A testmozgás véd a cukorbetegségtől

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Dr. Nicolas Musi, a Texasi Orvostudományi Egyetem diabetológusa úgy véli, a testmozgás segít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

Ennek az alapja az, hogy a fizikai tevékenység hatására fokozódik a mitokondriumok aktivitása. A mitokondrium veszi fel a különböző tápanyagokat, és alakítja át energiává azokat. A kor előrehaladtával a mitokondriumok száma és aktivitása csökken.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a testmozgás az idősebb páciensek esetében fokozza a mitokondriumok működését – különösen 65 év felett.

Jóllehet, az eredmény rendszeres testmozgást igényel, azonban már egy kis fizikai aktivitás is többet tesz attól, mintha nem mozognánk semmit.

Akár kis mennyiségű testmozgás is előnyös lehet. Fontos azonban egy helyes edzésprogram összeállítása, különösen az idősebb betegek esetében, vagy akiket szívbetegség veszélyeztet.

Testmozgás - Hogyan végezze?

Azok az idősebb személyek, akik eddig nem végeztek rendszeres testmozgást, egy tréner segítségével kezdjék el az edzést, aki személyre szabottan állítja össze a gyakorlatokat!

A korosabb személyeknél jellemző mitokondrium szám csökkenés elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, testmozgással azonban ez megelőzhető.

A testmozgás azért nagyon fontos, mert segítségével az izmok sokkal hatékonyabban tudják elégetni a cukrot és a zsírokat.

A kutatók egyelőre még nem tudják hogyan, azonban egy feltevés szerint a fizikai tevékenység aktiválja az úgynevezett AMP kináz enzimet, mely enzim szabályozza az energia szintet és a sejtekben fenntartja a normál energia szintet.

(WEBBeteg - B.M.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

A cukorbetegség szemészeti...

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

A cukorbetegség megduplázza a...

A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss...

Azonosították a 2-es típusú...

A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú...

Mozgástippek cukorbetegek számára

A napi testmozgás rendkívül fontos a diabétesz kontroll alatt tartásának szempontjából. Segít a fogyásban, ha arra van szüksége vagy megőrizni a...

Egyszerű módszer a cukorbetegség...

Jó hír a sporttal és testmozgással hadilábon állók számára: már tizenöt perc testi aktivitás is – heti három alkalommal – beindítja annyira...

Cukorbetegség: Az idősebb férfiak...

Az 50 éven felüli férfiak esetében kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, anélkül, hogy tudnának róla, mint a hasonló korú...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.