• A mozgás jó az emlékezetromlás ellen

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Már heti két és fél órás sportolással is hatékonyan léphetünk fel a memóriavesztés ellen. A rendszeres testmozgás hatékonyabbnak bizonyult, mint a gyógyszeres kezelés.

    A mozgás nem csak testileg tart formában, hanem arról is gondoskodik, hogy szellemileg is fittek maradjunk. Ausztrál kutatók nemrégiben arra kaptak tudományos bizonyítékot, hogy a kellő mennyiségű sportolással múltbéli emlékeinket is megóvhatjuk az enyészettől.

    A Melbourne-i Egyetem tudósai, összesen 138 olyan, ötven évesnél idősebb tesztszemély részvételével folytatták le kísérleteiket, akik a vizsgálódások kezdetén memória-problémákkal küszködtek, ám orvosi szempontból még nem igényeltek beavatkozást. A kísérletek végére mindannyian javítottak emlékezési képességeiken.

    Hirdetés

    Az ausztrál kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy fél évig minden héten, legalább háromszor sportoljanak – a sportolás alatt kis igénybevételt megkövetelő testmozgást értettek, és nem maratoni futásra való felkészülésre kérték a középkorú résztvevőket. Ennek megfelelően a legtöbben a sétálást választották, s a vizsgálódások után is megtartották ezt a szokásukat.

    A Nicola Lautenschlager vezette kutatócsapat, egy 70 fokozatú Alzheimer skálán (úgynevezett Alzheimer’s Disease Assessement skálán) értékelte a résztvevők teljesítményét, amely az emlékezés-, a tájékozódás-, a koncetrálás-, megítélő-, beszédkészséget és gyakorlati képességeket takart.

    Már féléves testi aktivitás előnyei is egyértelműen éreztették hatásukat: a rendszeresen mozgók átlagosan 1,3 ponttal jobb eredményt értek el, mint annak a kontrollcsoportnak a tagjai, akik nem végezték a rendszeres sétálást.

    Jobb közérzet

    A tizennyolc hónapig tartó kísérlet után a „sportos” csoport tagjai átlagosan 0,69 ponttal körözték le a mozgást kerülőket.

    „Az elsőre alacsonynak tűnő érték azonban nem lebecsülendő” – hangsúlyozza Lautenschlager – „mivel az aktívabb csoport tagjait csak nagyon csekély testmozgásra kértük. A vizsgálatok sikere még így is jóval jelentősebb, mint a hagyományos gyógyszeres beavatkozással kezeltek esetében.

    Az első tesztév után, amikor azt kértük a résztvevőktől, hogy hagyják abba a testmozgást, jóval látványosabb eredménypontokról beszélhettünk.” Ami a pontoknál is fontosabb: a csoport tagjai arról számoltak be, hogy közérzetük – hála a mértékletes sportolásnak – érzékelhetően javult, kevesebben szenvedtek depressziós tünetektől, mint vizsgálódásaink előtt, és emellett a szív- és érrendszeri vizsgálatok is kedvezőbb eredménnyel zárultak.

    Világszerte közel 27 millió embert kezelnek alzheimer-kórral. A szám – a kutatók számítása szerint – 2050-ig elérheti a 106 milliót is, s ennek megfelelően szinte népbetegségnek számít. Ha a technológia lehetővé tenné a betegség 12 hónappal korábbi felismerését, 9,2 millió esettel kevesebb ilyen jellegű megbetegedés lenne a Földön – hangsúlyozzák a szakértők.


    Forrás: fucus.de
    K.J., fordító
    Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    Módosítva: 2019.11.16 17:36, Megjelenés: 2017.05.14 05:21
   • Cikkajánló

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    A járvány lecsengő szakaszában van, több a gyógyult, mint az aktív fertőzött.

    Telemedicina

    Telemedicina

    MediCall

    Kérdések a modern online orvos-beteg kapcsolattartási rendszerekről.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Mik a rizikófaktorok?

    Alzheimer-kór - A megfelelő életmód ellensúlyozza a genetikai adottságokat

    Az egészséges életmód véd az Alzheimer-kórral szemben. De vajon vonatkozik-e ez azokra is, akiknél magasabb a demencia genetikai kockázata? Kutatók megállapítása szerint az egészséges élet megtérül - még abban az esetben is, ha génjeink kedvezőtlenebbek.

    Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei

    Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes tüneteit viszont lehet kezelni.

    A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

    Sétával az elbutulás ellen

    A Neurology című orvosi hetilapban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

    Alzheimer-kór alakulhat ki a gyorsételektől

    Egy svéd tanulmány szerint a hamburger, a sült burgonya és a hasonló gyorséttermi ételek fogyasztása, elősegíti az Alzheimer-kór kialakulását. A betegségben szenvedők száma húszévente megduplázódik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.