Daganatok és áttétek

Rákgyógyítás
megjelent:

Alapvető különbséget kell tenni a primer (elsődleges) és a szekunder (másodlagos vagy áttétes, metasztatikus) daganatok között. Primer tumor, amely elsőként alakult ki a szervezetben. Ezzel szemben az áttétes daganatos góc az elsődleges ráknak már következménye, de nem kizárt, hogy olykor az áttéteket fedezik fel hamarabb.

Áttét akkor alakul ki, amikor a burjánzásnak indult daganatsejtek eredeti helyükről eljutnak a szervezet más részeibe is, ott kitapadnak, s egymástól függetlenül, de egymással párhuzamosan növekedésnek indulnak. Ez a terjedés leggyakrabban a véráram vagy a nyirokkeringés útján valósul meg. (Helyileg előrehaladott tumorról beszélünk akkor, ha a növekvő daganat a testüregekben közvetlenül terjed a környező szövetekre, beszűri, infiltrálja azokat.)

A daganatműtéteket követő sugárkezelés és az adjuváns kemoterápia célja, hogy a műtét után esetleg megmaradt tumorsejteket elpusztítsa, azaz likvidálja a szervezetben talán keringő, képalkotó vizsgálatokkal kimutathatatlan, ám potenciálisan kitapadni, s növekedni képes daganatsejteket, amelyek mikrometasztázisokat képezhetnek. A kezelésekkel csökkenteni lehet a kiújulás és áttétképződés kockázatát, más esetekben elodázni a metasztázisok felbukkanását.

Az egyes daganatok áttétképzési hajlama eltérő, ezt a szövettani jellemzők, a rosszindulatúság foka és sok más tényező befolyásolja. Áttétek a szervezet legkülönfélébb szervrendszereiben kialakulhatnak, leggyakrabban a májban, a tüdőben, az agyban, a csontokban indulnak növekedésnek. Fontos annak megértése: egy májáttét nem májrákot, egy agyi áttét nem agydaganatot jelent. Kétségtelen, hogy a beteg számára a tünetek szempontjából e megkülönböztetésnek talán nincs jelentősége, ám a kezelés szempontjából nagyon fontos e fogalmak elkülönítése. Egy vastagbélrák májáttétes szóródásánál ugyanis olyan gyógyszerek lehetnek hatásosak, amelyek a vastagbél daganatos sejtjeire hatnak, s nem olyanok, amelyek a májrákra hatnak; ugyanígy egy mellrák tüdőáttétjeinek kezelésében mellrákgyógyszerek lehetnek hatékonyak és nem a tüdőrákra kifejlesztett terápiák. Ennek az a magyarázata, hogy az áttétes daganat rendszerint bizonyos mértékben magán viseli a kiindulási tumor jellemzőit.

A leggyakoribb daganatok első tünetei
Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat - a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot. A leggyakoribb daganatok első tünetei

A teljes cikket a rakgyogyitas.hu weboldalán olvashatja Onkológiai kislexikon (8.): daganatok és áttétek

Tovább Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

Tovább Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.