Tüdőrák - Gyakran tünet nélkül alakul ki

Rákgyógyítás
megjelent:

Világelsők vagyunk, de még mindig nem vesszük elég komolyan, hogy a dohányzás elhagyásával drasztikusan csökkenthető lenne, az évi több mint nyolcezer honfitársunk haláláért felelős tüdőrák.

Azért is elszomorító az előbbi adat, mivel ez a daganattípus az, ami a leginkább megelőzhető lenne, csak le kellene tenni a cigarettát.

Ennek ellenére még mindig gyakran hallani olyan érvelést, hogy a cigaretta nem is olyan veszélyes, hiszen mindenkinek van olyan ismerőse vagy éppen családtagja, aki több évtizednyi dohányzás után sem lesz beteg.

"Az egyéni érzékenységben valóban óriási különbségek lehetnek, de azt tudomásul kell venni, hogy ha valaki fiatal korában kezdi el a füstölést és nem hagyja abba, azok közöl minden második idő előtt hal meg valamilyen cigaretta okozta betegségben” – mondta a Medizóna megkeresésére Mucsi János tüdőgyógyász.

Sokszor tünet nélkül alakul ki

A tüdőrák kialakulása sokszor mindenféle tünet nélkül zajlik le, esetleg a dohányos ember megszokott köhögésének megváltozása adhat okot az azonnali kivizsgálásra.

A tüdőrák esetében is tehát a megelőzés lenne a leghatásosabb, de az is sokat javítana a mutatókon, ha élnénk a fájdalmatlan szűrés adta lehetőséggel. "Nem sikerül csillapítani a ráktól való rettegést, ezért nem is szívesen megyünk tüdőszűrésre, mert félünk az eredménytől" – véli Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke. Majd azzal folytatja: "tudomásul kell venni, hogy a tüdőrák legfőbb oka a dohányzás.

Azok a rákkeltő anyagok, amik a cigarettafüstben vannak, évtizedeken keresztül irritálják a hörgők nyálkahártyáját, ugyanakkor a passzív dohányosok is veszélyben vannak. Az a férj például, aki naponta elszív egy doboz cigarettát, közel negyven százalékkal növeli a mellette élő, nem dohányzó feleségének mellrák kockázatát" – figyelmeztet a szövetség vezetője.

(Rakgyogyitas.hu)

Tovább A tüdőrák kezelési lehetőségei

Tovább A leggyakoribb daganatok első tünetei

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.