• Dr. Rakk Erika

    diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

    233

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

    Bemutatkozás:


    Dr. Rakk Erika - belgyógyász, diabetológus,endokrinológus szakorvos, főorvos vagyok.    Munkahelyem:
    • Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém, Belgyógyászati és Anyagcsere Centrum.    Végzettség:
    • 1986-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és azóta is a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban dolgozom.


    • 1994-ben szakvizsgáztam belgyógyászatból, ami után lehetőségem nyílt egy akkor kiépülő és azóta országos modellként is szolgáló, elsősorban cukorbetegekkel foglalkozó járóbeteg szakrendelés munkatársának lenni, dr. Vándorfi Győző főorvos mellett.    Ő az egyik úttörője Magyarországon a cukorbetegek oktatásának, amibe én is bekapcsolódtam. Számos páciens, nővér és háziorvosi képzést tartottunk.    A diabetológia területén legfontosabbnak a megelőzést és betegoktatást tartom. 20 éve jelennek meg írásaim a Diabetes című páciensújságba, aminek 5 éve orvos-tanácsadója is vagyok.    Mivel diabéteszes betegeimnél is egyre több hormonális problémával találkoztam, és ezen a területen szakemberhiány volt a környezetemben, ezért nekivágtam az endokrinológia szakvizsga megszerzésének, és 2013-ban sikeres vizsgát tettem.    A gyakorlatomban főleg pajzsmirigybetegekkel, az elhízás problémájával és a női meddőség hátterében meghúzódó PCO szindrómával foglalkozom.

   • Dr. Rakk Erika legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Az emelkedett TSH alapján Önnek alulműködéik a pajzsmirigye, ennek pedig a magas aTPO alapján az az oka, hogy a szervezete ellenanyagot termel a pajzsmirigy ellen. Ez okozza azt a krónikus gyulladásra utaló ultrahang képet, amit leirtak a vizsgált során. Ehhez tartozik a nyirokcsomók jóindulatú duzzanata és az egyenetlen( inhomogen) pajzsmirigy szerkezet. Önnek hormonpótlást kell kezdni, ami nagyon egyszerű, akár háziorvos is elkezdheti. Hasznos lehet még évente 2x3 hónapig szelént szedni, valamint téli időszakban napi 2000 NE D3 vitamint. Ritkán az autoimmun pajzsmirigy-betegséghez később más autoimmun betegség is társul.
    Kedves Kérdező! Ilyen eredményt még nem láttam. Nem irja, hogy tulsulyos-e? Valamit itt elmértek, az biztos. Minimum 150 gr CH-t kell enni terhelés előtt napokban.Egyébként a Homa index számit igazán, ami az éhomi értékekből számolható. Az alapján nincs szüksége kezelésre.
    Kedves Kérdező! A leirt adathalmazból annyit hámoztam ki, hogy magas a TSH és pozitiv az aTPO. JÓ lenne egy UH lelet is. Én is hormonpótlást javasolnék, de ha semmi panasza nincs, akkor várhat vele. Ha pozitiv az antiTPO a jód még fokozhatja is a gyulladást. A szervezet nem termel elég pajzsmirigy hormont, ezt kell pótolni. Ez nem olyan, mint pl a fogamzásgátló, ahol a normális rendszerbe avatkozunk be hormonálisan.
    Kedves Kérdező! Ezek szerint Ön kezelés alatt áll pajzsmirigy alulműködés miatt. Ez esetben komolyabban kell venni, ha göb jelenik meg a pajzsmirigyben. Kérdés, mikor volt korábban UH vizsgálta, mennyire gyorsan alakult ki, amit most látnak? Két lehetőség van: vagy most venni belőle citológiai mintát. ( Veszprém környékén háziorvos is kérheti) Vagy 6 hónap mulva ujra megnézni ultrahanggal, változott-e a mérete.
    Kedves Kérdező! A lelet alapján nem áll fenn inzulinrezisztencia!
    Kedves Benjamin! Önnek csökkent glukóz toleranciája van. A 120 perces vércukorték normálisan 7,8 mmol/l alá vissza megy, Önnek 8,1 maradt. Ez egy cukorbetegséget megelőző állapot. Életmódterápia javasolt: alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása valamint rendszeres testmozgás!
    Kedves Kérdező! Sokszor göbnek irják le krónikus pajzsmirigygyulladás kapcsán kialakult eltérő szerkezetű területeket. Ezek nem valódi göbök. Teendőt nem igényel. 2-3 évente elegendő kontrollálni.
    Tisztelt Kérdező! A kissé emelkedett TSH alapján Önnek un. subclinicus hypothyreosisa van. A TSH-t az agyalapi mirigy termeli, és emelkedése azt mutatja, hogy már lustább a pajzsmirigy, több stimulálást igényel, de még összességében megfelelő mennyiségben termeli a T4 és T3 hormonokat. A negativ aTPO alapján nincs antitest a szervezetben, ami " pusztítaná" a pajzsmirigyet, bár a vitiligo is autoimmun betegség és gyakran társul a pajzsmirigy autoimmun eredetű alul-működésével. Pajzsmirigy Ultrahang vizsgálat jön szóba, mert ha az normál szerkezetet mutat, akkor lehet, hogy csak jódhiány áll fenn, akkor azt kell pótolni, ha viszont krónikus gyulladást mutat, akkor hormonpótlás megkezdése szóba jön. Az Ön életkorában valóban 2 körüli TSH az általános, de sose csak a laborleletet kezeljük, hanem a tüneteket, panaszokat is. Ön pedig panaszmentes.
    Kedves Kérdező! Az alacsony kortizolszint társulhat pajzsmirigy -alulmúködéssel abban az esetben, ha mindekttő ellen termel a szervezet ellenanyagot. Ilyenkor fontos, hogy először a cortizolt pótoljuk, utána kezdjük el a pajzsmirigyhormon pótlását. Szóval nem ok-okozati az összefüggés.
    Tisztelt Kérdező! Ezek a göbök jóindulatúnak tünnek, ezek szerint évente nézeti. Nem irta, hogy Édesanyjának milyen sziv- érrendszeri betegsége van. A leirás alapján a nyaki érben van egy szükületet nem okozó meszes plakk. Kérdés, milyen a koleszterin szintje? A lelet alapján koleszterinszint-csökkentő kezelés indokolt.
    Kedves Kérdező! Rosszul is érzi magát ilyenkor? A terheléses vizsgált nem igazolt inzulinrezisztenciát. Milyen testlakatú Ön? Szoptat? Gyorsan vagy lassan felszivódó szénhidrátot fogyaszt inkább? A gyorsan felszivódó után szokott ilyen rosszullét jelentkezni, ezért az étrendben a lassan felszivódó szénhidárotkat kell előnybe részesiteni.
    Kedves Kérdező! TSH tökéletes. Most nem látom a korábbi eredményeit. Ha azt írtam, akkor nem tartom inzulinrezisztensnek. Diéta részleteibe nem tudok belemenni, ez dietetikusi feladat. Nem is közölt pontos adatokat. Pl reggel mennyi a CH Nem értem, miért gyors az uzsonna, és lassú CH a tízórai... Inkább fordítva kellene, szerintem. Ha ön nem gluténérzékeny, akkor nincs értelme a gluténmentes diétának.
    Tisztelt kérdező! Önnek pajzsmirigy-túlműködése van, ami mielőbb kezelést igényel! Háziorvos is felirhatja a szükséges gyógyszert, de utána el kellne jutnia belgyógyászahoz vagy endokrinológushoz.
    Kedves Kérdező! Ez valójában már nem is inzulinrezisztencia, mivel 2 alatt van a HOMA index. TSH mennyi? A pozitiv anti TPO miatt szedjen Bio-szelént, napi 100 ug-ot, valamint napi 2000 NE D3 vitamint.
    Kedves Barbara! Ciklusa gondolom szabályos, erről nem irt. Ezek a laborértékek jók, de nem látok TSH eredményt, annak az ön életkorában 2 alatt kellene lenni a kezeléssel. Az aTPO, ami pajzsmirigy ellenes antitest magas titerben pozitiv, ez elvileg nehezitheti a teherbeesést. 3 hónapig szedjen BioSzelént, valamint téli időszakban napi 2000 NE D3 vitamint.