Az édesítőszerek szerepe a cukorbetegek táplálkozásában - Hasznos gyakorlati tanácsok

megjelent: 2022.05.06.
Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik nem és miért? Van-e olyan köztük, aminek a lebontásához inzulinra van szükség, amik befolyásolják a vércukorszintet? Van-e korlátja a fogyasztható mennyiségeknek?
Miért kell kerülni az egyszerű cukrot tartalmazó élelmiszereket? És mik tartoznak az egyszerű cukrok közé?
A cukorbetegség (diabetes mellitus) - régebben „cukorbaj” - szó eredetileg a vizelettel ürülő cukorra utal. Egészséges esetben a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek ß-sejtjeiben termelődik az inzulin, ami cukorbetegség esetén részben vagy egészben nincs jelen a szervezetben. A hiányzó mennyiségű inzulin miatt az ételekkel és italokkal felszívódó szénhidrátok metabolizmusa zavart szenved, és a vérben keringő cukor (glükóz) szintje magas marad.
A cukrok a szénhidrátok tápanyagcsoportjába tartoznak. Cukorbetegek diétájában az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége korlátozott, amelyet számolni kell. Szénhidrátok közül vannak olyanok, amelyek:
- szabadon fogyaszthatóak (például főleg rostokat tartalmazó zöldségek és főzelékfélék, kivéve banán, szőlő, aszalt gyümölcsök, gesztenye, szilva)
- korlátozott mennyiségben fogyaszthatóak: gyümölcsök (200-600 gramm) és tejtermékek (napi 3-5 dl), magas keményítőtartalmú nyersanyagok (gabonafélék, zabpehely, rizs, hüvelyesek, kenyerek, száraztészták, stb.)
- kerülendőek: az egyszerű cukrot tartalmazó táplálékok fogyasztása nem megengedett, például szőlőcukor (glükóz), malátacukor (maltóz), répacukor (szacharóz, kristálycukor), méz, édességek, cukrászsütemények, lekvár, befőtt, cukrozott üdítőitalok, fagylaltok, csokoládék stb.
Miért használjanak a cukorbetegek cukor helyett édesítőszert?
Igaz, hogy a cukorbetegeknek a magas glikémiás indexszel rendelkező (vagyis gyors vércukorszint-emelkedést okozó) egyszerű cukrok fogyasztását kerülni kell, de nem szükséges lemondaniuk az édes ízről. Számukra diabetikus édességek ajánlottak, amelyekben cukorhelyettesítőkkel vagy mesterséges édesítőszerekkel pótolják a kristálycukrot. Ezek jellemzője, hogy nem, vagy csak kis mértékben emelik meg a vércukorszintet, ezáltal nem okoznak hirtelen inzulinszükségletet.
Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok közül választhatnak a cukorbetegek?
Egyik édesítőszer fogyasztását sem ajánlott túlzásba vinni, a napi megengedett beviteli mennyiséget ne lépjük túl. Ezen túlmenően fontos tudni, hogy nem minden édesítőszer kalóriamentes, vannak olyanok, amelyek rendelkeznek energiatartalommal, ilyenek a cukorhelyettesítők, cukorlakoholok és az aszpartám, így ha ezekből fogyaszt, akkor azt bele kell számolni a napi kalóriamennyiségbe!
Cukorhelyettesítők, cukoralkoholok
A cukorhelyettesítők, cukoralkoholok olyan édesítőszerek, amelyek tápértékkel rendelkeznek, azaz van kalóriatartalmuk. Ezeket kiválóan lehet használni sütemények készítéséhez is, hő- és savállóak, nem károsítják a fogakat. Energiatartalmuk miatt azonban fogyókúrázok, testsúlyfelesleggel rendelkező cukorbetegek számára nem javasolt a használatuk. Lassan ugyan, de inzulint igényelve metabolizálódnak. Fogyasztásuk korlátozott napi maximum 30-50 gramm mennyiségben, több étkezésre elosztva. A cukorhelyettesítőkkel édesített sütő- és cukrászipari termékek fogyasztása ritkán és kis mennyiségben ajánlható, mivel ezeknek magas az energia- és zsírtartalmuk.
Mik tartoznak ebbe a csoportba?
- Nyírfacukor (xilit/xilitol): Régen nyírfából vonták ki, manapság azonban kukoricarostból készül. A kristálycukorhoz képest 40%-kal kevesebb a kalóriatartalma, és 50-75%-kal kevesebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, édesítőereje viszont megegyezik vele, ugyanakkora mennyiségben kell adagolni, mint a hagyományos cukrot. Glikémiás indexe alacsony: 7-13, felszívódása lassú, és a teltségérzetet fokozza. Energiatartalma: 240 kcal/100 gramm. Fogyasztása kezdetben okozhat panaszokat, de a szervezet hozzászokik, fokozatosan növelhető a mennyiség. A nyírfacukor méreg a kutyák és más háziállatok számára, ezért fontos, hogy ha házikedvence van, ne engedje, hogy hozzáférjen, vagy ilyen édesítőszert ne is tartson otthon!
- Gyümölcscukor (fruktóz): Nádcukorból vagy cikóriagyökérből állítják elő. Édesítőereje sokkal nagyobb, mint a kristálycukoré, emiatt ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kisebb mennyiség is elegendő az ételekbe. Cukorbetegek számára a napi fogyasztási mennyiség legfeljebb 30-50 gramm. A vércukrot lassan és fokozatosan emeli. Energiatartalma megegyezik a szacharózéval. Hőálló, ezért sütéshez és főzéshez kiválóan használható. Sütés közben gyorsabban barnul, mint a cukor, de kisebb hőmérsékleten, lassabban sütve ez a barnulás mérsékelhető. Tovább maradnak frissek a sütemények, ugyanis megköti a nedvességet. Nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású lehet.
- Eritrit (eritritol): A legújabb cukorhelyettesítő, a cukorhoz képest 60-80-szor édesebb. Glikémiás indexe 0, nem okoz vércukorszint-emelkedést. Kiválóan használható házi sütemények édesítésére. Nincs utóíze, és mivel felszívódik a vékonybélben, ezért nem okoz hasmenést.
- Szorbit: A napi szénhidrátmennyiségbe bele kell számolni. Naponta maximum 30-50 gramm fogyasztható belőle. Nagyobb mennyiségben hasi panaszokat okozhat, mint például hasfájás, puffadás, görcsök, hasmenés. 50-60%-kal édesebb a cukorhoz képest. A vércukrot elhúzódóan emeli meg.
Mesterséges édesítőszerek
A mesterséges édesítőszerek olyan vegyületek, amelyeket szintetikusan állítanak elő, a természetben nem találhatóak meg. Közös jellemzőjük, hogy nincs kalóriatartalmuk (kivéve aszpartám), nem okoznak vércukorszint-emelkedést, emiatt jól beilleszthetőek az étrendbe azon cukorbetegek számára is, akik fogyókúráznak. A megengedhető napi beviteli értéket (ADI: acceptable daily intake) nem meghaladva, biztonságosan fogyaszthatóak hosszú távon is, nem fokozzák más betegségek megjelenési kockázatát. Számos vizsgálat kimutatta, hogy még a cukorbetegek mindennapos édesítőszer-fogyasztókként sem lépik túl az ADI-értéket. Tabletta, folyadék és por formájában kaphatóak az üzletekben, általában egymással kombinálva, ugyanis így méginkább növelik egymás édesítő erejét.
Mik tartoznak ebbe a csoportba?
- Szacharin: Az élelmiszerek összetevői között E954-es számú adalékanyagként jelölik. A boltokban már régóta forgalomban van, ez a legolcsóbb édesítőszer a piacon. Körülbelül 3-500-szor édesebb, mint a kristálycukor. Hátránya, hogy sütés-főzés közben hő hatására bomlik, és keserű, fémes mellékíze van. ADI értéke 0-5 mg/testtömegkilogramm. Emésztés során nem szívódik fel, hanem változatlan formában ürül.
- Aceszulfám-K (E950): Nincs utóíze, hőálló, mintegy 200-szor édesebb a kristálycukornál. ADI értéke: 0-9 mg/ttkg. Nem emésztődik. Jól oldódik italokban, valamint magas hőmérsékleten is stabil, ezért sütéshez és főzéshez is használható.
- Ciklamát (E952): Ízhatása megegyezik az aceszulfám-K-val, kb. 30-50-szer édesebb, mint a cukor. ADI értéke: 0-7 mg/ttkg. Emésztés nélkül távozik a szervezetből.
- Aszpartám (E951): Jó ízű, kb. 200-szor édesebb, mint a cukor. Nincs mellékíze. A szervezetben metabolizálódik, kb. 3,58 kcal/gramm kalóriabevitelt jelent. Hő- és fényérzékeny, édesítőereje fokozatosan csökken, emiatt sütéshez nem ajánlott. Ételkészítés esetén a főzés végén ajánlott hozzáadni az ételekhez. Fenilalanin nevű aminosavat tartalmaz, emiatt phenylketonuriában szenvedő betegek nem fogyaszthatják az aszpartámtartalmú termékeket. ADI értéke: 0-40 mg/ttkg.
Egy természetes és kalóriamentes édesítőszer
Természetes, növényi eredetű intenzív édesítőszer a Stevia (más néven sztívia, szteviol-glikozid). Fogyasztása során nem emelkedik a vércukorszint. Édesítőereje 300-szorosa a cukornak. Bátran használható sütéshez, főzéshez, italokhoz, de figyelembe kell venni, hogy kelt tésztáknál lassítja a kelesztési folyamatot. Adagolása: 200 gramm liszthez fél kávéskanálnyi Stevia. Íze nem változik meg, édes, tiszta íze van a fogyasztási mennyiségnek, de ettől nagyobb mennyiségben keserű mellékíze lehet. ADI értéke 4 mg/ttkg. Nincs energiatartalma és szénhidrátmentes, ezért kalóriacsökkentett étrendbe is beilleszthető.
Hol vásárolhatjuk meg az édesítőszereket?
Az édesítőszereket manapság már nem csupán szuper- és hipermarketekben lehet megvásárolni, hanem találkozhatunk velük kisboltokban, drogériákban, de bioboltok és gyógyszertárak kínálatában is kaphatóak. A fruktóz havonta 1 kg mennyiségben receptre felírható a diabéteszgondozókban. Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek szerepe vitathatatlan a cukorbetegek étrendjében.
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember