• A testmozgás véd a cukorbetegségtől

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Dr. Nicolas Musi, a Texasi Orvostudományi Egyetem diabetológusa úgy véli, a testmozgás segít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

    Ennek az alapja az, hogy a fizikai tevékenység hatására fokozódik a mitokondriumok aktivitása. A mitokondrium veszi fel a különböző tápanyagokat, és alakítja át energiává azokat. A kor előrehaladtával a mitokondriumok száma és aktivitása csökken.

    Hirdetés

    A vizsgálatok során kiderült, hogy a testmozgás az idősebb páciensek esetében fokozza a mitokondriumok működését – különösen 65 év felett.

    Jóllehet, az eredmény rendszeres testmozgást igényel, azonban már egy kis fizikai aktivitás is többet tesz attól, mintha nem mozognánk semmit.

    Akár kis mennyiségű testmozgás is előnyös lehet. Fontos azonban egy helyes edzésprogram összeállítása, különösen az idősebb betegek esetében, vagy akiket szívbetegség veszélyeztet.

    Testmozgás - Hogyan végezze?

    Azok az idősebb személyek, akik eddig nem végeztek rendszeres testmozgást, egy tréner segítségével kezdjék el az edzést, aki személyre szabottan állítja össze a gyakorlatokat!

    A korosabb személyeknél jellemző mitokondrium szám csökkenés elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, testmozgással azonban ez megelőzhető.

    A testmozgás azért nagyon fontos, mert segítségével az izmok sokkal hatékonyabban tudják elégetni a cukrot és a zsírokat.

    A kutatók egyelőre még nem tudják hogyan, azonban egy feltevés szerint a fizikai tevékenység aktiválja az úgynevezett AMP kináz enzimet, mely enzim szabályozza az energia szintet és a sejtekben fenntartja a normál energia szintet.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Módosítva: 2009.08.24 09:06, Megjelenés: 2009.08.24 09:06
   • Cikkajánló

    Skizofrénia

    Skizofrénia

    Támogatott tartalom

    Május 24-e azokról szól, akik a súlyos mentális betegségben szenvednek.

    Koronavírus

    Koronavírus

    Fazekas Erzsébet

    Miben más a svéd védekezés a világjárvánnyal szemben? A svéd modell ára.

    Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?

    A cukorbetegség szemészeti szövődményei

    A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

    Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

    A cukorbetegek a COVID-19 vírusfertőzés nagyobb kockázatának lehetnek kitéve

    A cukorbetegek a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak az új koronavírus (COVID-19) okozta megbetegedés és annak sokkal súlyosabb szövődményei tekintetében.

    Az inzulinpumpa kezelés és a szenzor alkalmazása terhességben

    A modern technikáknak köszönhetően egyre több lehetőség van az 1-es típusú inzulinhiányos cukorbeteg nők számára a terhességet megelőzően, valamint a terhesség alatt az ideális anyagcserehelyzet kialakítására, fenntartására.

    Mozgástippek cukorbetegek számára

    A napi testmozgás rendkívül fontos a diabétesz kontroll alatt tartásának szempontjából. Segít a fogyásban, ha arra van szüksége vagy megőrizni a súlyát, ha az az egészséges tartományban van. A vércukorszint normál értéken tartásához is hozzájárul.

    Egyszerű módszer a cukorbetegség megelőzéséhez

    Jó hír a sporttal és testmozgással hadilábon állók számára: már tizenöt perc testi aktivitás is – heti három alkalommal – beindítja annyira anyagcserénket, hogy kisebb esélyünk legyen szív- és érrendszeri megbetegedésre vagy cukorbetegségre.

    Cukorbetegség: Az idősebb férfiak esetében sokszor diagnosztizálatlan marad

    Az 50 éven felüli férfiak esetében kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, anélkül, hogy tudnának róla, mint a hasonló korú nők esetében – derült ki egy tanulmány eredményéből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.