Dr. Rakk Erika

Dr. Rakk Erika

diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Bemutatkozás:

Dr. Rakk Erika - belgyógyász, diabetológus,endokrinológus szakorvos, főorvos vagyok.

Munkahelyem:

  • Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém, Belgyógyászati és Anyagcsere Centrum.

Végzettség:

  • 1986-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és azóta is a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban dolgozom.
  • 1994-ben szakvizsgáztam belgyógyászatból, ami után lehetőségem nyílt egy akkor kiépülő és azóta országos modellként is szolgáló, elsősorban cukorbetegekkel foglalkozó járóbeteg szakrendelés munkatársának lenni, dr. Vándorfi Győző főorvos mellett.

Ő az egyik úttörője Magyarországon a cukorbetegek oktatásának, amibe én is bekapcsolódtam. Számos páciens, nővér és háziorvosi képzést tartottunk.

A diabetológia területén legfontosabbnak a megelőzést és betegoktatást tartom. 20 éve jelennek meg írásaim a Diabetes című páciensújságba, aminek 5 éve orvos-tanácsadója is vagyok.

Mivel diabéteszes betegeimnél is egyre több hormonális problémával találkoztam, és ezen a területen szakemberhiány volt a környezetemben, ezért nekivágtam az endokrinológia szakvizsga megszerzésének, és 2013-ban sikeres vizsgát tettem.

A gyakorlatomban főleg pajzsmirigybetegekkel, az elhízás problémájával és a női meddőség hátterében meghúzódó PCO szindrómával foglalkozom.

Legutóbbi válaszai

Bokapanaszok

Tisztelt Kérdező Nagynéni! Én felnőtt diabetológusként azt gondolom, nem a 9 éve fennálló diabétesszel függ össze a panasz. Gondolom készültek képalkotó vizsgáltok (rtg, MR) Érdekes lehet még, hogy hirtelen növekedett-e a fiú? Milyen mozgást nevez Ön „erős terhelésnek”. Sajnos előfordul, hogy többedik orvos találja meg csak a baj okát…

Terheléses vércukor, inzulin eredmény értékelése

Tisztelt Kérdező! A leletek alapján Önnek nincs inzulinrezisztenciája!

Vércukor és stressz

Tisztelt Kérdező! A fenti körülmények egy alkalommal egészséges ember vércukrát nem emelik meg. Ha megemelkedett, akkor az már cukorbetegséget jelez! A tartósan fennálló stressz előbb -utóbb megbetegíthet, és arra hajlamos egyénnél akár cukorbetegséget is okozhat.

Inzulinrezisztenciám van-e?

Tisztelt Kérdező! A HOMA index 4 az én számitásaim szerint, ami már IR-t igazol. Egyébként már az éhomi vércukorérték is károsodott, mivel 6 mmol/l felett van. Ez már az un prediabetes, vagyis diabéteszt megelőző állapot. Életmódváltás szükséges, és metformin adása is szóba jöhet.

Tanács kérés

Kedves Kérdező! Ha alulműködik a pajzsmirigy akkor gyógyszeres kezelés indokolt. Sajnos nem irta meg milyen laboreredmény alapján mondták ezt Önnek. A pajzsmirigy alulműködéshez még hizás, hajhullás, körömtöredezés, székrekedés is szokott társulni. Az étkezés után jelentkező rosszullétek miatt diétás tanácsadás lenne indokolt. Alacsony glikémás...