• Dr. Rakk Erika

        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

        225

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Dr. Rakk Erika - belgyógyász, diabetológus,endokrinológus szakorvos, főorvos vagyok.



        Munkahelyem:




        • Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém, Belgyógyászati és Anyagcsere Centrum.



        Végzettség:




        • 1986-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és azóta is a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban dolgozom.


        • 1994-ben szakvizsgáztam belgyógyászatból, ami után lehetőségem nyílt egy akkor kiépülő és azóta országos modellként is szolgáló, elsősorban cukorbetegekkel foglalkozó járóbeteg szakrendelés munkatársának lenni, dr. Vándorfi Győző főorvos mellett.



        Ő az egyik úttörője Magyarországon a cukorbetegek oktatásának, amibe én is bekapcsolódtam. Számos páciens, nővér és háziorvosi képzést tartottunk.



        A diabetológia területén legfontosabbnak a megelőzést és betegoktatást tartom. 20 éve jelennek meg írásaim a Diabetes című páciensújságba, aminek 5 éve orvos-tanácsadója is vagyok.



        Mivel diabéteszes betegeimnél is egyre több hormonális problémával találkoztam, és ezen a területen szakemberhiány volt a környezetemben, ezért nekivágtam az endokrinológia szakvizsga megszerzésének, és 2013-ban sikeres vizsgát tettem.



        A gyakorlatomban főleg pajzsmirigybetegekkel, az elhízás problémájával és a női meddőség hátterében meghúzódó PCO szindrómával foglalkozom.

      • Dr. Rakk Erika legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező!A kissé emelkedett TSH alapján Önnek un. subclinicus hypothyreosisa van. A TSH-t az agyalapi mirigy termeli, és emelkedése azt mutatja, hogy már lustább a pajzsmirigy, több stimulálást igényel, de még összességében megfelelő mennyiségben termeli a T4 és T3 hormonokat. A negativ aTPO alapján nincs antitest a szervezetben, ami " pusztítaná" a pajzsmirigyet, bár a vitiligo is autoimmun betegség és gyakran társul a pajzsmirigy autoimmun eredetű alul-működésével. Pajzsmirigy Ultrahang vizsgálat jön szóba, mert ha az normál szerkezetet mutat, akkor lehet, hogy csak jódhiány áll fenn, akkor azt kell pótolni , ha viszont krónikus gyulladást mutat,akkor hormonpótlás megkezdése szóba jön. Az Ön életkorában valóban 2 körüli TSH az általános,de sose csak a laborleletet kezeljük, hanem a tüneteket, panaszokat is. Ön pedig panaszmentes.
        Kedves Kérdező!Az alacsony kortizolszint társulhat pajzsmirigy -alulmúködéssel abban az esetben, ha mindekttő ellen termel a szervezet ellenanyagot. Ilyenkor fontos, hogy először a cortizolt pótoljuk,utána kezdjük el a pajzsmirigyhormon pótlását. Szóval nem ok-okozati az összefüggés.
        Tisztelt Kérdező! Ezek a göbök jóindulatúnak tünnek, ezek szerint évente nézeti . Nem irta, hogy Édesanyjának milyen sziv- érrendszeri betegsége van. A leirás alapján a nyaki érben van egy szükületet nem okozó meszes plakk. Kérdés, milyen a koleszterin szintje? A lelet alapján koleszterinszint-csökkentő kezelés indokolt.
        Kedves Kérdező! Rosszul is érzi magát ilyenkor? A terheléses vizsgált nem igazolt inzulinrezisztenciát . Milyen testlakatú Ön? Szoptat? Gyorsan vagy lassan felszivódó szénhidrátot fogyaszt inkább? A gyorsan felszivódó után szokott ilyen rosszullét jelentkezni, ezért az étrendben a lassan felszivódó szénhidárotkat kell előnybe részesiteni.
        Kedves Kérdező! TSH tökéletes. Most nem látom a korábbi eredményeit. Ha azt írtam, akkor nem tartom inzulinrezisztensnek. Diéta részleteibe nem tudok belemenni, ez dietetikusi feladat. Nem is közölt pontos adatokat. Pl reggel mennyi a CH Nem értem, miért gyors az uzsonna, és lassú CH a tízórai... Inkább fordítva kellene, szerintem. Ha ön nem gluténérzékeny, akkor nincs értelme a gluténmentes diétának.
        Tisztelt kérdező! Önnek pajzsmirigy-túlműködése van, ami mielőbb kezelést igényel!!!Háziorvos is felirhatja a szükséges gyógyszert, de utána el kellne jutnia belgyógyászahoz vagy endokrinológushoz.
        Kedves Kérdező! Ez valójában már nem is inzulinrezisztencia, mivel 2 alatt van a HOMA index. TSH mennyi? A pozitiv anti TPO miatt szedjen Bio-szelént, napi 100 ug-ot, valamint napi 2000 NE D3 vitamint.
        Kedves Barbara!Ciklusa gondolom szabályos, erről nem irt. Ezek a laborértékek jók, de nem látok TSH eredményt, annak az ön életkorában 2 alatt kellene lenni a kezeléssel. Az aTPO , ami pajzsmirigy ellenes antitest magas titerben pozitiv, ez elvileg nehezitheti a teherbeesést. 3 hónapig szedjen BioSzelént, valamint téli időszakban napi 2000 NE D3 vitamint.
        Kedves Kérdező! A tünete megfelelnek a pajzsmirigy hormonnal történő túlkezelésnek! Csökkenteni kell a z L-Thyroxin dózisát! Előfordulhat , hogy az alulműködés átmegy túlműködésbe. Eddig 2 betegem volt, aki elhagyhatta az L- Thyroxint , sőt, pajzsmirigy működését gátló gyógyszert kellett kapjon.
        Én is azt tudom mondani, amit a kollegám. Ön a leletek alapján inzulinrezisztens, ami a 2-es tipsu cukorbetegség " előszobája". Emiatt életmódváltás szükséges, hogy nem alakuljon ki a cukorbetegség. Gondolom van testsulyfeleslege, amit le kellene adni. Hajrá!
        Kedves Kérdező! Mielőbb jelentkezzen háziorvosánál mert panaszai miatt vérvétel szükséges tünetek okának tisztázáshoz!
        Tisztlet Kérdező! A leletek alapján Önnek valóban pajzsmirigy -túlműködése van. Kezelőorvosa a megfelelő terápiát indította el.
        A cukorterhelés eredmény alapján Ön nem inzulinrezisztens. Leveléből nem egyértelmű, hogy a ciklus melyik időszakában vették le a nőgyógyszati hormonokat. Elvileg az oestradiolt a ciklus 1-5 napján, a progeszteront a ciklus 21-24 napján szokták nézni. Rosszulléte nem endokrinológiai eredetű. Milyan a vérnyomása, hogy alakult a testsúlya? Milyen munkakörben dolgozik? Monitor,? látás? Stressz? stb. számos dolog szóba jöhet. Remélem a szakorvosi vizsgálat során közelebb jutnak a megoldáshoz. Sajnos igy távolból nehéz.
        Biztosan nem az évek óta szedett L- Thyorxin okozza a panaszt .Más egéyb tünet panasz nincs? Testsulya hogy változott? Kapott-e másik gyógyszert időközben? Ellenőrizni kellene a TSH-t. Éjszakai lábgörcsöt magnéziumhiány is okozhat.
        Az életmódváltás önmagában elég lehet, ha nincs cikluszavara vagy PCOS szindrómája Ha van, akkor metfromin javasolt. Októbertól áprilisig szedjen napi 2000 NE D3 vitamint.