• A testmozgás véd a cukorbetegségtől

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Dr. Nicolas Musi, a Texasi Orvostudományi Egyetem diabetológusa úgy véli, a testmozgás segít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

    Ennek az alapja az, hogy a fizikai tevékenység hatására fokozódik a mitokondriumok aktivitása. A mitokondrium veszi fel a különböző tápanyagokat, és alakítja át energiává azokat. A kor előrehaladtával a mitokondriumok száma és aktivitása csökken.

    Hirdetés

    A vizsgálatok során kiderült, hogy a testmozgás az idősebb páciensek esetében fokozza a mitokondriumok működését – különösen 65 év felett.

    Jóllehet, az eredmény rendszeres testmozgást igényel, azonban már egy kis fizikai aktivitás is többet tesz attól, mintha nem mozognánk semmit.

    Akár kis mennyiségű testmozgás is előnyös lehet. Fontos azonban egy helyes edzésprogram összeállítása, különösen az idősebb betegek esetében, vagy akiket szívbetegség veszélyeztet.

    Testmozgás - Hogyan végezze?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Azok az idősebb személyek, akik eddig nem végeztek rendszeres testmozgást, egy tréner segítségével kezdjék el az edzést, aki személyre szabottan állítja össze a gyakorlatokat!

    A korosabb személyeknél jellemző mitokondrium szám csökkenés elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, testmozgással azonban ez megelőzhető.

    A testmozgás azért nagyon fontos, mert segítségével az izmok sokkal hatékonyabban tudják elégetni a cukrot és a zsírokat.

    A kutatók egyelőre még nem tudják hogyan, azonban egy feltevés szerint a fizikai tevékenység aktiválja az úgynevezett AMP kináz enzimet, mely enzim szabályozza az energia szintet és a sejtekben fenntartja a normál energia szintet.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Módosítva: 2009.08.24 09:06, Megjelenés: 2009.08.24 09:06
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A ráncfeltöltés

    A ráncfeltöltés

    Dr. Csuth Ágnes

    A beavatkozás bár egyszerű, azért mégsem nem teljesen kockázatmentes.

    A kardioverzió

    A kardioverzió

    Dr. Molnár Dóra

    Olyan ritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze.

    A prediabétesz felismerése és kezelése

    A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző előállapot összefoglaló elnevezése. Prediabétesz esetén már fennáll valamilyen mértékű, rejtett szénhidrát-anyagcserezavar, amely leginkább véletlenszerűen vagy szűrővizsgálatok során kerül felismerésre.

    A cukorbetegség megelőzése - Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?

    Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

    Csontritkulás és cukorbetegség

    A csontritkulás (oszteoporózis) a csontszövet szerkezetének károsodásával, a csonttömeg vesztésével járó anyagcserezavar. A betegségnek számos rizikófaktora van, többek között idült szervi károsodások, hormonális, endokrin eltérések, közöttük a cukorbetegség is.

    Cukorbetegség - Nyári veszélyek

    A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek.

    Végtagmentő applikáció segíti a megelőzést

    Az amputációk megelőzése érdekében jelent meg ingyenes telefonos alkalmazás egy magyar fejlesztés révén. Az új applikáció célja, hogy a veszélyeztetett embereknek segítsen elkerülni a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek okozta szövődmények miatti esetleges végtag-amputációt.

    Mozgástippek cukorbetegek számára

    A napi testmozgás rendkívül fontos a diabétesz kontroll alatt tartásának szempontjából. Segít a fogyásban, ha arra van szüksége vagy megőrizni a súlyát, ha az az egészséges tartományban van. A vércukorszint normál értéken tartásához is hozzájárul.

    Egyszerű módszer a cukorbetegség megelőzéséhez

    Jó hír a sporttal és testmozgással hadilábon állók számára: már tizenöt perc testi aktivitás is – heti három alkalommal – beindítja annyira anyagcserénket, hogy kisebb esélyünk legyen szív- és érrendszeri megbetegedésre vagy cukorbetegségre.

    Cukorbetegség: Az idősebb férfiak esetében sokszor diagnosztizálatlan marad

    Az 50 éven felüli férfiak esetében kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, anélkül, hogy tudnának róla, mint a hasonló korú nők esetében – derült ki egy tanulmány eredményéből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.