Érrendszerünk egészsége: mégse reggelizz úgy, mint egy király?

MTI
megjelent:

A vércukorszintet gyorsan és magasra emelő ételek rontják az erek működését, és ezzel fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóirata közölte.

Ételeink legnagyobb része tartalmaz szénhidrátot a gyümölcsöktől kezdve mindennapi kenyerünkön át a születésnapi tortáig. A szénhidrátok azonban jelentősen különböznek egymástól, attól függően, milyen mértékben és sebességgel növelik a szervezet vércukorszintjét.

A lassabban fölszívódó, szervezetünkbe fokozatosan bejutó szénhidrátok csak lassan és mérsékelten növelik a vércukorértéket. Ennek a folyamatnak a sebességét a szaknyelv glikémiás indexnek (GI) nevezi: ez nullától a százas csúcsértékig terjed. Minél egészségesebb egy szénhidrát, annál kisebb az index értéke.

Alacsony GI (40 alatt)

Közepes GI (40-59)

Magas GI (60-100)

Zöldségek: zöld zöldségek, hagyma, fokhagyma, paradicsom, retek, földimogyoró, bab, lencse, vadrizs, csicseriborsó

Zöldségek: héjában főtt krumpli, kukorica, fehérrépa, zöldbab, tök, cékla

sült krumpli, krumplipüré, palacsinta,

Gyümölcsök: alma, körte, cseresznye, narancs, kiwi, zöld szőlő, grapefruit, sárgabarack

Gyümölcsök: banán, mango, ananász, sárgadinnye, füge, mazsola

Gyümölcsök: érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye

Tejtermékek: zsírszegény tej, joghurt

pizza, gríz, tortilla, édesítetlen müzli

édesített tejtermékek

Kész élelmiszerek: teljes kiőrlésű tésztafélék, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely

háztartási keksz, fagyi, lekvár, méz

puffasztott rizs, fehér rizs

keserű csoki, gyümölcscukor

cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek

Michael Shechter és munkacsoportja, a Tel-avivi Egyetem kutatói 56, egészséges, de túlsúlyos, sőt kövér önkéntest vizsgáltak. A vizsgált nők és férfiak éjszaka nem ettek, majd egymást követő négy nap reggelén mindig másféle szénhidrátot kaptak reggelire.

Amikor a vizsgálat alanyai vagy alacsony glikémiás indexű reggelit (zabpelyhet) kaptak, vagy magasat (fehér kenyeret, kukoricapelyhet vagy krumplit), amely igen hamar magasra emeli a vércukorszintet.

Vércukorszint - reggeli előtt és után

Táplálkozási tippek

A kutatók reggeli előtt, majd azután is rendszeresen mérték a vércukorszintet és a felső végtag ereinek tágulékonyságát, ami érzékeny mutatója az ütőerek állapotának, rugalmasságának.

Néhány órán belül az alacsony glikémiás indexű reggeli után a vércukor lényegesen nem változott, de a gyors fölszivódású, magas glikémiás indexű reggelit követően 30-90 percig a vércukorszint magasra emelkedett.

Ez nem kóros jelenség, meglepetésként érte a kutatókat azonban, hogy a reggeli étkezés után két órával a felkar ereinek tágulékonysága mérséklődik.

A munkacsoport az eredményt úgy értékelte, hogy a reggeli összeállítása is akkor jobb, ha alacsony glikémiás indexű ételekből áll, mert az ellenkező hatás hosszú időn keresztül jelentősen növelheti a koszorúér-betegség kockázatát.

(MTI)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest

Cikkajánló