Szénhidrátok és a glikémiás index - Egyénenként eltérő a hatásuk?
megjelent: 2011.11.29.
Azt szeretném tudni,hogy a különböző glikémiás indexű szénhidrátok mikor vannak csúcson a vérben és mikorra csengenek le, illetve,hogy függnek-e ezek az adatok az egyéntől is. Ha igen,akkor mi befolyásolja az egyes emberekben? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Tisztelt Kérdező!
A felszívódó szénhidrátok általában egy óra múlva vannak csúcsértéken. A különböző glikémiás indexű szénhidrátok különböző vércukor csúcsértéket érnek el.
A lecsengési idő különböző, pontosan azért, mert a lassabban felszívódóak hosszabb ideig, egyenletesen (szinte csúcsérték nélkül) biztosítják a szénhidrátot. Persze vannak egyéni eltérések, azonban erre szabályszerűséget nehéz mondani.
Az a fontos, hogy pontos megfigyelés történjen, az egyes emberekben a különböző szénhidrátok hogyan befolyásolják a vércukoremelkedést. Ennek alapján lehet és szükséges változtatni a diétát és a kezelést.
(Dr. Laczkó Andrea, diabetológus)
Mit kell tudni a glikémiás indexről?
Mit mutat meg a GI? |
A GI-ből arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. A vizsgált élelmiszer 50 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségének elfogyasztását követő vércukorszint-emelkedést egy referenciához viszonyítják, s az érték 0 és 100 közé esik. Pontosan megítélni a GI alapján azt, hogy időben mikor van a csúcson a vércukorérték nem lehet, csak az adott ételekt kategóriákba lehet besorolni, hogy gyorsan, közepesen vagy lassan éri el a vércukor a csúcsot. (Dr. Csuth Ágnes - Vital Balance Életmódközpont) |
A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.
A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe és ennek köszönhetően a hasnyálmirigyben lévő Langerhans szigetek ß-sejtjeinek is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekbe. Ezzel együtt a zsír raktározása is minimális szinten marad.
Milyen élelmiszereket válasszunk?
A cukorbetegség figyelmeztető jelei |
Becslések szerint minden cukor-betegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. A legjellemzőbb tünetek >> |
Az élelmiszereket magas GI (60-100), közepes GI (40-59) és alacsony GI (40 alatt) kategóriákba soroljuk.
Az egészségünk megőrzése illetve a megfelelő testsúly elérése és megtartása érdekében mellőzzük a magas glikémiás indexű ételeket. Korlátozott mennyiségben válogassunk a közepes glikémiás indexű csoportból. Az alacsony GI-ű élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk.
Így a szervezetünk egyenletes vércukor szintet képes biztosítani, amely kedvező hatásait mindennapjainkban élvezhetünk: nagy fizikai aktivitás, fokozott szellemi képesség, erős immunrendszer.
Alacsony GI (40 alatt) | Közepes GI (40-59) | Magas GI (60-100) |
Zöldségek: zöld zöldségek, hagyma, fokhagyma, paradicsom, retek, földimogyoró, bab, lencse, vadrizs, csicseriborsó | Zöldségek: héjában főtt krumpli, kukorica, fehérrépa, zöldbab, tök, cékla | sült krumpli, krumplipüré, palacsinta, |
Gyümölcsök: alma, körte, cseresznye, narancs, kiwi, zöld szőlő, grapefruit, sárgabarack | Gyümölcsök: banán, mango, ananász, sárgadinnye, füge, mazsola | Gyümölcsök: érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye |
Tejtermékek: zsírszegény tej, joghurt | pizza, gríz, tortilla, édesítetlen müzli | édesített tejtermékek |
Kész élelmiszerek: teljes kiőrlésű tésztafélék, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely | háztartási keksz, fagyi, lekvár, méz | puffasztott rizs, fehér rizs |
keserű csoki, gyümölcscukor |
| cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek |
(WEBBeteg)