• Ginkgo biloba és a memória

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Reinhardt István

    A ginkgo biloba (vagy páfrányfenyő) valójában egy élő kövület. Előbb jelent meg a Földön, mint a dinoszauruszok, szívós és hosszú életű növény. A modern orvostudomány több kedvező élettani hatását is számontartja, illetve vizsgálja. A következőkben ezeket tekintjük át.

    A növény számos, csak a ginkgóra jellemző hatóanyagot tartalmaz, ezek közül a ginkgo-flavon-glikozidok, a bilobalid és az A-, B-, illetve C-ginkgolid tűnnek a legfontosabbnak. A ginkgót elsősorban a memória, a tanulás és a szellemi funkciók romlásának lassításában találták hatékonynak.

    Melyek a ginkgo biloba bizonyított és vizsgált hatásai?

    Memóriazavar

    A memóriazavar okának kiderítése érdekében szükséges kivizsgálás nagyon fontos, mert a memóriazavar hátterében eltérő betegségek állhatnak, és kezelésük is jelentősen különbözik egymástól.

    Mit tehet, ha romlik a memóriája?

    A ginkgo-kivonat több ponton is befolyásolni látszik a központi idegrendszer működését (1). Folyamatos szedése a homloklebeny bizonyos területein és néhány másik agyi régióban növeli a dopamin koncentrációját (1, 2). Jelentősebbnek látszik a homloklebeny területein az acetilkolin koncentrációját növelő hatás, ezt azonban – számos gyógyszerrel ellentétben – nem az acetilkolint bontó enzim gátlásával, hanem közvetve fejti ki (3).

    A bilobalid laboratóriumi körülmények között számottevően serkenti az idegsejtek szaporodását (4). Ez nem csak a központi, hanem a perifériás idegrendszer idegsejtjeire is érvényesnek tűnik(5), és hozzájárulhat a ginkgo-kivonat szellemi teljesítményt javító hatásaihoz.

    Hirdetés

    A vizsgálatok alapján a ginkgo-kivonat növeli a vérben az agyi eredetű növekedési faktor koncentrációját (6), amely segít megelőzni az agysejtek pusztulását, elősegíti az új idegsejtek keletkezését, a már meglévő idegsejtek közötti kapcsolatok létrejöttét, valamint szerepet játszik a myelin építésében. Nem kizárt, hogy ez utóbbi szempont fontos lehet a myelinhüvely pusztulásával járó kórképekben, mint a sclerosis multiplex, azonban a ginkgo előnyét ebben a betegségben a humán kutatások nem támasztották alá (7).

    Rendszeres testmozgás  emlékezetromlás ellen

    A mozgás nem csak testileg tart formában, hanem arról is gondoskodik, hogy szellemileg is fittek maradjunk. Ausztrál kutatók nemrégiben arra kaptak tudományos bizonyítékot, hogy a kellő mennyiségű sportolással múltbéli emlékeinket is megóvhatjuk az enyészettől.

    A mozgás jó az emlékezetromlás ellen

    Állatkísérletes modellekben a ginkgo biloba kivonat ellenállóbbá tette az idegsejteket az stresszel szemben, egyfajta védő hatást kifejtve(8).

    Az antioxidáns hatás előnyét egy kettős vak, placebokontrollált vizsgálatban mutatták ki. Olyan skizofrén betegeket kezeltek, akiknél az alapbetegségükre adott gyógyszerek mellékhatásaként egy neurológiai szindróma, a tardívdiszkinézia állt fenn. A ginkgo-kivonat a placebóval összehasonlítva szignifikánsan enyhítette az akaratlan mozgásokat egy háromhónapos kezelés során (9).

    Szintén hatékonynak tűnik a β-amyloid fehérjék képződésével szemben, amely az Alzheimer-kór létrejöttében játszik szerepet (10).A ginkgo-kivonattal az Alzheimer-kór és a különböző eredetű demenciák vonatkozásában végezték a legtöbb humán klinikai vizsgálatot (11). A placebokontrollált, kettős vak tanulmányokban azt találták, hogy a demens vagy agyi keringési elégtelenségben szenvedő betegeknél a kognitív képességek, különösen a memória és a koncentráló képesség jobb lett a ginkgo-kivonattal végzett kezelés után (11). Ezekben a kísérletekben a betegeknél a rossz hangulat, a szorongás (12), a csökkent koncentráció-készség, az ingerlékenység, az alvászavarok (13) és a napi élettevékenységek végzése is szignifikáns mértékben javult a placebo csoporthoz viszonyítva (11).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A ginkgo-kivonat egyik fontos tulajdonsága, hogy gátolja a vérlemezke-aktiváló faktort (14). Ezzel amellett, hogy csökkenti a vér viszkozitását és a véralvadást, az agyi keringés javításával hozzájárulhat az idegsejteket védő hatáshoz (15).

    Nem árt az elővigyázatosság

    A ginkgo biloba vérlemezkék aktivitását gátló hatása miatt azoknál, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, elméletileg ezek a hatások erősíthetik egymást, ami a vérzésveszélyt fokozza. Ezért a ginkgo-kivonat és egyes alvadásgátló szerek együttadása óvatosságot, orvosi konzultációt igényel. A vérzés veszélyét terhesség, szülés során is ajánlott szem előtt tartani. Bár ez a hatás pozitívumként jelentkezhet például stroke esetén, erre nincs még elegendő bizonyíték (16).


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

    Felhasznált irodalom
    1. Yoshitake T, Yoshitake S, Kehr J. The GinkgobilobaextractEGb761(R) and its main constituentflavonoids and ginkgolidesincreaseextracellulardopaminelevelsintheratprefrontalcortex. Br J Pharmacol. 2010 Feb 1;159(3):659-68.
    2. Thompson AJ, Jarvis GE, Duke RK, et al. Ginkgolide B and bilobalideblockthepore of the 5-HT₃receptor at a locationthatoverlapsthepicrotoxinbinding site. Neuropharmacology 2011;60:488-95.
    3. DasA, Shanker G, Nath C, et al. A comparativestudyinrodents of standardizedextracts of Bacopamonniera and Ginkgobiloba: anticholinesterase and cognitiveenhancingactivities. PharmacolBiochemBehav 2002;73:893-900.
    4. Tchantchou F, Lacor PN, Cao Z, et al. Stimulation of neurogenesis and synaptogenesisbybilobalide and quercetinviacommonfinalpathwayinhippocampalneurons. J AlzheimersDis 2009;18:787-98.
    5. Bruno C, Cuppini R, Sartini S, et al. Regeneration of motor nervesinbilobalide-treatedrats. PlantaMed 1993;59:302-7.
    6. Zhang XY, Zhang WF, Zhou DF, et al. Brain-derivedneurotrophicfactorlevels and its Val66Met genepolymorphismpredicttardivedyskinesiatreatmentresponsetoGinkgobiloba. BiolPsychiatry 2012;72:700-6.
    7. Lovera JF, Kim E, Heriza E, et al. Ginkgobilobadoesnotimprovecognitivefunctionin MS: a randomizedplacebo-controlledtrial. Neurology 2012;79:1278-84.
    8. Ward CP, Redd K, Williams BM, et al. Ginkgobilobaextract: cognitiveenhancerorantistressbuffer. PharmacolBiochemBehav 2002;72:913-22.
    9. Zhang WF, Tan YL, Zhang XY, et al. Extract of Ginkgobilobatreatmentfortardivedyskinesiainschizophrenia: a randomized, double-blind, placebo-controlledtrial. J ClinPsychiatry 2011;72:615-21.
    10. Tchantchou F, Xu Y, Wu Y, et al. EGb 761 enhancesadulthippocampalneurogenesis and phosphorylation of CREB intransgenicmousemodel of Alzheimer's disease. FASEB J 2007;21:2400-8.
    11. Gauthier S, Schlaefke S. Efficacy and tolerability of GinkgobilobaextractEGb 761®indementia: a systematicreview and meta-analysis of randomizedplacebo-controlledtrials. ClinIntervAging 2014;9:2065-77.
    12. Woelk H, Arnoldt KH, Kieser M, et al. GinkgobilobaspecialextractEGb 761 ingeneralizedanxietydisorder and adjustmentdisorderwithanxiousmood: a randomized, double-blind, placebo-controlledtrial. J Psychiatr Res 2007;41:472-80.
    13. Hemmeter U, Annen B, Bischof R, et al. Polysomnographiceffects of adjuvantginkgobilobatherapyinpatientswith major depressionmedicatedwithtrimipramine. Pharmacopsychiatry 2001;34:50-9.
    14. Koch E. Inhibition of plateletactivatingfactor (PAF)-inducedaggregation of human thrombocytesbyginkgolides: considerationsonpossiblebleedingcomplicationsafteroralintake of Ginkgobilobaextracts. Phytomedicine. 2005 Jan;12(1-2):10-6.
    15. Spinnewyn B, Blavet N, Clostre F. (1988) Effects of GinkgoBilobaExtracton a CerebralIschemiaModelinGerbils. In: Fünfgeld E.W. (eds) Rökan. Springer, Berlin, Heidelberg.
    16. Kuller LH, Ives DG, Fitzpatrick AL, et al. DoesGinkgobilobareducetherisk of cardiovascularevents? CircCardiovascQualOutcomes 2010;3:41-7.

     

    Legutóbb frissült: 2017.10.27 16:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    Mi a demencia?

    A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.