• Érdemes-e ginkgót szedni elbutulás ellen?

    Szerző: WEBBeteg - Illyés András, biológus

    A ginkgokivonat kognitív funkciókra gyakorolt hatásait elemző eddigi áttekintő tanulmányok az elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében nem találták hatékonynak a növényt, az elbutulás jeleit többé-kevésbé már mutató vagy épp Alzheimer-kóros betegekben viszont a kognitív funkciók romlásának stabilizálódását vagy lassulását tapasztalták.

    A címben feltett kérdésre így nem adható teljesen egyértelmű válasz: a többféle, antioxidáns hatóanyagokat is tartalmazó Ginkgo biloba kivonatok vélhetően inkább a már kialakult kognitív problémák enyhítésében lehetnek hatásosak.

    Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az idős korral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    Az időskori elbutulás – amely leggyakrabban az Alzheimer-kór megjelenése miatt alakul ki – a rövid távú emlékezet romlásával kezdődik, később pedig egy sor más agyi funkciót is negatívan kezd befolyásolni. A betegség kialakulásának kockázatát legnagyobb mértékben az idős kor emeli: a 90 év felettiek csaknem felénél várható, hogy az elbutulás valamely tünetét érzékeljék magukon.

    Az Alzheimer-kór tüneteinek oka – az elbutulás egyéb formáival ellentétben – pontosan tisztázott: az idegsejtek körül úgynevezett amiloidplakkok kezdenek el felhalmozódni, amelyek hatására az idegsejtek pusztulásnak indulnak. Ez a folyamat sajnos nem visszafordítható, de ha időben felismerésre kerül, aktív beavatkozással lassítható lehet a betegség súlyosbodása.

    Hirdetés

    Az elbutulás megelőzése, illetve a már kialakult állapot enyhítése: hatékony-e a ginkgokivonat?

    A ginkgofa leveleiből készített kivonatok elbutulásra és Alzheimer-kórra gyakorolt hatásaival számos áttekintő tanulmány foglalkozott az elmúlt években. Ezekben olyan vizsgálatok eredményeit igyekeztek meghatározott szempontok szerint áttekinteni, amelyekben a résztvevők egyik csoportja ginkgokivonatot, a másik csoportjuk pedig hatóanyag nélküli, placebokészítményt kapott. A legtöbb vizsgálat az EGb 761 jelű kivonattal zajlott, egészséges, illetve enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegek bevonásával, napi 60-tól 600 milligrammig terjedő adagokkal, általában egy-másfél éven keresztül 1,2.

    Demencia teszt

    A teszt segítségével időben felismerhetővé válik, ha családtagja demenciában, vagy ennek korai stádiumában szenved.

    A demencia teszt kitöltése

    A Journal of the American Medical Association (JAMA) 2008-as, több mint 3000, még egészséges résztvevővel végzett randomizált vizsgálatában (ezekben nem tudják a résztvevők, hogy aktív hatóanyagot vagy placebót kapnak-e) átlagosan 6 évig követték nyomon a korábban megfelelő kognitív funkciókkal jellemezhető résztvevőket. Az elbutulás, illetve az Alzheimer-kór előfordulásának tekintetében ebben a vizsgálatban nem sikerült érzékelhető csökkenést kimutatni, ami arra utal, hogy a később kialakuló elbutulás vagy Alzheimer-kór megelőzésében nem hatékony a Ginkgo biloba kivonat szedése 3.

    Egy szintén nagyjából ugyanennyi, de nem egészséges, hanem enyhébb vagy súlyosabb elbutulásban szenvedő résztvevővel végzett, ugyancsak napi 240 milligramm ginkgokivonat hatásait elemző 2015-ös tanulmány viszont pozitív következtetésre jutott: a Journal of Alzheimer’s Disease folyóiratában közölt cikk szerzői úgy vélik, hogy az említett napi mennyiség „22-26 hetes szedést követően képes stabilizálni vagy lassítani a kognitív funkciók romlását a már kognitív zavarban vagy elbutulásban szenvedő pácienseknél”. 4

    Egy másik, 2016-ban megjelentetett, szintén körülbelül 3000 főt magába foglaló rendszerező áttekintés is hatásosnak találta a ginkgokivonatot azoknál, akiknél már kialakult valamilyen szintű kognitív károsodás vagy akár az Alzheimer-kór. A Current Topics in Medicinal Chemistry tanulmányának szerzői szerint „a ginkgokivonat alkalmazása potenciálisan előnyös lehet a kognitív funkciók és a mindennapi életminőség javításában az enyhe vagy közepes fokú kognitív zavarokkal, illetve az Alzheimer-kórral küzdő páciensek esetében. Hozzá kell azonban tennünk, hogy az általunk elemzett tanulmányok egy részében alacsony volt a mintaszám, néha inkonzisztens eredmények adódtak és módszertani hiányosságok is előfordultak, így a jövőben több kutatásra lesz szükség a Ginkgo biloba hatásosságának egyértelmű megerősítéséhez.” 5

    Olvasson tovább! Bővebben a demenciáról

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Illyés András, biológus

    Források

    1 Alzheimer's disease: Do Ginkgo products help?

    2 Dietary Supplements and Cognitive Function, Dementia, and Alzheimer’s Disease: What the Science Says

    3 Ginkgo biloba for prevention of dementia: a randomized controlled trial

    4 Efficacy and adverse effects of ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia: a systematic review and meta-analysis

    5 Ginkgo Biloba for Mild Cognitive Impairment and Alzheimer's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

    Módosítva: 2017.10.25 17:25, Megjelenés: 2017.10.25 17:25
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Alvászavar

    Alvászavar

    B. M., szakfordító

    Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

    A barátok szerepe

    A barátok szerepe

    Habis Melinda

    Az elszigeteltség fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

    Mi okozhat még feledékenységet a demencián kívül?

    Feledékenység, koncentrálóképesség-romlás olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Mivel azonban a háttérben nemcsak olyan okok állhatnak, mint a stressz vagy a kimerültség, hanem súlyos, akár életet veszélyeztető betegségek is, a legjobb mielőbb orvoshoz fordulni, ha memóriaromlást tapasztal.

    Aktív társasági élet lehet a demencia egyik ellenszere

    A szellemi hanyatlás, vagyis a demencia a társadalmak öregedésével egyre nagyobb problémát jelent világszerte. A demenciában szenvedő idős emberek ellátása nemcsak társadalmi szinten jelent jelentős terhet, hanem az egyes családok számára is komoly problémát okozhat az ilyen betegek ellátása.

    Útmutató a demens betegek viselkedésbeli változásaihoz

    Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.

    A vaszkuláris demencia

    Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos érszűkület) bekövetkező zavara miatt alakulnak ki.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Demencia: otthoni ápolás vagy intézményben történő elhelyezés?

    Egy idős családtag ápolása sok időt, energiát és anyagi ráfordítást követelhet a hozzátartozóktól, ami gyakran kellemetlen feladatok elvégzésével is járhat. Több kutatás is kimutatta azonban, hogy a demens betegek ápolása jóval nagyobb stresszforrást jelenthet, mint az egyéb betegségben szenvedő vagy a kizárólag fizikailag korlátozott betegek ellátása.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.