• A testmozgás véd a cukorbetegségtől

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Dr. Nicolas Musi, a Texasi Orvostudományi Egyetem diabetológusa úgy véli, a testmozgás segít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

    Ennek az alapja az, hogy a fizikai tevékenység hatására fokozódik a mitokondriumok aktivitása. A mitokondrium veszi fel a különböző tápanyagokat, és alakítja át energiává azokat. A kor előrehaladtával a mitokondriumok száma és aktivitása csökken.

    Hirdetés

    A vizsgálatok során kiderült, hogy a testmozgás az idősebb páciensek esetében fokozza a mitokondriumok működését – különösen 65 év felett.

    Jóllehet, az eredmény rendszeres testmozgást igényel, azonban már egy kis fizikai aktivitás is többet tesz attól, mintha nem mozognánk semmit.

    Akár kis mennyiségű testmozgás is előnyös lehet. Fontos azonban egy helyes edzésprogram összeállítása, különösen az idősebb betegek esetében, vagy akiket szívbetegség veszélyeztet.

    Testmozgás - Hogyan végezze?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Azok az idősebb személyek, akik eddig nem végeztek rendszeres testmozgást, egy tréner segítségével kezdjék el az edzést, aki személyre szabottan állítja össze a gyakorlatokat!

    A korosabb személyeknél jellemző mitokondrium szám csökkenés elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, testmozgással azonban ez megelőzhető.

    A testmozgás azért nagyon fontos, mert segítségével az izmok sokkal hatékonyabban tudják elégetni a cukrot és a zsírokat.

    A kutatók egyelőre még nem tudják hogyan, azonban egy feltevés szerint a fizikai tevékenység aktiválja az úgynevezett AMP kináz enzimet, mely enzim szabályozza az energia szintet és a sejtekben fenntartja a normál energia szintet.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Módosítva: 2009.08.24 09:06, Megjelenés: 2009.08.24 09:06
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Testsúly

    Testsúly

    Cs. K., fordító

    Az elhízás károsíthatja a sperma minőségét?

    Intim védelem

    Intim védelem

    Szponzorált tartalom

    Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)

    Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

    Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

    A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei

    A 2-es típusú cukorbetegséget nehéz felismerni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti, és megfelelő kezelés nélkül súlyos szövődményekhez vezet.

    Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?

    A cukorbetegség szemészeti szövődményei

    A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

    Egyszerű módszer a cukorbetegség megelőzéséhez

    Jó hír a sporttal és testmozgással hadilábon állók számára: már tizenöt perc testi aktivitás is – heti három alkalommal – beindítja annyira anyagcserénket, hogy kisebb esélyünk legyen szív- és érrendszeri megbetegedésre vagy cukorbetegségre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA