt azoknál, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, elméletileg ezek a hatások erősíthetik egymást, ami a vérzésveszélyt fokozza. Ezért a ginkgo-kivonat és egyes alvadásgátló szerek együttadása óvatosságot, orvosi konzultációt igényel. A vérzés veszélyét terhesség, szülés során is ajánlott szem előtt tartani. Bár ez a hatás pozitívumként jelentkezhet például stroke esetén, erre nincs még elegendő bizonyíték (16).

WEBBeteg.hu logó
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

Felhasznált irodalom
1. Yoshitake T, Yoshitake S, Kehr J. The GinkgobilobaextractEGb761(R) and its main constituentflavonoids and ginkgolidesincreaseextracellulardopaminelevelsintheratprefrontalcortex. Br J Pharmacol. 2010 Feb 1;159(3):659-68.
2. Thompson AJ, Jarvis GE, Duke RK, et al. Ginkgolide B and bilobalideblockthepore of the 5-HT₃receptor at a locationthatoverlapsthepicrotoxinbinding site. Neuropharmacology 2011;60:488-95.
3. DasA, Shanker G, Nath C, et al. A comparativestudyinrodents of standardizedextracts of Bacopamonniera and Ginkgobiloba: anticholinesterase and cognitiveenhancingactivities. PharmacolBiochemBehav 2002;73:893-900.
4. Tchantchou F, Lacor PN, Cao Z, et al. Stimulation of neurogenesis and synaptogenesisbybilobalide and quercetinviacommonfinalpathwayinhippocampalneurons. J AlzheimersDis 2009;18:787-98.
5. Bruno C, Cuppini R, Sartini S, et al. Regeneration of motor nervesinbilobalide-treatedrats. PlantaMed 1993;59:302-7.
6. Zhang XY, Zhang WF, Zhou DF, et al. Brain-derivedneurotrophicfactorlevels and its Val66Met genepolymorphismpredicttardivedyskinesiatreatmentresponsetoGinkgobiloba. BiolPsychiatry 2012;72:700-6.
7. Lovera JF, Kim E, Heriza E, et al. Ginkgobilobadoesnotimprovecognitivefunctionin MS: a randomizedplacebo-controlledtrial. Neurology 2012;79:1278-84.
8. Ward CP, Redd K, Williams BM, et al. Ginkgobilobaextract: cognitiveenhancerorantistressbuffer. PharmacolBiochemBehav 2002;72:913-22.
9. Zhang WF, Tan YL, Zhang XY, et al. Extract of Ginkgobilobatreatmentfortardivedyskinesiainschizophrenia: a randomized, double-blind, placebo-controlledtrial. J ClinPsychiatry 2011;72:615-21.
10. Tchantchou F, Xu Y, Wu Y, et al. EGb 761 enhancesadulthippocampalneurogenesis and phosphorylation of CREB intransgenicmousemodel of Alzheimer's disease. FASEB J 2007;21:2400-8.
11. Gauthier S, Schlaefke S. Efficacy and tolerability of GinkgobilobaextractEGb 761®indementia: a systematicreview and meta-analysis of randomizedplacebo-controlledtrials. ClinIntervAging 2014;9:2065-77.
12. Woelk H, Arnoldt KH, Kieser M, et al. GinkgobilobaspecialextractEGb 761 ingeneralizedanxietydisorder and adjustmentdisorderwithanxiousmood: a randomized, double-blind, placebo-controlledtrial. J Psychiatr Res 2007;41:472-80.
13. Hemmeter U, Annen B, Bischof R, et al. Polysomnographiceffects of adjuvantginkgobilobatherapyinpatientswith major depressionmedicatedwithtrimipramine. Pharmacopsychiatry 2001;34:50-9.
14. Koch E. Inhibition of plateletactivatingfactor (PAF)-inducedaggregation of human thrombocytesbyginkgolides: considerationsonpossiblebleedingcomplicationsafteroralintake of Ginkgobilobaextracts. Phytomedicine. 2005 Jan;12(1-2):10-6.
15. Spinnewyn B, Blavet N, Clostre F. (1988) Effects of GinkgoBilobaExtracton a CerebralIschemiaModelinGerbils. In: Fünfgeld E.W. (eds) Rökan. Springer, Berlin, Heidelberg.
16. Kuller LH, Ives DG, Fitzpatrick AL, et al. DoesGinkgobilobareducetherisk of cardiovascularevents? CircCardiovascQualOutcomes 2010;3:41-7.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.