Sportolás téma

8 tény a magas vérnyomásról

Oxygen Medical - Dr. Telegdy Margit, belgyógyász - 2022-12-27 12:03
Öröklődik? Hozzájárul a túlsúly? Sportolhatunk vele? Ihatunk kávét? Sok kérdés merül fel a magas vérnyomással kapcsolatban, amelyeket dr. Telegdy Margit, belgyógyász válaszol meg.

Sportolás ötvenes éveinkben

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző - 2022-10-23 14:39
Sportolás
Ötvenes éveinkben az egészség megőrzését, a harmónia megteremtését jelenti a mozgás, a sportos életmód. Akár életünk része volt eddig a sport, akár nem, mindenképpen érdemes mindennapjaink részévé tenni.

Győzze le az őszi fáradtságot

Budai Endokrinközpont - Dr. Bérczy Judit, endokrinológus - 2022-10-23 09:06
Akárcsak tavasszal, sokakon úrrá lesz ősszel is a fáradtság. Dr. Bérczy Judit, endokrinológus főorvos ennek enyhítésére ad hasznos tanácsokat.

Irodai munka és mozgásszervi problémák

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-07-20 04:03
Ülőmunka
Egyre nagyobb a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések tele vannak az ülő életmód áldozataival. Manapság az emberek többsége városban él, autóval jár, és sokan ülőmunkát végeznek, amely a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros.

9 fontos kérdés a vérnyomásról

Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta - 2022-06-25 18:48
Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk-e alkoholt, ha magasabbak az értékeink?

Egészségesek-e az izotóniás italok?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-06-21 04:03
Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével.

Érelmeszesedés és mozgás

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-12-27 18:30
Az első számú halálok az ipari országokban az arteriosclerosis (atherosclerosis), azaz az érelmeszesedés.

Futó ABC: Technikai alapok

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-09-30 11:03
Sok hobbisportoló nem megfelelő technikával fut. Többségük csak ritkán vagy egyáltalán nem végzi el a futó ABC gyakorlatait. A profi sportolók és néhány szabadidős sportoló viszont majdnem minden nap eszerint edz.

Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-09-27 20:33
Egy amerikai kutatócsoport vizsgálatainak eredménye szerint már csekély mértékű folsav-, B1-, B2-, B6-vitamin-hiány is korlátozza az intenzíven sportolók teljesítő- és koncentrálóképességét, valamint az immunvédelem megfelelő működését.

A jó edzés titkai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-09-24 07:33
Sokan nincsenek tisztában azzal, milyen szakaszokból tevődik össze egy jól felépített rekreációs edzés, pedig a sportolás nem megfelelő szakaszai, vagy a megfelelő szakaszok hiánya gyakran vezetnek sportsérülésekhez, melyek akár maradandó mozgáskárosodást is okozhatnak.

Exorexia - Amikor kóros a sportolás

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-08-06 07:03
Az exorexia leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé.

A testmozgás hiánya lehet a súlyos lefolyású COVID-19 legfőbb rizikófaktora

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - 2021-04-21 09:33
Az utóbbi, valamivel több mint egy évben számos szakember igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszeres testmozgás lehet a COVID-19 elleni hatékony védekezés egyik legfőbb eszköze, hisz a fizikai aktivitás kiemelkedően pozitív hatást gyakorol az immunrendszer működésére.

A COVID-19 betegek gyógyulást követő sportolásáról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020-10-22 18:35
Felépülésük után mikortól javasolt újrakezdeni az aktív testedzést a koronavírus fertőzésen igazoltan átesett betegeknek? - erre a kérdésre válaszol az Országos Sportegészségügyi Intézet nemrégiben közzétett ajánlása.

Reflux mellett szabad sportolni?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2019-10-20 19:03
Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

Az életmód gyógyszer a depresszióban

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő - 2018-11-22 18:46
A mozgás szinte második gyógyszerként hat a depresszióban szenvedő betegekre, akik egy megfelelően kialakított életmóddal jelentősen enyhíthetik a tüneteiket. Az összefüggésekről dr. Babai László életmódorvos beszélt.

Ginzeng és a sport

Biochallenge Kft. - Támogatott tartalom - R. G. - 2018-06-14 13:11
Nyár közeledtével, nyáron jellemzően többen és többet sportolunk. Sokan ilyenkor kezdik újra kedvenc sporttevékenységüket, amit az őszi, téli időszakban takarékra állítottak. Mások most ismerkednek egy újabb sporttal. Általában ilyenkor mindannyian igyekszünk aktívak lenni, többet mozogni, kirándulni, játszani.

Hogyan sportoljunk a várandósság alatt?

Semmelweis Egyetem - 2018-02-20 14:06
Komplikációmentes várandósság esetén legalább heti három alkalommal ajánlott 30-45 percet mozgással töltenie a kismamának – mondja Dr. Sobel Gábor, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa.

Hogyan őrizhetjük meg vagy javíthatjuk formánkat 40 felett?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-10-18 13:35

Milyen egyszerű, akár otthon is végezhető gyakorlatokkal tehetünk egészségünkért? Kádár-Papp Nóra, a Gyerünk Anyukám! mozgalom alapítója és három gyermek anyukája tudja a válaszokat, és ebben a videóban meg is osztja az érdeklődőkkel. 

Olvasson további egészségtudatos tippeket! egeszsegedre.webbeteg.hu

Végre egy egészséges függőség: a futás!

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-08-03 13:48

A futás a legegyszerűbb mozgásformák egyike, melynek segítségével fittek maradhatunk és ezen kívül még számos más pozitív hatása is van. Előnye, hogy nem kötött életkorhoz és nagyon sokféle edzettségi szinten is élvezetes lehet.  

Milyen hormonok termelődnek és ezek hogyan hatnak az egészségére? Miként alkalmazható a futás stresszoldásra? Miért mondhatjuk azt, hogy a futás egy egészséges függőség?

Olvasson további egészségtudatos tippeket: egeszsegedre.webbeteg.hu

Egyre kevesebb gyermekbaleset végződik halállal, ezek száma évente tizes nagyságrendre tehető, ám jó részük megelőzhető lenne - mondja Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának szakorvosa. A súlyos gyermekbalesetek körülbelül háromnegyede koponya- vagy agysérülés, ezért kerékpározásnál és görkorcsolyázásnál nagyon fontos a bukósisak viselése, utóbbinál pedig a nagy ízületek védelméről is gondoskodni kell - hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Tudatos mozgásformák: Nem mindennapi teljesítmények mindennapi emberektől

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-05-02 11:25
Mi a kulcsa a tudatos, és ezáltal eredményes testmozgásnak? Az, hogy önmagában kevés csak a mozgás. Az étkezés, a folyadékbevitel, illetve a megfelelő pihenés is nagyon lényeges elem. Első ránézésre hihetetlen, de a mozgás csupán 30 százalékban járul hozzá az életmódváltás sikerességéhez. Három sors, három alapállapot és egy közös cél: életmódot váltani.

Így hozza magát formába!

WEBBeteg - 2016-02-28 07:38
A WEBBeteg segítségével mindenki megtalálja a céljaihoz tökéletes mozgásformát, mely passzol az időbeosztásához.