• Érdemes-e ginkgót szedni elbutulás ellen?

    Szerző: WEBBeteg - Illyés András, biológus

    A ginkgokivonat kognitív funkciókra gyakorolt hatásait elemző eddigi áttekintő tanulmányok az elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében nem találták hatékonynak a növényt, az elbutulás jeleit többé-kevésbé már mutató vagy épp Alzheimer-kóros betegekben viszont a kognitív funkciók romlásának stabilizálódását vagy lassulását tapasztalták.

    A címben feltett kérdésre így nem adható teljesen egyértelmű válasz: a többféle, antioxidáns hatóanyagokat is tartalmazó Ginkgo biloba kivonatok vélhetően inkább a már kialakult kognitív problémák enyhítésében lehetnek hatásosak.

    Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az idős korral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    Az időskori elbutulás – amely leggyakrabban az Alzheimer-kór megjelenése miatt alakul ki – a rövid távú emlékezet romlásával kezdődik, később pedig egy sor más agyi funkciót is negatívan kezd befolyásolni. A betegség kialakulásának kockázatát legnagyobb mértékben az idős kor emeli: a 90 év felettiek csaknem felénél várható, hogy az elbutulás valamely tünetét érzékeljék magukon.

    Az Alzheimer-kór tüneteinek oka – az elbutulás egyéb formáival ellentétben – pontosan tisztázott: az idegsejtek körül úgynevezett amiloidplakkok kezdenek el felhalmozódni, amelyek hatására az idegsejtek pusztulásnak indulnak. Ez a folyamat sajnos nem visszafordítható, de ha időben felismerésre kerül, aktív beavatkozással lassítható lehet a betegség súlyosbodása.

    Hirdetés

    Az elbutulás megelőzése, illetve a már kialakult állapot enyhítése: hatékony-e a ginkgokivonat?

    A ginkgofa leveleiből készített kivonatok elbutulásra és Alzheimer-kórra gyakorolt hatásaival számos áttekintő tanulmány foglalkozott az elmúlt években. Ezekben olyan vizsgálatok eredményeit igyekeztek meghatározott szempontok szerint áttekinteni, amelyekben a résztvevők egyik csoportja ginkgokivonatot, a másik csoportjuk pedig hatóanyag nélküli, placebokészítményt kapott. A legtöbb vizsgálat az EGb 761 jelű kivonattal zajlott, egészséges, illetve enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegek bevonásával, napi 60-tól 600 milligrammig terjedő adagokkal, általában egy-másfél éven keresztül 1,2.

    Demencia teszt

    A teszt segítségével időben felismerhetővé válik, ha családtagja demenciában, vagy ennek korai stádiumában szenved.

    A demencia teszt kitöltése

    A Journal of the American Medical Association (JAMA) 2008-as, több mint 3000, még egészséges résztvevővel végzett randomizált vizsgálatában (ezekben nem tudják a résztvevők, hogy aktív hatóanyagot vagy placebót kapnak-e) átlagosan 6 évig követték nyomon a korábban megfelelő kognitív funkciókkal jellemezhető résztvevőket. Az elbutulás, illetve az Alzheimer-kór előfordulásának tekintetében ebben a vizsgálatban nem sikerült érzékelhető csökkenést kimutatni, ami arra utal, hogy a később kialakuló elbutulás vagy Alzheimer-kór megelőzésében nem hatékony a Ginkgo biloba kivonat szedése 3.

    Egy szintén nagyjából ugyanennyi, de nem egészséges, hanem enyhébb vagy súlyosabb elbutulásban szenvedő résztvevővel végzett, ugyancsak napi 240 milligramm ginkgokivonat hatásait elemző 2015-ös tanulmány viszont pozitív következtetésre jutott: a Journal of Alzheimer’s Disease folyóiratában közölt cikk szerzői úgy vélik, hogy az említett napi mennyiség „22-26 hetes szedést követően képes stabilizálni vagy lassítani a kognitív funkciók romlását a már kognitív zavarban vagy elbutulásban szenvedő pácienseknél”. 4

    Egy másik, 2016-ban megjelentetett, szintén körülbelül 3000 főt magába foglaló rendszerező áttekintés is hatásosnak találta a ginkgokivonatot azoknál, akiknél már kialakult valamilyen szintű kognitív károsodás vagy akár az Alzheimer-kór. A Current Topics in Medicinal Chemistry tanulmányának szerzői szerint „a ginkgokivonat alkalmazása potenciálisan előnyös lehet a kognitív funkciók és a mindennapi életminőség javításában az enyhe vagy közepes fokú kognitív zavarokkal, illetve az Alzheimer-kórral küzdő páciensek esetében. Hozzá kell azonban tennünk, hogy az általunk elemzett tanulmányok egy részében alacsony volt a mintaszám, néha inkonzisztens eredmények adódtak és módszertani hiányosságok is előfordultak, így a jövőben több kutatásra lesz szükség a Ginkgo biloba hatásosságának egyértelmű megerősítéséhez.” 5

    Olvasson tovább! Bővebben a demenciáról

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Illyés András, biológus

    Források

    1 Alzheimer's disease: Do Ginkgo products help?

    2 Dietary Supplements and Cognitive Function, Dementia, and Alzheimer’s Disease: What the Science Says

    3 Ginkgo biloba for prevention of dementia: a randomized controlled trial

    4 Efficacy and adverse effects of ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia: a systematic review and meta-analysis

    5 Ginkgo Biloba for Mild Cognitive Impairment and Alzheimer's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

    Módosítva: 2017.10.25 17:25, Megjelenés: 2017.10.25 17:25
   • Cikkajánló

    Száraz szem

    Száraz szem

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Alzheimer-kór - A megfelelő életmód ellensúlyozza a genetikai adottságokat

    Az egészséges életmód véd az Alzheimer-kórral szemben. De vajon vonatkozik-e ez azokra is, akiknél magasabb a demencia genetikai kockázata? Kutatók megállapítása szerint az egészséges élet megtérül - még abban az esetben is, ha génjeink kedvezőtlenebbek.

    A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Szellemi leépülés és életmód - Mindenütt jó, de legjobb otthon

    Szellemi leépüléses állapotok kezdődhetnek hirtelen jelleggel, de lehetnek többéves, lassan induló és az évek múlásával kiterebélyesedő folyamatok eredményei is. Előbbire példa a stroke, utóbbira az Alzheimer-kór.

    Alzheimer-kór - A kognitív képességeket támogató speciális terápiás módszerek

    Az Alzheimer-kór kezelése terén az utóbbi években nagy előrelépés történt. Cikkünkben a kognitív képességeket támogató terápiás módszerekről olvashat.

    Demencia - Már az első jeleket komolyan kell venni

    A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegségek. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Mik a rizikófaktorok?

    Mit tehet memóriaromlás esetén?

    Ha a beteg vagy a hozzátartozói memóriaromlást tapasztalnak, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. Ismerje meg, hogy milyen probléma állhat még a háttérben, vagy van-e lehetőség a memóriaromlás megfékezésére!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.