Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

Dr. Baki Márta
szerző: Dr. Baki Márta, onkológus - WEBBeteg
frissítve:

Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására fejlődik tovább. Ugyanakkor a férfiak ezen szerve csökevényes marad, ha további hormonbehatás nem éri a szervezetet.

Az emlődaganatok 1 százaléka férfiakban fordul elő, ami az összes férfi daganatoknak körülbelül a 0,11 százalékát teszi ki. Ennek arányában Magyarországon az újonnan felfedezett férfi emlőrákok száma évente 60-80 körül lehet. Általában 60 év feletti férfiak esetén igazolható az emlőrák.

A férfi emlőrákok rizikótényezői

A férfi emlőrákok kialakulásában a magasabb ösztrogénszint, az ionizáló sugárzás, illetve a családi előfordulás szerepelhet rizikótényezőként. Férfiakban a női nemi hormon, az ösztrogénszint megemelkedhet különböző gyógyszerek következtében. Első sorban néhány vérnyomás csökkentő, vízhajtó, vizelési panaszt csökkentő gyógyszer tehető felelőssé a hormonváltozásért.

Nagyon gyakran májbetegségekben emelkedik meg az ösztrogénszint: fertőzés és/vagy cirrózis következtében a női nemi hormonok kerülnek túlsúlyba. Az elhízás, a cukorbetegség és a herék alulműködése miatt a férfi nemi hormonok aránya csökkenhet, melyek szintén szerepet játszhatnak a férfi emlőrák kialakulásában.

Ritka veleszületett rendellenesség az úgynevezett Klinefelter-szindróma, mely esetén az ösztrogénszint növekedhet. Női emlődaganatos betegeknél – amennyiben családi öröklődés igazolható – akkor leggyakrabban BRCA1 gén elváltozás igazolható. Férfi emlődaganatok esetében viszont gyakoribb a BRCA2 mutáció. Férfiak emlőduzzanatakor – ginekomasztia – elengedhetlen a hormonalis háttér tisztázása.

A férfi emlőrák tünetei

Elsősorban az emlő bimbó alatti duzzanat megjelenése vetheti föl daganat gyanúját. További tünet lehet az emlő állományának növekedése, bőr behúzódás, az emlőbimbó befelé vagy kifelé fordulása. Esetleg gyulladásra utaló jelek: bőrpír, fájdalom jelentkezhet.

Ezt olvasta már? Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

A férfi emlőrák diagnosztikája

Férfiak esetén a korai emlődaganatok felismerésében nagy szerepet játszhat az emlő önvizsgálata. Ezen kívül mammografia, emlő MR (nuklearis magrezonancia), szövettani mintavétel támaszthatja alá a diagnózist. Ennek ellenére általában a férfiak emlő daganata később és előrehaladottabb stádiumban kerül felismerésre, mint a nők rákja. A szövettani vizsgálat leggyakrabban az emlőcsatornákból kiinduló (intraduktális) karcinomát igazol, melynek felszínén ösztrogén receptorok találhatók, és ezek a későbbi terápiát nagymértékben meghatározzák. Újabb molekulár-genetikai vizsgálatok több eltérést mutattak ki, melyek azt igazolják, hogy a férfiakban és a nőkben kimutatott emlődaganat több ponton különbözik.

Ez a cikk is érdekelheti Mellrák: mikor a legfontosabb a vizsgálat?

A férfi emlőrák terápiája

Tekintettel arra, hogy a férfi emlődaganatos betegek száma csekély, így kiterjedt klinikai vizsgálatokat nem tudtak szervezni, és a nemzetközi és hazai ajánlások is csak érintőlegesen tárgyalják.

A daganat ellenes kezelést férfiak esetében is három fő tényező alkotja:

  • sebészet
  • sugárterápia
  • gyógyszeres kezelés

Sebészi terápia

Leggyakrabban az emlő kis mérete, a legtöbb esetben az 1cm-t meghaladó, az emlő bimbó alatt elhelyezkedő (centrális) daganat, illetve a férfiaknál feltételezhető nyirokkeringés variációi miatt teljes emlő eltávolítást végeznek (totalmasztektomia). A műtét során őrszem (szentinel) nyirokcsomó vizsgálat történik, és ennek pozitivitása esetén a hónalj árok nyirokcsomóinak teljes eltávolítása szükségessé válhat. Amennyiben a daganat eltávolításakor a sebszélek nem fektethetők össze, akkor bőrpótlást kell végezni. A szakirodalom néhány esetet felsorol, amikor csak az emlő részleges eltávolítását (pl. szektor rezekció) végezték.

Sugárterápia

A nemzetközi, és a hazai terápiás ajánlások nem részletezik a férfi emlődaganatok sugárkezelését. Fokozott figyelmet kell viszont fordítani a bal oldali daganatok esetén a céltérforgat meghatározására, hogy minél kisebb dózis érje a tüdő állományát és a szívet. Az esetleg kialakuló szív- és tüdő károsodás rizikója magasabb, ha a beteg még kemoterápiája közben antraciklintartlamú citotoxikus gyógyszert kap.

Gyógyszeres kezelés

Tekintettel arra, hogy a férfi emlődaganatos sejtek nagy részén hormonreceptorok helyezkednek el, a gyógyszeres kezelést is nagyban ezek aránya szabja meg. Első választásként antiösztrogén (tamoxifen) adása javasolt. Abban az esetben, ha ez nem adható, akkor egy másik vegyület csoportba tartozó (aromatáz-gátló) gyógyszerek is hatékonyak lehetnek, de minden ilyen esetben a herék hormon termelését fel kell függeszteni. Kemoterápiás szerek, és azok kombinációiban nincs különbség a férfi vagy női emlődaganatos betegek kezelésében.

A férfi emlődaganatos betegek túlélése

Irodalmi adatok alapján a hasonló stádiumú és szövettanú emlődaganatos betegeknél a nők túlélési adatai jobbak, mint a férfiaké. Az 5 éves túlélési adatokat figyelembe véve majdnem 10 százalék a különbség. Ennek okát abban találják, hogy a férfiak esetében idősebb korban kerül felismerésre a daganat. Így feltételezhetően több kísérő betegségeik vannak, melyek korlátozzák az agresszív, hatékonyabb onkológiai ellátást. Összehasonlító adatok alapján is úgy tűnik, hogy a férfiak emlődaganata agresszívabb, mint a nők esetén.

Tovább Ráktünetek, melyeket egy férfi sem hagyhat figyelmen kívül!

dr. Baki Márta Forrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Baki Márta, onkológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.