• Dr. Tanczer Tímea

        diabetológus főorvos

        12

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        diabetológia

        Bemutatkozás:


        Közel 20 évefoglalkozom diabetológiával, korábban a Semmelweis Egyetem I. számú Belklinikáján, jelenleg diabetológiai szakrendelésen és magánrendelésen dolgozom.



        Mind 1-es, mind 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint a cukorbetegség előállapotaival és a terhességi diabétesszel is foglalkozom. A túlsúlyos pácienseket egyére szabott diéta és életmódváltás megkezdésében segítem. Tapasztalatom van az inzulin pumpakezelésben, valamint a folyamatos szöveti glukóz monitorozásban. 



        Tudományos területem a terhességi cukorbetegség után követése, és a diabétesz és a D-vitamin ellátottság kapcsolata.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Tanczer Tímea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Manifeszt szénhidrát anyagcsere zavara nincs, jelzetten emelkedett szerum inzulin szintjei sem kórosak a terhelés után. gyermekvállalási szándék esetén érdemes a kérdéssel tovább foglalkozni, ehhez személy orvosi konzultáció szükséges. Üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Páciens! Az elsődleges a vérnyomás és vércukor háztartás rendezése, és a szövődmények ideg és szemkárosodás speciális ellátása. A potenciazavar részben a diabétesz és a magas vérnyomás következtében kialakult kisér károsodás következménye. Egyéb szervi károsodás kizárására miatt forduljon urológushoz. valamint a kezelés optimalizálása miatt keressen fel egy szakorvost diabetológiai rendelésen. Üdvözlettel Dr Tanczer Tímea
        Kedves kérdező! Maga az Ogtt és az inzulin szinten nem utalnak szénhidrát anyagcsere zavarra, de amennyiben csak a PCO áll a meddőség hátterében akkor érdemes túlsúly esetén életmód , illetve gyógyszeres kezelést megpróbálni . Üdvözlettel Tänczer Timea
        Kedves Kérdező ! Az ismételten mért 7 feletti éhomi vércukorszint kimeríti a cukorbetegség diagnózisát ! Életmód és gyógyszeres kezelés metformin bevezetése célszerű ! Üdv Tänczer Timea
        Tisztelt kérdező ! A megadott értékek önmagában nem tekinthetőek kórosnak, mérlegelni kell egyéb szempontokat, családi anamnézis, testsúly, egyéb hormonális leleteket is a ketelés megítélésére , Üdvözlettel Tänczer Timea
        Kedves betegünk! Igen ez a téma igen összetett, és számos kérdést vet fel. Az első, hogy van -e valós szénhidrátanyagcsere zavara, illetve tervez -e terhességet. Mindezek önmagában lényegében befolyásolják a kezelését. A gyógyszeres kezelés bizonyos formákban jó hatékonyságú, és fokozott diabétesz rizikó esetén hozzáadható az életmód kezeléséhez. Az inofolic a termékenységet kedvező módon befolyásolja, ezért gyermekválalási szándék esetén, függetlenül a megállapított eltérésektől alkalmazandó. Érdemes egy személyes konzultáció diabetológussal, illetve dietetikussal a problémák részletes megbeszélése miatt. Üdvözlettel: Tänczer Tímea
        Kedves Betegünk! Igen, az ismételten emelkedett éhomi vércukorszint diabétesz fennállását igazolja, életmódváltás és ennek kiegészítéseként metformin kezelés bevezetése szükséges. Üdvözlettel Tänczer Tímea
        Tisztelt kérdező! Igen, nagyon fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljanak. Amennyiben a laborban történt vércukor meghatározás során az éhomi vércukor a 7 mmol/l -t ismételten meghaladja a cukorbetegség diagnózisa kimondható, amennyiben 7 alatt marad, a cukorterhelés elvégzése szükséges. Ezt követően életmódváltás, orvosilag irányított testsúly csökkentés mindenképpen szükséges, hogy a korai szövődmények kialakulását megelőzzük. Kérjék gyerekgyógyász endokrinológus, diabetológus segítségét! Üdvözlettel: dr Tänczer Tímea
        Kedves Kérdező! Amennyiben a metformin szedése panaszt okoz, próbálja meg az elnyújtott hatású készítményt, fokozatosan felépítve, az esti időszakban bevéve. Mellette a myo-inositolt is szedheti. Az intenzív, koplalással , ketogén anyagcsere állapottal járó fogyókúrát diabetológusként nem támogatom. Sokkal inkább a mediterrán diétát, és az 5x étkezést, megfelelő 160g CH tartalmú diéta és a rendszeres testmozgás mellett. A pajzsmirigy állapotát is ellenőrizzék. Üdvözlettel: dr Tänczer Tímea
        Kedves Heni! Önmagában ez kevés információ, arra utal, hogy van saját inzulintermelése, de nem ismerjük a hozzá tartozó vércukor értéket. Amennyiben a jelen szénhidrát anyagcsere állapotára kíváncsi, akkor 75 g glukózzal a cukorterhelés ismételt elvégzése szükséges. Üdvözlettel Tänczer Tímea
        Kedves Kérdező! Az Actrapid nem az a fajta inzulin melyet pótlólag beadhat. Ha későbbiekben ilyen van, nyugodtan várja meg a következő étkezést,illetve az esti bázis adagolását. A kórosan alacsony vércukorszint ugyanis veszélyesebb, mint a kissé magasabb értékek. Más típusú inzulinoknál van olyan lehetőség, hogy az ultragyors inzulint evés közben, vagy az elfogyasztott szénhidrát után közvetlenül adja be szénhidrát mennyiségtől függően.