A húgyhólyagdaganatokról

szerző: Holányi Péter - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus megjelent:

A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

A húgyhólyagdaganatot a fejlett országok előfordulási statisztikáiban a negyedik vagy ötödik helyre sorolják. Magyarországon a negyedik leggyakoribb tumor a férfiak körében (7%), míg nőknél sokkal kisebb hányadban alakul ki ez a típusú megbetegedés. Sok tanulmány látott már napvilágot a témában, amelyekben hangsúlyozzák a dohányzás oki szerepét, s azt, hogy míg a legtöbb rosszindulatú daganatnál a halálozási statisztikák sokat javultak, addig a húgyhólyagrák 5 éves túlélési esélyei lényegében változatlanok.

Melyek a húgyhólyag danagat kialakulására hajlamosító tényezők?

A megbetegedéssel összefüggésben álló leggyakoribb okok a dohányzás és a különböző ipari karcinogének. Fokozott a hólyagrák esélye azoknál az embereknél is, akik rendszeresen többgyűrűs aromás vegyületekkel érintkeznek (például vegyi-, festék-, gumi- és fémiparban dolgozók). A rendszeres „fenacetin” (nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer) és az ismételt „ciklofoszfamid” (különféle típusú daganatok és autoimmun betegségek kezelésére használatos gyógyszer) kezelés és kismedencei sugárkezelés után is nagyobb eséllyel alakul ki húgyhólyagdaganat.

A húgyhólyag tumorokra nem jellemző a családi halmozódás.

Mintavétel és patológia

A húgyhólyag tumorok nagy része (90%) urothelsejtes carcinoma – a rosszindulatú daganat a húgyhólyag felhámsejteiből alakul ki. Urothelsejtek fedik a vizelet elvezető rendszer további szerveinek (vesemedence, húgyvezeték, húgycső) belső falát, s ezekdaganatiai is legtöbbször urothelialis rákok.

A diagnózishoz képalkotó eljárás szükséges, amely lehet ultrahangos vizsgálat, CT és MR. a betegség pontos meghatározásához endoszkópos vizsgálat szükséges, ezt a húgyhólyag esetében cystoscopiának (húgyhólyag-tükrözés) hívják. A beavatkozás során lehetőség van a transurethralis rezekcióra (TUR). A transurethralis rezekció során a húgycsövön keresztül vezetik fel az endoszkópot a húgyhólyagba, és 2D-s kamera képen keresztül navigálva kimetszik az elváltozást, vagy csak szövettani mintát vesznek belőle. Az eltávolított anyagot továbbküldik a patológiára, szövettani diagnózist kérve. A következő ábra az eljárást sematikusan igyekszik bemutatni:

endoszkóp

A húgyhólyagdaganatok szövettani típusai

A patológiai, szövettani besorolás megkülönböztet nem-invazív és invazív húgyhólyagdaganatokat. Az invazív urothelsejtes carcinomának két különböző elváltozása ismert: gyakoribb a nem-invazív papillaris tumor, a másik az in situ, amely csak a húgyhólyag belső urothel rétegének nyugtalanságát jelenti. Legtöbbször ez több gócú elváltozás.

Nem-invazív urothelsejtes tumorok osztályozása

A nem-invazív urothelsejtes tumorok, melyek az alábbi táblázatban láthatóak különféle viselkedést és kimenetelt hordoznak magukban.

Tumor

Ismételt megjelenés valószínűsége

Együttesen fennálló invázió

Progresszió
(rosszabbodás)

Halálozás

Papilloma

Ritka

Nincsen

Ritka

Nincsen

PUNLMP

30%

Nincsen

2%

Nincsen

LGCU

45%

kisebb, mint 10%

8-10%

2-3%

HGCU

45%

legalább 80%

30%

20%

  • PUNLMP (Papillary urothelial neoplasm of low malignant potential) = papilláris urothelialis rák, alacsony rosszindulatúságra utaló jelekkel In situ carcinoma és invazív carcinoma
  • LGCU (Low-grade urothelial neoplasia) = alacsony malignitású urothelialis rák
  • HGCU (High-grade urothelial carcinoma) = magas malignitású urothelialis rák

In situ carcinoma és invazív carcinoma

Az in situ carcinoma kezelés nélkül 50-75%-a alakul át invazív elváltozásba, amire az jellemző, hogy mélyen beterjed a húgyhólyag további rétegeibe, pl. az izomrétegbe. A legfontosabb tényező a daganatos betegség kimenetelét illetően az invazivitás mértéke és a tumor kiterjedtsége (vagyis a stádium besorolása). Ahogy nagyon sok más egyéb daganattípusnál, a húgyhólyagdaganatok klinikai és patológiai stádium besorolásához is a TNM rendszert használják. A TNM betűk megfelelői a következők: T (elsődleges tumor),N (regionális nyirokcsomó érintettség) ésM (távoli áttét, metasztázis). A következő táblázat a stádiumokat foglalja össze:

Tumor

Nyirokcsomó

Metastasis

Tx

az elsődleges tumor nem értékelhető

Nx

regionális nyirokcsomók értékelhetetlenek

Mx

távoli áttét nem értékelhető

T0

az elsődleges tumor nem nyilvánvaló

N0

nincs regionális nyirokcsomó áttét

M0

nincs távoli áttét

Ta

nem-invazív papillaris carcinoma

N1

egy nyirokcsomó áttét a kismedencében

M1a

M1b

nem regionalis nyirokcsomó metasztázis

egyéb távoli szervben metasztázis kimutatható

Tis

carcinoma in situ

N2

többszörös nyirokcsomó áttét a kismedencében

T1

tumor betör a felhám alatti szövetbe

N3

nyirokcsomó áttétek a hasi nagy verőér (aorta) oszlásánál – iliakalis nyirokcsomók

T2

tumor betör az izomrétegbe

T3

a tumor a húgyhólyag körülötti szövetet is beszűri

T4

a tumor a következőkből legalább egyet beszűr: prosztata, hüvelyfal, méh, medencefal, hasfal

Minél magasabb stádiumba sorolják a betegséget, sajnálatos módon annál nagyobb a halálozás valószínűsége.

A kezelési lehetőségek

A húgyhólyag tumor kezelése függ a tumor differenciáltságától és stádiumától. Érdekesség, hogy azon betegeknél, ahol a tumor eltávolítása után az ismételt kiújulás rizikója magas, általában helyi immunterápiaként legyengített tuberculosis baktériumot (BCG) fecskendeznek a húgyhólyag falába. További kezelési stratégiákról olvashat a Húgyhólyagrák kezelése című cikkben.

Mit lehet tenni a húgyhólyagdaganatok elkerülése érdekében?

Nagyon fontos lenne a dohányzás elkerülése, még a húgyhólyagdaganat kialakulása előtt. Természetesen viszont legjobb lenne, ha nem is szoknának rá az emberek. Emellett nagyon fontos a vegyiparban dolgozók munkavédelmi körülményeinek szigorú betartása.

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Holányi Péter
Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.