A magas dopaminszint elősegíti a függőség kialakulását

Szerző: MTI

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett kutatás szerint az ingerkeresés átlagosan erősebb azoknál, akik agyában magasabb a dopaminszintje.

Azok az emberek, akik agyában magas a dopamin elnevezésű hormon szintje, és kevéssé érzékenyek rá, nagyobb eséllyel mutatnak kockázatkereső vagy függő viselkedést - állapították meg hétfőn megjelent tanulmányukban dán és japán kutatók.

Fagerström nikotinfüggőségi teszt
Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Most megtudhatja, hogy csak álltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Töltse ki nikotinfüggőségi tesztünket! >>
Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett kutatás szerint az ingerkeresés átlagosan erősebb azoknál, akik agyában magasabb a dopaminszintje.

Albert Gjedde, a Koppenhágai Egyetem munkatársa kollégáival egészséges önkéntesek agyát vizsgálta orvosi képalkotó berendezéssel.

Az agyi letapogatással megállapították az egyének dopamin és dopamin-receptor szintjét.

Úgy találták, hogy ugyanannyi dopamin hatása jóval kisebb a skála egyik végén lévő embereknél, mint a másik végén lévőknél, sőt akár hatástalan is lehet.

A megállapítás segíthet a kutatóknak olyan módszereket kidolgozni, amelyek megelőzik vagy hatásosan kezelik a függő viselkedést, egyúttal új megvilágításba helyezik például a figyelemzavart vagy a hiperaktivitást.

Az eredmény azt sugallja a szakemberek szerint, hogy az érintett embereknél inkább a dopamin szintjét érdemes emelni vagy csökkenteni receptorainak blokkolása helyett.

(MTI)

Módosítva: 2010.02.02 23:02, Megjelenés: 2010.02.02 23:02
Címkék: Függőség, Dopamin
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért nehéz leszokni a...

Sokan, sokféle okból, sokféle módon válhatnak függővé - függetlenül a prevenciós programok sokaságától, mely a későbbi következmények...

Szenvedélyek rabságában

A cím nem egy szerelmi történetet takar, bár a szenvedélybetegségek is sajnos gyakran életre szólóak. Tönkrement házasságok, széthullott...

Függőség és az ünnepek - 10 tipp...

Az év végi ünnepi időszak az ételről, italról és az önfeledt ünneplésről szól. De mi van akkor, ha épp egy függőségből gyógyul? A koktélok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.