Az édesítőszerek szerepe a cukorbetegek táplálkozásában - Hasznos gyakorlati tanácsok

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent: 2022.05.06.

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik nem és miért? Van-e olyan köztük, aminek a lebontásához inzulinra van szükség, amik befolyásolják a vércukorszintet? Van-e korlátja a fogyasztható mennyiségeknek?

Miért kell kerülni az egyszerű cukrot tartalmazó élelmiszereket? És mik tartoznak az egyszerű cukrok közé?

A cukorbetegség (diabetes mellitus) - régebben „cukorbaj” - szó eredetileg a vizelettel ürülő cukorra utal. Egészséges esetben a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek ß-sejtjeiben termelődik az inzulin, ami cukorbetegség esetén részben vagy egészben nincs jelen a szervezetben. A hiányzó mennyiségű inzulin miatt az ételekkel és italokkal felszívódó szénhidrátok metabolizmusa zavart szenved, és a vérben keringő cukor (glükóz) szintje magas marad.

A cukrok a szénhidrátok tápanyagcsoportjába tartoznak. Cukorbetegek diétájában az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége korlátozott, amelyet számolni kell. Szénhidrátok közül vannak olyanok, amelyek:

 • szabadon fogyaszthatóak (például főleg rostokat tartalmazó zöldségek és főzelékfélék, kivéve banán, szőlő, aszalt gyümölcsök, gesztenye, szilva)
 • korlátozott mennyiségben fogyaszthatóak: gyümölcsök (200-600 gramm) és tejtermékek (napi 3-5 dl), magas keményítőtartalmú nyersanyagok (gabonafélék, zabpehely, rizs, hüvelyesek, kenyerek, száraztészták, stb.)
 • kerülendőek: az egyszerű cukrot tartalmazó táplálékok fogyasztása nem megengedett, például szőlőcukor (glükóz), malátacukor (maltóz), répacukor (szacharóz, kristálycukor), méz, édességek, cukrászsütemények, lekvár, befőtt, cukrozott üdítőitalok, fagylaltok, csokoládék stb.

Miért használjanak a cukorbetegek cukor helyett édesítőszert?

Igaz, hogy a cukorbetegeknek a magas glikémiás indexszel rendelkező (vagyis gyors vércukorszint-emelkedést okozó) egyszerű cukrok fogyasztását kerülni kell, de nem szükséges lemondaniuk az édes ízről. Számukra diabetikus édességek ajánlottak, amelyekben cukorhelyettesítőkkel vagy mesterséges édesítőszerekkel pótolják a kristálycukrot. Ezek jellemzője, hogy nem, vagy csak kis mértékben emelik meg a vércukorszintet, ezáltal nem okoznak hirtelen inzulinszükségletet.

Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok közül választhatnak a cukorbetegek?

Egyik édesítőszer fogyasztását sem ajánlott túlzásba vinni, a napi megengedett beviteli mennyiséget ne lépjük túl. Ezen túlmenően fontos tudni, hogy nem minden édesítőszer kalóriamentes, vannak olyanok, amelyek rendelkeznek energiatartalommal, ilyenek a cukorhelyettesítők, cukorlakoholok és az aszpartám, így ha ezekből fogyaszt, akkor azt bele kell számolni a napi kalóriamennyiségbe!

Cukorhelyettesítők, cukoralkoholok

A cukorhelyettesítők, cukoralkoholok olyan édesítőszerek, amelyek tápértékkel rendelkeznek, azaz van kalóriatartalmuk. Ezeket kiválóan lehet használni sütemények készítéséhez is, hő- és savállóak, nem károsítják a fogakat. Energiatartalmuk miatt azonban fogyókúrázok, testsúlyfelesleggel rendelkező cukorbetegek számára nem javasolt a használatuk. Lassan ugyan, de inzulint igényelve metabolizálódnak. Fogyasztásuk korlátozott napi maximum 30-50 gramm mennyiségben, több étkezésre elosztva. A cukorhelyettesítőkkel édesített sütő- és cukrászipari termékek fogyasztása ritkán és kis mennyiségben ajánlható, mivel ezeknek magas az energia- és zsírtartalmuk.

Mik tartoznak ebbe a csoportba?

 • Nyírfacukor (xilit/xilitol): Régen nyírfából vonták ki, manapság azonban kukoricarostból készül. A kristálycukorhoz képest 40%-kal kevesebb a kalóriatartalma, és 50-75%-kal kevesebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, édesítőereje viszont megegyezik vele, ugyanakkora mennyiségben kell adagolni, mint a hagyományos cukrot. Glikémiás indexe alacsony: 7-13, felszívódása lassú, és a teltségérzetet fokozza. Energiatartalma: 240 kcal/100 gramm. Fogyasztása kezdetben okozhat panaszokat, de a szervezet hozzászokik, fokozatosan növelhető a mennyiség. A nyírfacukor méreg a kutyák és más háziállatok számára, ezért fontos, hogy ha házikedvence van, ne engedje, hogy hozzáférjen, vagy ilyen édesítőszert ne is tartson otthon!
 • Gyümölcscukor (fruktóz): Nádcukorból vagy cikóriagyökérből állítják elő. Édesítőereje sokkal nagyobb, mint a kristálycukoré, emiatt ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kisebb mennyiség is elegendő az ételekbe. Cukorbetegek számára a napi fogyasztási mennyiség legfeljebb 30-50 gramm. A vércukrot lassan és fokozatosan emeli. Energiatartalma megegyezik a szacharózéval. Hőálló, ezért sütéshez és főzéshez kiválóan használható. Sütés közben gyorsabban barnul, mint a cukor, de kisebb hőmérsékleten, lassabban sütve ez a barnulás mérsékelhető. Tovább maradnak frissek a sütemények, ugyanis megköti a nedvességet. Nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású lehet.
 • Eritrit (eritritol): A legújabb cukorhelyettesítő, a cukorhoz képest 60-80-szor édesebb. Glikémiás indexe 0, nem okoz vércukorszint-emelkedést. Kiválóan használható házi sütemények édesítésére. Nincs utóíze, és mivel felszívódik a vékonybélben, ezért nem okoz hasmenést.
 • Szorbit: A napi szénhidrátmennyiségbe bele kell számolni. Naponta maximum 30-50 gramm fogyasztható belőle. Nagyobb mennyiségben hasi panaszokat okozhat, mint például hasfájás, puffadás, görcsök, hasmenés. 50-60%-kal édesebb a cukorhoz képest. A vércukrot elhúzódóan emeli meg.

Mesterséges édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek olyan vegyületek, amelyeket szintetikusan állítanak elő, a természetben nem találhatóak meg. Közös jellemzőjük, hogy nincs kalóriatartalmuk (kivéve aszpartám), nem okoznak vércukorszint-emelkedést, emiatt jól beilleszthetőek az étrendbe azon cukorbetegek számára is, akik fogyókúráznak. A megengedhető napi beviteli értéket (ADI: acceptable daily intake) nem meghaladva, biztonságosan fogyaszthatóak hosszú távon is, nem fokozzák más betegségek megjelenési kockázatát. Számos vizsgálat kimutatta, hogy még a cukorbetegek mindennapos édesítőszer-fogyasztókként sem lépik túl az ADI-értéket. Tabletta, folyadék és por formájában kaphatóak az üzletekben, általában egymással kombinálva, ugyanis így méginkább növelik egymás édesítő erejét.

Mik tartoznak ebbe a csoportba?

 • Szacharin: Az élelmiszerek összetevői között E954-es számú adalékanyagként jelölik. A boltokban már régóta forgalomban van, ez a legolcsóbb édesítőszer a piacon. Körülbelül 3-500-szor édesebb, mint a kristálycukor. Hátránya, hogy sütés-főzés közben hő hatására bomlik, és keserű, fémes mellékíze van. ADI értéke 0-5 mg/testtömegkilogramm. Emésztés során nem szívódik fel, hanem változatlan formában ürül.
 • Aceszulfám-K (E950): Nincs utóíze, hőálló, mintegy 200-szor édesebb a kristálycukornál. ADI értéke: 0-9 mg/ttkg. Nem emésztődik. Jól oldódik italokban, valamint magas hőmérsékleten is stabil, ezért sütéshez és főzéshez is használható.
 • Ciklamát (E952): Ízhatása megegyezik az aceszulfám-K-val, kb. 30-50-szer édesebb, mint a cukor. ADI értéke: 0-7 mg/ttkg. Emésztés nélkül távozik a szervezetből.
 • Aszpartám (E951): Jó ízű, kb. 200-szor édesebb, mint a cukor. Nincs mellékíze. A szervezetben metabolizálódik, kb. 3,58 kcal/gramm kalóriabevitelt jelent. Hő- és fényérzékeny, édesítőereje fokozatosan csökken, emiatt sütéshez nem ajánlott. Ételkészítés esetén a főzés végén ajánlott hozzáadni az ételekhez. Fenilalanin nevű aminosavat tartalmaz, emiatt phenylketonuriában szenvedő betegek nem fogyaszthatják az aszpartámtartalmú termékeket. ADI értéke: 0-40 mg/ttkg.

Egy természetes és kalóriamentes édesítőszer

Természetes, növényi eredetű intenzív édesítőszer a Stevia (más néven sztívia, szteviol-glikozid). Fogyasztása során nem emelkedik a vércukorszint. Édesítőereje 300-szorosa a cukornak. Bátran használható sütéshez, főzéshez, italokhoz, de figyelembe kell venni, hogy kelt tésztáknál lassítja a kelesztési folyamatot. Adagolása: 200 gramm liszthez fél kávéskanálnyi Stevia. Íze nem változik meg, édes, tiszta íze van a fogyasztási mennyiségnek, de ettől nagyobb mennyiségben keserű mellékíze lehet. ADI értéke 4 mg/ttkg. Nincs energiatartalma és szénhidrátmentes, ezért kalóriacsökkentett étrendbe is beilleszthető.

Hol vásárolhatjuk meg az édesítőszereket?

Az édesítőszereket manapság már nem csupán szuper- és hipermarketekben lehet megvásárolni, hanem találkozhatunk velük kisboltokban, drogériákban, de bioboltok és gyógyszertárak kínálatában is kaphatóak. A fruktóz havonta 1 kg mennyiségben receptre felírható a diabéteszgondozókban. Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek szerepe vitathatatlan a cukorbetegek étrendjében.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei

A diabetes mellitus a XXI. század egyik legnagyobb népegészségügyi jelentőségű úgynevezett civilizációs betegségei közé tartozik. Egy olyan...

Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?

A veseelégtelenség heveny (akut) és idült (krónikus) formákban alakulhat ki. Akut veseelégtelenség leginkább súlyos betegségek vagy állapotok miatt...

Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor...

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

Édesítőszerek - Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1...

A cukorbetegek gondozása és az ajánlott vizsgálatok

Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, akár 1-es típusú, akár 2-es típusú a cukorbetegség, akkor az alkalmazott terápia mellett a...

Alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek

Az édesítőszerek olyan élelmiszer adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.