• A húgyhólyag daganatokról

    Szerző: WEBBeteg - Holányi Péter, Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

    A húgyhólyag daganatot a fejlett országok előfordulási statisztikáiban a negyedik vagy ötödik helyre sorolják. Magyarországon a negyedik leggyakoribb tumor a férfiak körében (7%), míg nőknél sokkal kisebb hányadban alakul ki ez a típusú megbetegedés. Sok tanulmány látott már napvilágot a témában, amelyekben hangsúlyozzák a dohányzás oki szerepét, s azt, hogy míg a legtöbb rosszindulatú daganatnál a halálozási statisztikák sokat javultak, addig a húgyhólyagrák 5 éves túlélési esélyei lényegében változatlanok.

    Melyek a húgyhólyag danagat kialakulására hajlamosító tényezők?

    A megbetegedéssel összefüggésben álló leggyakoribb okok a dohányzás és a különböző ipari karcinogének. Fokozott a hólyagrák esélye azoknál az embereknél is, akik rendszeresen többgyűrűs aromás vegyületekkel érintkeznek (például vegyi-, festék-, gumi- és fémiparban dolgozók). A rendszeres „fenacetin” (nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer) és az ismételt „ciklofoszfamid” (különféle típusú daganatok és autoimmun betegségek kezelésére használatos gyógyszer) kezelés és kismedencei sugárkezelés után is nagyobb eséllyel alakul ki húgyhólyagdaganat.

    A húgyhólyag tumorokra nem jellemző a családi halmozódás.

    Hirdetés

    Mintavétel és patológia

    A húgyhólyag tumorok nagy része (90%) urothelsejtes carcinoma – a rosszindulatú daganat a húgyhólyag felhámsejteiből alakul ki. Urothelsejtek fedik a vizelet elvezető rendszer további szerveinek (vesemedence, húgyvezeték, húgycső) belső falát, s ezekdaganatiai is legtöbbször urothelialis rákok.  

    A diagnózishoz képalkotó eljárás szükséges, amely lehet ultrahangos vizsgálat, CT és MR. a betegség pontos meghatározásához endoszkópos vizsgálat szükséges, ezt a húgyhólyag esetében cystoscopiának (húgyhólyag-tükrözés) hívják. A beavatkozás során lehetőség van a transurethralis rezekcióra (TUR). A transurethralis rezekció során a húgycsövön keresztül vezetik fel az endoszkópot a húgyhólyagba, és 2D-s kamera képen keresztül navigálva kimetszik az elváltozást, vagy csak szövettani mintát vesznek belőle. Az eltávolított anyagot továbbküldik a patológiára, szövettani diagnózist kérve. A következő ábra az eljárást sematikusan igyekszik bemutatni:

    A húgyhólyag daganatok szövettani típusai

    A patológiai, szövettani besorolás megkülönböztet nem-invazív- és invazív húgyhólyag daganatokat. Az invazív urothelsejtes carcinomának két különböző elváltozása ismert: gyakoribb a nem-invazív papillaris tumor, a másik az in situ, amely csak a húgyhólyag belső urothel rétegének nyugtalanságát jelenti. Legtöbbször ez több gócú elváltozás.

    Nem-invazív urothelsejtes tumorok osztályozása

    A nem-invazív urothelsejtes tumorok, melyek az alábbi táblázatban láthatóak különféle viselkedést és kimenetelt hordoznak magukban. 

    Tumor

    Ismételt megjelenés valószínűsége

    Együttesen fennálló invázió

    Progresszió
    (rosszabbodás)

    Halálozás

    Papilloma

    Ritka

    Nincsen

    Ritka

    Nincsen

    PUNLMP

    30%

    Nincsen

    2%

    Nincsen

    LGCU

    45%

    kisebb, mint 10%

    8-10%

    2-3%

    HGCU

    45%

    legalább 80%

    30%

    20%

    • PUNLMP (Papillary urothelial neoplasm of low malignant potential) = papilláris urothelialis rák, alacsony rosszindulatúságra utaló jelekkel  In situ carcinoma és invazív carcinoma
    • LGCU (Low-grade urothelial neoplasia) = alacsony malignitású urothelialis rák
    • HGCU (High-grade urothelial carcinoma) = magas malignitású urothelialis rák

    In situ carcinoma és invazív carcinoma

    Az in situ carcinoma kezelés nélkül 50-75%-a alakul át invazív elváltozásba, amire az jellemző, hogy mélyen beterjed a húgyhólyag további rétegeibe, pl. az izomrétegbe. A legfontosabb tényező a daganatos betegség kimenetelét illetően az invazivitás mértéke és a tumor kiterjedtsége (vagyis a stádium besorolása). Ahogy nagyon sok más egyéb daganattípusnál, a húgyhólyag daganatok klinikai és patológiai stádium besorolásához is a TNM rendszert használják. A TNM betűk megfelelői a következők: T (elsődleges tumor),N (regionális nyirokcsomó érintettség) ésM (távoli áttét, metasztázis). A következő táblázat a stádiumokat foglalja össze:

    Tumor

    Nyirokcsomó

    Metastasis

    Tx

    az elsődleges tumor nem értékelhető

    Nx

    regionális nyirokcsomók értékelhetetlenek

    Mx

    távoli áttét nem értékelhető

    T0

    az elsődleges tumor nem nyilvánvaló

    N0

    nincs regionális nyirokcsomó áttét

    M0

    nincs távoli áttét

    Ta

    nem-invazív papillaris carcinoma

    N1

    egy nyirokcsomó áttét a kismedencében 

    M1a

    M1b

    nem regionalis  nyirokcsomó metasztázis
     
    egyéb távoli szervben metasztázis kimutatható

    Tis

    carcinoma in situ

    N2

    többszörös nyirokcsomó áttét a kismedencében 

     

    T1

    tumor betör a felhám alatti szövetbe

    N3

    nyirokcsomó áttétek a hasi nagy verőér (aorta) oszlásánál – iliakalis nyirokcsomók

     

    T2

    tumor betör az izomrétegbe

     

    T3

    a tumor a húgyhólyag körülötti szövetet is beszűri

     

    T4

    a tumor a következőkből legalább egyet beszűr: prosztata, hüvelyfal, méh, medencefal, hasfal

     

    Minél magasabb stádiumba sorolják a betegséget, sajnálatos módon annál nagyobb a halálozás valószínűsége.

    A kezelési lehetőségek

    A húgyhólyag tumor kezelése függ a tumor differenciáltságától és stádiumától. Érdekesség, hogy azon betegeknél, ahol a tumor eltávolítása után az ismételt kiújulás rizikója magas, általában helyi immunterápiaként legyengített tuberculosis baktériumot (BCG) fecskendeznek a húgyhólyag falába. További kezelési stratégiákról olvashat a Húgyhólyagrák kezelése című cikkben.

    Mit lehet tenni a húgyhólyag daganatok elkerülése érdekében?

    Nagyon fontos lenne a dohányzás elkerülése, még a húgyhólyag daganat kialakulása előtt. Természetesen viszont legjobb lenne, ha nem is szoknának rá az emberek. Emellett nagyon fontos a vegyiparban dolgozók munkavédelmi körülményeinek szigorú betartása. 

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    Holányi Péter
    Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

    Módosítva: 2018.04.17 13:11, Megjelenés: 2018.04.17 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Afta

    Afta

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mi okozza? Hogyan kezelhető? Hogyan előzhető meg a kiújulása?

    Memóriaromlás

    Memóriaromlás

    Dr. Kerekes Éva

    Mi okozhat memóriaromlást? Mit tehet, ha memóriaromlást tapasztal?

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    Mikor van szükség immunhisztokémiai vizsgálatra?

    A szövettani és citológiai mintavételek elemzése során gyakran kerül sor immunhisztokémiai (IHC) vizsgálatokra, amelyet a mintákat vizsgáló patológus szakorvosok végeznek el speciális reagensek és berendezések segítségével, a végeredmény mikroszkópban látható. Az IHC vizsgálat célja, hogy információkat kapjunk a mintában található daganatos sejtek molekuláris összetevőiről.

    A gyomorrák típusai és stádiumai

    Az emésztőrendszerünk egyik kiemelten fontos helye a gyomor. Egy falat lenyelése után a nyelőcsőből közvetlenül ide jut a táplálék, amely nem megfelelő gyomorműködés esetén irritálhatja a gyomorfalat. Nagyon sok tényező okozhat irritációt a gyomorban, amely évek, évtizedek alatt gyomorrákhoz vezethet, de nem csak az irritáció lehet gyomordaganat kiváltó oka.

    A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

    Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek fényében többféle szövettani típust különböztetünk meg egymástól. Ezen típusok elkülönítésében és diagnosztizálásában nagyon fontos szereplő a patológiai szövettani diagnózisalkotás.

    A vastagbéldaganat szövettani típusai

    A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát, továbbá ez határozza meg annak típusát, a kilátásokat és a választandó kezelést. Milyen eredmények születhetnek a vizsgálaton?

    Összetett rendszer, szerteágazó vizsgálatok: hogyan épül fel a patológia tudománya?

    A patológusok az általános tévhittel ellentétben sokkal nagyobb arányban foglalkoznak az élő betegekkel, mint a már elhunyt emberek vizsgálatával. Feladatuk a betegségek folyamatainak vizsgálata a szövetek, valamint a szervek módosulásai alapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.