• Dr. Rakk Erika

    diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

    205

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

    Bemutatkozás:


    Dr. Rakk Erika - belgyógyász, diabetológus,endokrinológus szakorvos, főorvos vagyok.    Munkahelyem:
    • Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém, Belgyógyászati és Anyagcsere Centrum.    Végzettség:
    • 1986-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és azóta is a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban dolgozom.


    • 1994-ben szakvizsgáztam belgyógyászatból, ami után lehetőségem nyílt egy akkor kiépülő és azóta országos modellként is szolgáló, elsősorban cukorbetegekkel foglalkozó járóbeteg szakrendelés munkatársának lenni, dr. Vándorfi Győző főorvos mellett.    Ő az egyik úttörője Magyarországon a cukorbetegek oktatásának, amibe én is bekapcsolódtam. Számos páciens, nővér és háziorvosi képzést tartottunk.    A diabetológia területén legfontosabbnak a megelőzést és betegoktatást tartom. 20 éve jelennek meg írásaim a Diabetes című páciensújságba, aminek 5 éve orvos-tanácsadója is vagyok.    Mivel diabéteszes betegeimnél is egyre több hormonális problémával találkoztam, és ezen a területen szakemberhiány volt a környezetemben, ezért nekivágtam az endokrinológia szakvizsga megszerzésének, és 2013-ban sikeres vizsgát tettem.    A gyakorlatomban főleg pajzsmirigybetegekkel, az elhízás problémájával és a női meddőség hátterében meghúzódó PCO szindrómával foglalkozom.

   • Hirdetések
   • Dr. Rakk Erika legutóbbi válaszai
    Tisztlet Kérdező! Elnézést, hogy rendszerhiba miatt későn kaptam meg a levelet. A hizását mindenképpen ki kell vizsgálni, főleg, hogy mivel ön, ha jól látom, vérnyomás csökkentőt is szed ilyen fiatalon!A pajzsmirigy UH rendben.Üdvözlettel.
    Tisztelt Kérdező! Ön nem inzulinrezisztens.
    Tisztlet Kérdező! Nem jelentősen emelkedett a prolactin szint. Ilyenkor szoktunk csinálni még egy olyan tesztet, hogy 3x veszünk vért, mert többnyire az első magas csak, a többinél már elmúlik a stresszhatás. Ha igy is magas a PRL érték, akkor adunk beutalót a sella MR-re. Egyelőre elégnek tűnik a napi 1/2 t Bromocriptin.
    Tisztelt kérdező!Tökéletesek az eredmények!Ezen nem múlik a baba érkezése! A D vitamin kicsit alacsony, de ez kora tavasszal élettani jelenség, ennél sokkal rosszabb értékeket is látunk!
    Tisztelt Kérdező!Sajnos a laktózmentes tej elnevezése helytelen. Jól érezte, hogy édes az ize! Benne van a laktóz, csak bontott állapotban, vagyis jelentős vércukor emelő hatása van!
    Tisztelt Kérdező! Férjét a létező legmodernebb inzulinra állitották. Jó lett volna tudni, előtte mennyi Levemirt adott. Az uj inzulin beállitáshoz kell 3-4 hét. Az éhgyomri érték függvényében emelhető a dózis akár 3-4E-vel is, ha ilyen magas, mint férjénél. 3-4 nap mulva tovább emelhető. Napközben viszont lehet, hogy kevesebb kell majd a Novorapidból. Próbáljon meg a férje konzultálni a kezelőorvossal, vagy a legtöbb szakrendelésen diabétesz szakápolók is segitik a beteget a megfelelő inzulindózis elérésében.
    Kedves kérdező! A vércukra rendben van, de további vizsgáltok szükségesek. Pl a pajzsmirigy működés vizsgálata, valamint a krónikus fáradtság hátterében D3 vitaminhiány is állhat. Menstruációja rendben van? A dohányzást mindenképpen hagyja abba!
    Kedves Kérdező! Nem baj, hogy kimaradt a 60 perces érték. Enélkül is a HOMA index alapján már megállapitható Önnél az inzulinrezisztencia. Ez azt jelenti, hogy a normál vércukor értékeket már csak több inzulin elválasztásával tudja biztosítani a szervezet, mert a túlsúly miatt az inzulin veszített a hatékonyságából. Legfontosabb lenne a testsúly csökkentése. A hajhullás és pattanásosság is lehet az inzulinrezisztencia tünete. Metformin hatóanyagú gyógyszert javasolt ilyenkor szedni és persze megfelelő étrenddel, mozgással fogyni. A cikluszavarra is jótékony lehet. Ha ez nem segit, még a ciklus 2. felében, a 20-22 napon kell nézni progeszteront, mert lehet, hogy a progeszteronhiány miatt nem tudott beágyazódni megfelelően a magzat. Mindenképpen keressen fel endokrinológust vagy nőgyógyász-endokrinológust.
    Kedves Kérdező! Önnek tipusos szülés utáni pajzsmirigy-gyulladása van,( un post partum thyreoiditis) ami átmenetileg pajzsmirigy túlműködés tüneteit okozza. Ilyenkor sok pajzsmirigy hormon jut a szervezetbe a gyulladás miatt, és gyorsul az anyagcsere.Emiatt fogyott,és szaporává vált a szivműködése. Ilynekor nem kell pajzsmirigyre ható szert adni,se jódot, se carbimazolt ( ez nincs is forgalomba, csak a metimazol ill a propiltiouracil ) a hormonemelkedés se olyan kifejezett, viszont a tünetek enyhitésére un. bétablokkoló szert kellene szednie. Ha szoptat, akkor metoprololt, ha már nem akkor jobb a propranolol. Ez a túlműködéses szakasz 2-3 hét alatt lezajlik, és utána a forditottja,vagyis alulműködés alkulhat ki, ami viszont pont meglassultsággal, fáradékonysággal stb. járhat. Ha ez elhúzódik, akkor átmenetileg hormopótlás is szükséges lehet. A gyulladás általában 2-3 hónap alatt gyógyul.
    Kedves Kérdező! Nem áll fenn inzulinrezisztenci, panaszai hátterében más állhat. Javaslom, keressen fel endokrinológust.
    Kedves Kérdező! Legyen türelmes!Remélemj ól alkultak az értékeke. A vércukorszitet az elősző esti vacsora, időjárási frontok, az alvás minősége is befolyásolhatja. Háziorvosa nagyon helyesen javasolta Önnek a gyógszert, és a fokozatos dózisemlést
    Kedves Kérdező! Elnézést, valahogy elkerülte figyelmemt ez a kérdés, remélem talált szakembert, aki megnyugtatta. Ne aggódjon ennyire!Természetes, hogy étkezés után 30 perccel magasabb, a baj akkor van, ezért javasljuk, hogy csak étkezés után 1,5-2h-val nézzék, ha tartósan magas marad az érték. Próbáljon lassan felszivódó szénhidrátokat ( alacsony glikémiás indexű) fogyasztnai, azok nem emelik olyan gyorsan a vércukorszintet.
    Kedves Kérdező! Igen előfordulhat, hogy valaki az egyik várnadósággal gesztációs diabéteszes, a másikkal már nem, bár a gyakoribb, hogy minden várnadósságnál előjön a probléma. Kérdés, mennyi moat a testsulya, és mennyi volt az elsőneél? Lehet, hogy most kevesebb? Másik kérdésem: Milyen vérukormérőt használ? Mennyi szénhidrát és milyen minőségű ( gliékmiás index) elfogyasztása után egy órával ilyen magas a vércukra? A laborban végzett vizsgáltok során viszont 120 perc múlva mindig visszatért a normáls értékre, ez megnyugtató.
    Tisztelt Kérdező! Önnek néztek szabad T3 és T4 szintet is a TSH mellett. Ez bőven elég ahhoz, hogy megállapitsák, megfelelőá-e a beállitás. Az antietek vizsgálata csak azt mutatná meg, hogy immunológiai eredetű -e a az alulműködés. Ennek az Ön esetében már olyan nagy jelentősége nincs. Ez leginkább akkor fontos, ha PM alulműködés mellett valaki várnadósságot tervez. A nemzetközi endokrinológiai irodalom szerint nincs előnye az T3 terápiának a T4-gyle szemben. ( Egyébként utána kell néznem, mit tanitanak a pszichiátereknek, mert már más beteg is jött ilyen pszichiáterétől származó téves információkkal ) Az, hogy a depresszió milyen gyakran fordul elő, több mindentől függ. Pont az, hogy korábban is volt ilyen problémája bizonyitja azt, hogy nem a pajzsmirigy alulműködéssel függ össze, ha a laboreredmények megfelelő értékeket mutatnak.
    Tisztlet Kérdező! Mivel már nincs pajzsmirigye, aminek a működését befolyáaolná jód vagy a szelén, ezért ezeknek fogyasztásának vagy elhagyásának nincs jelentősége. Különösebb étrendi tanács nincs. Táplálkozzon egészségesen! Papilláris rák után a TSH értéknek kevéssel normál alatt kell lenni, vagyis enyhe pajzsmirigy tulműködést kell fenntartani, ami pedig inkább fokozott aktivitással járna. Kérdés, milyen a szerum calcium szintje. Total pajzsmirigy műtét során előfordul,hogy a mellékpajzsmirigyeket is eltávolitják. Ami még hasznos lehet, a D3 vitaminszint ellenőrzése, de ettől függtelnül is téli hónapokban októbertól áprilisig napi 2000 NE d3 vitamin szedése javasolt.