Tüdőrák-kockázat érdeklődés

Tisztelt Tüdőgyógyász! 29 éves vagyok, 16 éves korom óta dohányzom, először erősebb (8-10mg) , majd gyengébb (3-4 mg) cigarettákat szívtam, átlagban napi fél dobozzal (sokszor csak 5-6 szálat, de volt 2-3 év hogy light cigiből napi 1 doboz is elment) . Ez az idő és mennyiség a dohányzás kockázati tényezőinek szempontjából sok vagy kevés? Mindenképpen le akarok szokni. Azt szeretném tudni, hogy ezzel a mennyiséggel eddig okoztam-e jóvátehetetlen kárt tüdőrák szempontjából, vagy van esély az évek során olyan szintű regenerálódásra, amivel "tiszta lappal" indulhatok, és mennyi ez az idő? Sok helyen írják hogy sosem regenerálódik teljesen és mindig magasabb lesz a kockázat mint egy nemdohányzónál még 30 év múlva is, máshol azt, hogy 10-15 év alatt a rákkockázat a nemdohányzókéval megegyezik, melyik az igaz? Továbbá érdeklődnék, hogy béta-karotin tartalmú élelmiszereket mennyi idővel a leszokás után lehet fogyasztani, vagy lehet-e egyáltalán a jövőben? Azt írják sok helyen hogy a magas béta-karotin tartalmú ételek a dohányzóknál és a dohányzásról leszokottak körében is többszörösére növeli a rákkockázatot, míg a nemdohányzók egészségére jó hatással vannak (konkrétan brokkoli, répa, barack és spenót fogyasztására gondolok, mesterséges karotinokat nem szedek és nem is szándékozom) . Ha sok fokhagymát, tormát, és fekete bogyós gyümölcsöt fogyasztok és sportolok azzal mennyire csökkenthető a kockázat (sok cikkben írják hogy hatékony, mi az igazság)? Nemrég volt egy mellkas CT-m, ez mennyire emeli a tüdőrák kockázatát a jövőben a fenti dohányos paraméterekkel súlyosbítva? Köszönöm válaszát.

Dr. Hangonyi Csilla válasza Dohányzás témában

Kedves Kérdező!

Az Ön által említett számadatok, statisztikai átlagok, ezért nem lehet az egyénre vonatkozó biztos kockázatot meghatározni belőlük. Egy biztos, minél előbb leteszi a cigarettát, annál biztosabb, hogy csökkenti a tüdőrák veszélyét. Vannak dohányosok, akik nem lesznek tüdőrákosok, de sajnos a nemdohányzók között is előfordul ez a betegség. Kb. 15 évvel a dohányzás elhagyása után lesz a kockázat a sosem dohányzókéval azonos. Arra vonatkozó adatot nem ismerek, hogy a dohányzás elhagyása után mennyi idővel ajánlott az A vitamin szedése, de ez főleg a táplálék kiegészítőkre vonatkozik, nem a természetes ételekben előforduló vitaminokra. Azt javaslom minél előbb hagyja abba a dohányzást, táplálkozzon egészségesen, mindenféle gyümölcs és zöldség fogyasztásával. Fontos még, a jó levegőn való mozgás és pihenés is.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2014. augusztus 01., 13:46 ;Megválaszolva: 2014. augusztus 03., 12:44
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Szabad-e inhalálnia a tüdődaganatos...
Kedves Doktornő! A férjemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni, aki 2007 óta küzd tüdőtumoros problémákkal. 2007-ben jobb felsőlebeny eltávolítás...
Rák kialakulása és elkerülése
Üdvözlöm Olyan kérdéssel fordulnék önhőz, hogy engem már gyerekkorom óta diagnosztizáltak asthma bronchiale-val viszont ahogy teltek az évek egyre...
Kezelés várható és milyen?
Üdvözlöm! Édesapámat augusztus 11-én műtötték, jobb alsó tüdő lebenyből vettek ki és még nyirokcsomókat amiket látott a dr Úr hogy nem jók....
Tüdőrák, vagy TBC
Tisztelt Doktornő! Előzmény betegségem: 2013-ban tbc fertőzést állapítottak meg nálam, melyből egy fél éves kezelést követően 2013...
MR vizsgálat eredménye
Tisztelt Orvos! Kérném az alábbi eredmény magyarázatát. Előre is nagyon szépen köszönöm! A kamrarendszer szimmetrikus, középállású, az...