• Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

    Dr. Baki Márta
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus

    Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására fejlődik tovább. Ugyanakkor a férfiak ezen szerve csökevényes marad, ha további hormonbehatás nem éri a szervezetet.

    Az emlő daganatok 1 százaléka férfiakban fordul elő, ami az összes férfi daganatoknak körülbelül a 0,11 százalékát teszik ki. Ennek arányában Magyarországon az újonnan felfedezett férfi emlőrákok száma évente 60-80 körül lehet. Általában 60 év feletti férfiak esetén igazolható az emlőrák.

    A férfi emlőrákok rizikótényezői

    A férfi emlőrákok kialakulásában a magasabb ösztrogénszint, az ionizáló sugárzás, illetve a családi előfordulás szerepelhet rizikótényezőként. Férfiakban a női nemi hormon, az ösztrogénszint megemelkedhet különböző gyógyszerek következtében. Első sorban néhány vérnyomás csökkentő, vízhajtó, vizelési panaszt csökkentő gyógyszer tehető felelőssé a hormonváltozásért.

    Nagyon gyakran májbetegségekben emelkedik meg az ösztrogénszint: fertőzés és/vagy cirrózis következtében a női nemi hormonok kerülnek túlsúlyba. Az elhízás, a cukorbetegség és a herék alulműködése miatt a férfi nemi hormonok aránya csökkenhet, melyek szintén szerepet játszhatnak a férfi emlőrák kialakulásában.

    Ritka veleszületett rendellenesség az úgynevezett Klinefelter-szindróma, mely esetén az ösztrogénszint növekedhet. Női emlődaganatos betegeknél – amennyiben családi öröklődés igazolható – akkor leggyakrabban BRCA1 gén elváltozás igazolható. Férfi emlődaganatok esetében viszont gyakoribb a BRCA2 mutáció. Férfiak emlőduzzanatakor – ginekomasztia – elengedhetlen a hormonalis háttér tisztázása.

    Hirdetés

    A férfi emlőrák tünetei

    Elsősorban az emlő bimbó alatti duzzanat megjelenése vetheti föl daganat gyanúját. További tünet lehet az emlő állományának növekedése, bőr behúzódás, az emlőbimbó befelé vagy kifelé fordulása. Esetleg gyulladásra utaló jelek: bőrpír, fájdalom jelentkezhet.

    Ezt olvasta már? Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    A férfi emlőrák diagnosztikája

    Férfiak esetén a korai emlődaganatok felismerésében nagy szerepet játszhat az emlő önvizsgálata. Ezen kívül mammografia, emlő MR (nuklearis magrezonancia), szövettani mintavétel támaszthatja alá a diagnózist. Ennek ellenére általában a férfiak emlő daganata később és előrehaladottabb stádiumban kerül felismerésre, mint a nők rákja. A szövettani vizsgálat leggyakrabban az emlőcsatornákból kiinduló (intraduktális) karcinomát igazol, melynek felszínén ösztrogén receptorok találhatók, és ezek a későbbi terápiát nagymértékben meghatározzák. Újabb molekulár-genetikai vizsgálatok több eltérést mutattak ki, melyek azt igazolják, hogy a férfiakban és a nőkben kimutatott emlődaganat több ponton különbözik.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Mellrák: mikor a legfontosabb a vizsgálat?

    A férfi emlőrák terápiája

    Tekintettel arra, hogy a férfi emlődaganatos betegek száma csekély, így kiterjedt klinikai vizsgálatokat nem tudtak szervezni, és a nemzetközi és hazai ajánlások is csak érintőlegesen tárgyalják.

    A daganat ellenes kezelést férfiak esetében is három fő tényező alkotja:

    • sebészet
    • sugárterápia
    • gyógyszeres kezelés

    Sebészi terápia

    Leggyakrabban az emlő kis mérete, a legtöbb esetben az 1cm-t meghaladó, az emlő bimbó alatt elhelyezkedő (centrális) daganat, illetve a férfiaknál feltételezhető nyirokkeringés variációi miatt teljes emlő eltávolítást végeznek (totalmasztektomia). A műtét során őrszem (szentinel) nyirokcsomó vizsgálat történik, és ennek pozitivitása esetén a hónalj árok nyirokcsomóinak teljes eltávolítása szükségessé válhat. Amennyiben a daganat eltávolításakor a sebszélek nem fektethetők össze, akkor bőrpótlást kell végezni. A szakirodalom néhány esetet felsorol, amikor csak az emlő részleges eltávolítását (pl. szektor rezekció) végezték.

    Sugárterápia

    A nemzetközi, és a hazai terápiás ajánlások nem részletezik a férfi emlődaganatok sugárkezelését. Fokozott figyelmet kell viszont fordítani a bal oldali daganatok esetén a céltérforgat meghatározására, hogy minél kisebb dózis érje a tüdő állományát és a szívet. Az esetleg kialakuló szív- és tüdő károsodás rizikója magasabb, ha a beteg még kemoterápiája közben antraciklintartlamú citotoxikus gyógyszert kap.

    Gyógyszeres kezelés

    Tekintettel arra, hogy a férfi emlődaganatos sejtek nagy részén hormonreceptorok helyezkednek el, a gyógyszeres kezelést is nagyban ezek aránya szabja meg. Első választásként antiösztrogén (tamoxifen) adása javasolt. Abban az esetben, ha ez nem adható, akkor egy másik vegyület csoportba tartozó (aromatáz-gátló) gyógyszerek is hatékonyak lehetnek, de minden ilyen esetben a herék hormon termelését fel kell függeszteni. Kemoterápiás szerek, és azok kombinációiban nincs különbség a férfi vagy női emlődaganatos betegek kezelésében.

    A férfi emlődaganatos betegek túlélése

    Irodalmi adatok alapján a hasonló stádiumú és szövettanú emlődaganatos betegeknél a nők túlélési adatai jobbak, mint a férfiaké. Az 5 éves túlélési adatokat figyelembe véve majdnem 10 százalék a különbség. Ennek okát abban találják, hogy a férfiak esetében idősebb korban kerül felismerésre a daganat. Így feltételezhetően több kísérő betegségeik vannak, melyek korlátozzák az agresszív, hatékonyabb onkológiai ellátást. Összehasonlító adatok alapján is úgy tűnik, hogy a férfiak emlődaganata agresszívabb, mint a nők esetén.

    Olvasson tovább! Ráktünetek, melyeket egy férfi sem hagyhat figyelmen kívül!

    dr. Baki Márta Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Baki Márta, onkológus

    Módosítva: 2019.09.09 13:03, Megjelenés: 2018.08.06 13:15
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátte- rében betegségek is állhatnak.

    Emlő adenosis, adenosis sclerotisans, sugaras heg és komplex szklerotizáló lézió

    Hogyan ismerhető fel az emlő adenosisa, illetve ennek egyik speciális típusa, az adenosis sclerotisans? Mi az a sugaras heg és a komplex szklerotizáló lézió? Melyik esetén milyen tünetek jelentkezhetnek? Milyen vizsgálatok szükségesek és milyen kezelés javasolt?

    Rákbetegség miatt operált emlő műtéti helyreállítása

    Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú daganat - az összes karcinóma mintegy ötödét adva. A 35-55 éves nők halála főként emiatt következik be. 100 ezer lakosonként évi 23,2 esetet rögzítenek a statisztikai adatok (a férfi/női arány 1/100, azaz száz érintett között - a laikus számára esetleg meglepő módon - akad egy férfi is).

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    Új lehetőség az emlőrák kezelésében

    Az Országos Onkológiai Intézetben a korai emlőrák miatt operált betegek közel 70 százalékánál végeznek emlőmegtartó műtétet. Az emlőmegtartó műtét után a betegek egyharmada esetében alkalmazható új lehetőség a gyorsított, részleges emlőbesugárzás.

    Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

    Ha az emlőrákot elkerülni nem is lehet, időben kezelve meggyógyítására van esély. A Szegeden tartott emlőrák konferencia egyik fő üzenete: a modern terápiáknál is fontosabb, hogy hamar kiderüljön a baj. Ezért a nők tehetnek legtöbbet, ha elmennek a szűrésekre.

    Egyszerű szűrővizsgálattal az emlőrák ellen

    A magyar nők Európában a második helyen állnak a rák okozta halálozások tekintetében, évente közel 5.500 új emlőrákos beteget fedeznek. Holott felvilágosítással és idejében végzett szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani.

    Mikrokalcifikáció a mellemben - Meggyógyulok?

    Szövettani lelet: A jobb emlőben kiterjedt mikrokalcifikáció alakult ki. Az ultrahang vezérelt core-biopszia eredménye B4. Definitív sebészeti beavatkozás előtt szükséges lenne sztereotaxiás mintavétel. Meggyógyulok? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.