Szénhidrátok és a glikémiás index - Egyénenként eltérő a hatásuk?

Szerző: WEBBeteg

Azt szeretném tudni,hogy a különböző glikémiás indexű szénhidrátok mikor vannak csúcson a vérben és mikorra csengenek le, illetve,hogy függnek-e ezek az adatok az egyéntől is. Ha igen,akkor mi befolyásolja az egyes emberekben? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A felszívódó szénhidrátok általában egy óra múlva vannak csúcsértéken. A különböző glikémiás indexű szénhidrátok különböző vércukor csúcsértéket érnek el.

A lecsengési idő különböző, pontosan azért, mert a lassabban felszívódóak hosszabb ideig, egyenletesen (szinte csúcsérték nélkül) biztosítják a szénhidrátot. Persze vannak egyéni eltérések, azonban erre szabályszerűséget nehéz mondani.

Az a fontos, hogy pontos megfigyelés történjen, az egyes emberekben a különböző szénhidrátok hogyan befolyásolják a vércukoremelkedést. Ennek alapján lehet és szükséges változtatni a diétát és a kezelést.

(Dr. Laczkó Andrea, diabetológus)

Mit kell tudni a glikémiás indexről?

Mit mutat meg a GI?


A GI-ből arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. A vizsgált élelmiszer 50 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségének elfogyasztását követő vércukorszint-emelkedést egy referenciához viszonyítják, s az érték 0 és 100 közé esik. Pontosan megítélni a GI alapján azt, hogy időben mikor van a csúcson a vércukorérték nem lehet, csak az adott ételekt kategóriákba lehet besorolni, hogy gyorsan, közepesen vagy lassan éri el a vércukor a csúcsot.
(Dr. Csuth Ágnes - Vital Balance Életmódközpont)

A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.

A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.

Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe és ennek köszönhetően a hasnyálmirigyben lévő Langerhans szigetek ß-sejtjeinek is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekbe. Ezzel együtt a zsír raktározása is minimális szinten marad.

Milyen élelmiszereket válasszunk?

A cukorbetegség figyelmeztető jelei


Becslések szerint minden cukor-betegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. A legjellemzőbb tünetek >>

Az élelmiszereket magas GI (60-100), közepes GI (40-59) és alacsony GI (40 alatt) kategóriákba soroljuk.

Az egészségünk megőrzése illetve a megfelelő testsúly elérése és megtartása érdekében mellőzzük a magas glikémiás indexű ételeket. Korlátozott mennyiségben válogassunk a közepes glikémiás indexű csoportból. Az alacsony GI-ű élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk.

Így a szervezetünk egyenletes vércukor szintet képes biztosítani, amely kedvező hatásait mindennapjainkban élvezhetünk: nagy fizikai aktivitás, fokozott szellemi képesség, erős immunrendszer.

Alacsony GI (40 alatt)

Közepes GI (40-59)

Magas GI (60-100)

Zöldségek: zöld zöldségek, hagyma, fokhagyma, paradicsom, retek, földimogyoró, bab, lencse, vadrizs, csicseriborsó

Zöldségek: héjában főtt krumpli, kukorica, fehérrépa, zöldbab, tök, cékla

sült krumpli, krumplipüré, palacsinta,

Gyümölcsök: alma, körte, cseresznye, narancs, kiwi, zöld szőlő, grapefruit, sárgabarack

Gyümölcsök: banán, mango, ananász, sárgadinnye, füge, mazsola

Gyümölcsök: érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye

Tejtermékek: zsírszegény tej, joghurt

pizza, gríz, tortilla, édesítetlen müzli

édesített tejtermékek

Kész élelmiszerek: teljes kiőrlésű tésztafélék, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely

háztartási keksz, fagyi, lekvár, méz

puffasztott rizs, fehér rizs

keserű csoki, gyümölcscukor

cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek

(WEBBeteg)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

A cukorbetegség megduplázza a...

A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss...

Azonosították a 2-es típusú...

A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú...

A cukorbetegek követése, gondozása

Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, akár az 1-es típusú, akár a 2-es típusú cukorbetegséget, akkor az alkalmazott terápia mellett a...

Diétás szabályok cukorbetegség...

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly...

A radikális fogyókúrából...

A radikális jellegű (azaz a vég nélküli koplaláson alapuló) fogyókúrák többsége alapvetően kudarcra van ítélve. Hogy miért? A tilosnak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.