• Érrendszerünk egészsége: mégse reggelizz úgy, mint egy király?

        Szerző: MTI

        A vércukorszintet gyorsan és magasra emelő ételek rontják az erek működését, és ezzel fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóirata közölte.

        Ételeink legnagyobb része tartalmaz szénhidrátot a gyümölcsöktől kezdve mindennapi kenyerünkön át a születésnapi tortáig. A szénhidrátok azonban jelentősen különböznek egymástól, attól függően, milyen mértékben és sebességgel növelik a szervezet vércukorszintjét.

        Hirdetés

        A lassabban fölszívódó, szervezetünkbe fokozatosan bejutó szénhidrátok csak lassan és  mérsékelten növelik a vércukorértéket. Ennek a folyamatnak a sebességét a szaknyelv glikémiás indexnek (GI) nevezi: ez nullától a százas csúcsértékig terjed. Minél egészségesebb egy szénhidrát, annál kisebb az index értéke.

        Alacsony GI (40 alatt)

        Közepes GI (40-59)

        Magas GI (60-100)

        Zöldségek: zöld zöldségek, hagyma, fokhagyma, paradicsom, retek, földimogyoró, bab, lencse, vadrizs, csicseriborsó

        Zöldségek: héjában főtt krumpli, kukorica, fehérrépa, zöldbab, tök, cékla

        sült krumpli, krumplipüré, palacsinta,

        Gyümölcsök: alma, körte, cseresznye, narancs, kiwi, zöld szőlő, grapefruit, sárgabarack

        Gyümölcsök: banán, mango, ananász, sárgadinnye, füge, mazsola

        Gyümölcsök: érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye

        Tejtermékek: zsírszegény tej, joghurt

        pizza, gríz, tortilla, édesítetlen müzli

        édesített tejtermékek

        Kész élelmiszerek: teljes kiőrlésű tésztafélék, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely

        háztartási keksz, fagyi, lekvár, méz

        puffasztott rizs, fehér rizs

        keserű csoki, gyümölcscukor

         

        cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek

        Michael Shechter és munkacsoportja, a Tel-avivi Egyetem kutatói 56, egészséges, de túlsúlyos, sőt kövér önkéntest vizsgáltak. A vizsgált nők és férfiak éjszaka nem ettek, majd egymást követő négy nap reggelén mindig másféle szénhidrátot kaptak reggelire.

        Amikor a vizsgálat alanyai vagy alacsony glikémiás indexű reggelit (zabpelyhet) kaptak, vagy magasat (fehér kenyeret, kukoricapelyhet vagy krumplit), amely igen hamar magasra emeli a vércukorszintet.

        Vércukorszint - reggeli előtt és után

          Táplálkozási tippek


        A kutatók reggeli előtt, majd azután is rendszeresen mérték a vércukorszintet és a felső végtag ereinek tágulékonyságát, ami érzékeny mutatója az ütőerek állapotának, rugalmasságának.

        Néhány órán belül az alacsony glikémiás indexű reggeli után a vércukor lényegesen nem változott, de a gyors fölszivódású, magas glikémiás indexű reggelit követően 30-90 percig a vércukorszint magasra emelkedett.

        Ez nem kóros jelenség, meglepetésként érte a kutatókat azonban, hogy a reggeli étkezés után két órával a felkar ereinek tágulékonysága mérséklődik.

        A munkacsoport az eredményt úgy értékelte, hogy a reggeli összeállítása is akkor jobb, ha alacsony glikémiás indexű ételekből áll, mert az ellenkező hatás hosszú időn keresztül jelentősen növelheti a koszorúér-betegség kockázatát.

        (MTI)

        Módosítva: 2009.06.24 12:42, Megjelenés: 2009.06.24 12:42
      • Cikkajánló

        Helyes orrfújás

        Helyes orrfújás

        Dr. Árki Ildikó

        A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

        Hemokromatózis

        Hemokromatózis

        Dr. Tomonkó Magdoln

        Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

        Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

        A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

        Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

        A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

        Szénhidrátok és a glikémiás index - Egyénenként eltérő a hatásuk?

        Azt szeretném tudni,hogy a különböző glikémiás indexű szénhidrátok mikor vannak csúcson a vérben és mikorra csengenek le, illetve,hogy függnek-e ezek az adatok az egyéntől is. Ha igen,akkor mi befolyásolja az egyes emberekben? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.