• Dr. Rakk Erika

        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

        240

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Dr. Rakk Erika - belgyógyász, diabetológus,endokrinológus szakorvos, főorvos vagyok.



        Munkahelyem:




        • Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém, Belgyógyászati és Anyagcsere Centrum.



        Végzettség:




        • 1986-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és azóta is a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban dolgozom.


        • 1994-ben szakvizsgáztam belgyógyászatból, ami után lehetőségem nyílt egy akkor kiépülő és azóta országos modellként is szolgáló, elsősorban cukorbetegekkel foglalkozó járóbeteg szakrendelés munkatársának lenni, dr. Vándorfi Győző főorvos mellett.



        Ő az egyik úttörője Magyarországon a cukorbetegek oktatásának, amibe én is bekapcsolódtam. Számos páciens, nővér és háziorvosi képzést tartottunk.



        A diabetológia területén legfontosabbnak a megelőzést és betegoktatást tartom. 20 éve jelennek meg írásaim a Diabetes című páciensújságba, aminek 5 éve orvos-tanácsadója is vagyok.



        Mivel diabéteszes betegeimnél is egyre több hormonális problémával találkoztam, és ezen a területen szakemberhiány volt a környezetemben, ezért nekivágtam az endokrinológia szakvizsga megszerzésének, és 2013-ban sikeres vizsgát tettem.



        A gyakorlatomban főleg pajzsmirigybetegekkel, az elhízás problémájával és a női meddőség hátterében meghúzódó PCO szindrómával foglalkozom.

      • Dr. Rakk Erika legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Őszintén szólva a tünetei, panaszai egy általam ismert kórképbe se férnek bele. Testsúlya hogy változott az elmúlt időszakban? Gondolom néztek TSH-t is, ami a pajzsmirigy működést jelzi. Mióta szed Frontint? Étkezési szokásai változtak-e az elmult 1,5 évben ? Dolgozik-e valahol? Sajnos panaszai tisztázásához tényleg személyes konzultáció kellene. Az mindenesetre megnyugtató, hogy a rutin laborokban eltérés nincs.
        Tisztelt Kérdező!Ez alapján Ön inzulin-rezisztens, mivel a HOMA érték 2 felett van.
        Tisztelt Kérdező!Az IR diagnózisa jelleg a HOMA indexen alapul. Ön ez alapján nem inzulin rezisztens.
        Kedves Kérdező!Meg kellene ismételni a TSH vizsgálatot . Néha a labor is tévedhet...A tünetek valóban jellemzőek lehetnek pajzsmirigy túlműködésre. Széklete gyakoribb, higabb? Aludni tud? A nátrium-kálium kérdés bonyolultabb, több információra lenne szükség és pontos adatokra... Valószinű a Valsartan se sima, Valsartan, lehetett, ha lehagyták, hanem vizhajtóval kombinált( Valsartan HCT) , mert az okozhat alacsony Na és K szintet...
        Kedves Kérdező! Ez teljesen normális, nincs inzulinrezisztencia. Elég lenne az éhomi vércukor és inzulinszintből HOMA indexet számolni. A többi felesleges... Nincs normál érték megadva a laborokban a többi inzulinértékre... Sajnálom, hogy emiatt 4x szúrják a nők vénáját... A vércukor-terhelésnél is elég lenne a 0 és 120 perceset nézni, ami 2 szúrás...
        Tisztelt Kérdező! Teljesen rendben vannak az eredmények. A 60 ill 120 perces inzulinhoz nem adnak meg normál értéket , ami nem véletlen. Ennek kifejtése hosszú lenne itt. Az éhomi inzulin és vércukor értékből számolják a HOMA indexet , ami ma az egyik legelfogadottabb mérője az inzulinrezisztenciának. Ez Önnél teljesen OK! Egyáltalán miért készült ez a vizsgálat? Van a rokonai közt cukorbeteg?
        Tisztelt Kérdező!Az ultrahang kép valóban pajzsmirigy-gyulladásra utal. A szülést követően kialakult formánál általában gyógyulni szokott a folyamat, és nem alakul ki tartós alulműködés. Az ön hormonértékei is gyakorlatilag a normál tartományba vannak. (Nem irta, mennyi a TSH normál értéke abban a laborban, ahol csináltatta a vizsgálatot. Van ahol 4-ig, van ahol 4,8-ig is jó) Azt is kellene tudni, mennyi volt a várandósság előtti érték. Mindenesetre a leirt tünetek , de főleg az utcán való bizonytalanságérzet és az összeeséstől való félelem nem ezekkel az értékekkel függ össze véleményem szerint.
        Kedves Kérdező! Az emelkedett TSH alapján Önnek alulműködéik a pajzsmirigye, ennek pedig a magas aTPO alapján az az oka, hogy a szervezete ellenanyagot termel a pajzsmirigy ellen. Ez okozza azt a krónikus gyulladásra utaló ultrahang képet, amit leirtak a vizsgált során. Ehhez tartozik a nyirokcsomók jóindulatú duzzanata és az egyenetlen( inhomogen) pajzsmirigy szerkezet. Önnek hormonpótlást kell kezdni, ami nagyon egyszerű, akár háziorvos is elkezdheti. Hasznos lehet még évente 2x3 hónapig szelént szedni, valamint téli időszakban napi 2000 NE D3 vitamint. Ritkán az autoimmun pajzsmirigy-betegséghez később más autoimmun betegség is társul.
        Kedves Kérdező! Ilyen eredményt még nem láttam. Nem irja, hogy tulsulyos-e? Valamit itt elmértek, az biztos. Minimum 150 gr CH-t kell enni terhelés előtt napokban.Egyébként a Homa index számit igazán, ami az éhomi értékekből számolható. Az alapján nincs szüksége kezelésre.
        Kedves Kérdező! A leirt adathalmazból annyit hámoztam ki, hogy magas a TSH és pozitiv az aTPO. JÓ lenne egy UH lelet is. Én is hormonpótlást javasolnék, de ha semmi panasza nincs, akkor várhat vele. Ha pozitiv az antiTPO a jód még fokozhatja is a gyulladást. A szervezet nem termel elég pajzsmirigy hormont, ezt kell pótolni. Ez nem olyan, mint pl a fogamzásgátló, ahol a normális rendszerbe avatkozunk be hormonálisan.
        Kedves Kérdező! Ezek szerint Ön kezelés alatt áll pajzsmirigy alulműködés miatt. Ez esetben komolyabban kell venni, ha göb jelenik meg a pajzsmirigyben. Kérdés, mikor volt korábban UH vizsgálta, mennyire gyorsan alakult ki, amit most látnak? Két lehetőség van: vagy most venni belőle citológiai mintát. ( Veszprém környékén háziorvos is kérheti) Vagy 6 hónap mulva ujra megnézni ultrahanggal, változott-e a mérete.
        Kedves Kérdező! A lelet alapján nem áll fenn inzulinrezisztencia!
        Kedves Benjamin! Önnek csökkent glukóz toleranciája van. A 120 perces vércukorték normálisan 7,8 mmol/l alá vissza megy, Önnek 8,1 maradt. Ez egy cukorbetegséget megelőző állapot. Életmódterápia javasolt: alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása valamint rendszeres testmozgás!
        Kedves Kérdező! Sokszor göbnek irják le krónikus pajzsmirigygyulladás kapcsán kialakult eltérő szerkezetű területeket. Ezek nem valódi göbök. Teendőt nem igényel. 2-3 évente elegendő kontrollálni.
        Tisztelt Kérdező! A kissé emelkedett TSH alapján Önnek un. subclinicus hypothyreosisa van. A TSH-t az agyalapi mirigy termeli, és emelkedése azt mutatja, hogy már lustább a pajzsmirigy, több stimulálást igényel, de még összességében megfelelő mennyiségben termeli a T4 és T3 hormonokat. A negativ aTPO alapján nincs antitest a szervezetben, ami " pusztítaná" a pajzsmirigyet, bár a vitiligo is autoimmun betegség és gyakran társul a pajzsmirigy autoimmun eredetű alul-működésével. Pajzsmirigy Ultrahang vizsgálat jön szóba, mert ha az normál szerkezetet mutat, akkor lehet, hogy csak jódhiány áll fenn, akkor azt kell pótolni, ha viszont krónikus gyulladást mutat, akkor hormonpótlás megkezdése szóba jön. Az Ön életkorában valóban 2 körüli TSH az általános, de sose csak a laborleletet kezeljük, hanem a tüneteket, panaszokat is. Ön pedig panaszmentes.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó