• Tüdőrák-kockázat érdeklődés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Tüdőgyógyász! 29 éves vagyok, 16 éves korom óta dohányzom, először erősebb (8-10mg), majd gyengébb (3-4 mg) cigarettákat szívtam, átlagban napi fél dobozzal (sokszor csak 5-6 szálat, de volt 2-3 év hogy light cigiből napi 1 doboz is elment). Ez az idő és mennyiség a dohányzás kockázati tényezőinek szempontjából sok vagy kevés? Mindenképpen le akarok szokni. Azt szeretném tudni, hogy ezzel a mennyiséggel eddig okoztam-e jóvátehetetlen kárt tüdőrák szempontjából, vagy van esély az évek során olyan szintű regenerálódásra, amivel "tiszta lappal" indulhatok, és mennyi ez az idő? Sok helyen írják hogy sosem regenerálódik teljesen és mindig magasabb lesz a kockázat mint egy nemdohányzónál még 30 év múlva is, máshol azt, hogy 10-15 év alatt a rákkockázat a nemdohányzókéval megegyezik, melyik az igaz? Továbbá érdeklődnék, hogy béta-karotin tartalmú élelmiszereket mennyi idővel a leszokás után lehet fogyasztani, vagy lehet-e egyáltalán a jövőben? Azt írják sok helyen hogy a magas béta-karotin tartalmú ételek a dohányzóknál és a dohányzásról leszokottak körében is többszörösére növeli a rákkockázatot, míg a nemdohányzók egészségére jó hatással vannak (konkrétan brokkoli, répa, barack és spenót fogyasztására gondolok, mesterséges karotinokat nem szedek és nem is szándékozom). Ha sok fokhagymát, tormát, és fekete bogyós gyümölcsöt fogyasztok és sportolok azzal mennyire csökkenthető a kockázat (sok cikkben írják hogy hatékony, mi az igazság)? Nemrég volt egy mellkas CT-m, ez mennyire emeli a tüdőrák kockázatát a jövőben a fenti dohányos paraméterekkel súlyosbítva? Köszönöm válaszát.

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a Dohányzás, Tüdőrák témában

        Kedves Kérdező! Az Ön által említett számadatok, statisztikai átlagok, ezért nem lehet az egyénre vonatkozó biztos kockázatot meghatározni belőlük. Egy biztos, minél előbb leteszi a cigarettát, annál biztosabb, hogy csökkenti a tüdőrák veszélyét. Vannak dohányosok, akik nem lesznek tüdőrákosok, de sajnos a nemdohányzók között is előfordul ez a betegség. Kb. 15 évvel a dohányzás elhagyása után lesz a kockázat a sosem dohányzókéval azonos. Arra vonatkozó adatot nem ismerek, hogy a dohányzás elhagyása után mennyi idővel ajánlott az A vitamin szedése, de ez főleg a táplálék kiegészítőkre vonatkozik, nem a természetes ételekben előforduló vitaminokra. Azt javaslom minél előbb hagyja abba a dohányzást, táplálkozzon egészségesen, mindenféle gyümölcs és zöldség fogyasztásával. Fontos még, a jó levegőn való mozgás és pihenés is. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2014. augusztus 01., 13:46; Megválaszolva: 2014. augusztus 03., 12:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: