• Dr. Rakk Erika

        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

        214

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Dr. Rakk Erika - belgyógyász, diabetológus,endokrinológus szakorvos, főorvos vagyok.



        Munkahelyem:




        • Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém, Belgyógyászati és Anyagcsere Centrum.



        Végzettség:




        • 1986-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és azóta is a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban dolgozom.


        • 1994-ben szakvizsgáztam belgyógyászatból, ami után lehetőségem nyílt egy akkor kiépülő és azóta országos modellként is szolgáló, elsősorban cukorbetegekkel foglalkozó járóbeteg szakrendelés munkatársának lenni, dr. Vándorfi Győző főorvos mellett.



        Ő az egyik úttörője Magyarországon a cukorbetegek oktatásának, amibe én is bekapcsolódtam. Számos páciens, nővér és háziorvosi képzést tartottunk.



        A diabetológia területén legfontosabbnak a megelőzést és betegoktatást tartom. 20 éve jelennek meg írásaim a Diabetes című páciensújságba, aminek 5 éve orvos-tanácsadója is vagyok.



        Mivel diabéteszes betegeimnél is egyre több hormonális problémával találkoztam, és ezen a területen szakemberhiány volt a környezetemben, ezért nekivágtam az endokrinológia szakvizsga megszerzésének, és 2013-ban sikeres vizsgát tettem.



        A gyakorlatomban főleg pajzsmirigybetegekkel, az elhízás problémájával és a női meddőség hátterében meghúzódó PCO szindrómával foglalkozom.

      • Dr. Rakk Erika legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A tünete megfelelnek a pajzsmirigy hormonnal történő túlkezelésnek! Csökkenteni kell a z L-Thyroxin dózisát! Előfordulhat , hogy az alulműködés átmegy túlműködésbe. Eddig 2 betegem volt, aki elhagyhatta az L- Thyroxint , sőt, pajzsmirigy működését gátló gyógyszert kellett kapjon.
        Én is azt tudom mondani, amit a kollegám. Ön a leletek alapján inzulinrezisztens, ami a 2-es tipsu cukorbetegség " előszobája". Emiatt életmódváltás szükséges, hogy nem alakuljon ki a cukorbetegség. Gondolom van testsulyfeleslege, amit le kellene adni. Hajrá!
        Kedves Kérdező! Mielőbb jelentkezzen háziorvosánál mert panaszai miatt vérvétel szükséges tünetek okának tisztázáshoz!
        Tisztlet Kérdező! A leletek alapján Önnek valóban pajzsmirigy -túlműködése van. Kezelőorvosa a megfelelő terápiát indította el.
        A cukorterhelés eredmény alapján Ön nem inzulinrezisztens. Leveléből nem egyértelmű, hogy a ciklus melyik időszakában vették le a nőgyógyszati hormonokat. Elvileg az oestradiolt a ciklus 1-5 napján, a progeszteront a ciklus 21-24 napján szokták nézni. Rosszulléte nem endokrinológiai eredetű. Milyan a vérnyomása, hogy alakult a testsúlya? Milyen munkakörben dolgozik? Monitor,? látás? Stressz? stb. számos dolog szóba jöhet. Remélem a szakorvosi vizsgálat során közelebb jutnak a megoldáshoz. Sajnos igy távolból nehéz.
        Biztosan nem az évek óta szedett L- Thyorxin okozza a panaszt .Más egéyb tünet panasz nincs? Testsulya hogy változott? Kapott-e másik gyógyszert időközben? Ellenőrizni kellene a TSH-t. Éjszakai lábgörcsöt magnéziumhiány is okozhat.
        Az életmódváltás önmagában elég lehet, ha nincs cikluszavara vagy PCOS szindrómája Ha van, akkor metfromin javasolt. Októbertól áprilisig szedjen napi 2000 NE D3 vitamint.
        Tisztelt Kérdező! Nem irta oda a normál értékeket, és egyes laborokban ez eltréső lehet. Ha 0,4 a TSH alsó határa, akkor az Ön értéke tényleg csak minimálisan alacsonyabb, ezzel nem foglalkoznék.
        Kedves Kérdező! Szelén szedése autóimmun pajszmirigybetegség esetén előnyös. Ennek igazoládsához aTPO vizsgáltot kellene nézni a vérből. Kérdés, van-e tünete, panasza a feleségének ami pajzsmirigy betegségre utal. Javaslom, hogy 3-6 hónap mulva kontrollálják a a TSH értéket és ekkor nézzenek aTPO-t is.
        Tisztlet Kérdező! Elnézést, hogy rendszerhiba miatt későn kaptam meg a levelet. A hizását mindenképpen ki kell vizsgálni, főleg, hogy mivel ön, ha jól látom, vérnyomás csökkentőt is szed ilyen fiatalon!A pajzsmirigy UH rendben.Üdvözlettel.
        Tisztelt Kérdező! Ön nem inzulinrezisztens.
        Tisztlet Kérdező! Nem jelentősen emelkedett a prolactin szint. Ilyenkor szoktunk csinálni még egy olyan tesztet, hogy 3x veszünk vért, mert többnyire az első magas csak, a többinél már elmúlik a stresszhatás. Ha igy is magas a PRL érték, akkor adunk beutalót a sella MR-re. Egyelőre elégnek tűnik a napi 1/2 t Bromocriptin.
        Tisztelt kérdező!Tökéletesek az eredmények!Ezen nem múlik a baba érkezése! A D vitamin kicsit alacsony, de ez kora tavasszal élettani jelenség, ennél sokkal rosszabb értékeket is látunk!
        Tisztelt Kérdező!Sajnos a laktózmentes tej elnevezése helytelen. Jól érezte, hogy édes az ize! Benne van a laktóz, csak bontott állapotban, vagyis jelentős vércukor emelő hatása van!
        Tisztelt Kérdező! Férjét a létező legmodernebb inzulinra állitották. Jó lett volna tudni, előtte mennyi Levemirt adott. Az uj inzulin beállitáshoz kell 3-4 hét. Az éhgyomri érték függvényében emelhető a dózis akár 3-4E-vel is, ha ilyen magas, mint férjénél. 3-4 nap mulva tovább emelhető. Napközben viszont lehet, hogy kevesebb kell majd a Novorapidból. Próbáljon meg a férje konzultálni a kezelőorvossal, vagy a legtöbb szakrendelésen diabétesz szakápolók is segitik a beteget a megfelelő inzulindózis elérésében.