Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés alatt állunk?

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés beállítása időigényes folyamat, mely fegyelmet és korrekt együttműködést igényel a beteg részéről.

A téma cikkei
7/1 Az inzulinok típusai és felszívódásuk
7/2 Inzulinkezelési sémák
7/3 Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés alatt állunk?
7/4 Az inzulinkezelés lehetséges mellékhatásai
7/5 Hová adjuk be az inzulint? Öninjekciózás
7/6 Speciális kérdések az inzulinkezelt diabétesz esetén
7/7 Étrendi javaslatok inzulinkezelés mellett

Milyen tényezőket kell figyelembe vennünk az inzulin terápia alkalmazása során?

A megfelelő dózis beállítása és alkalmazása nem egy életre szól, figyelembe kell venni a beteg szokásait, életmódját, továbbá azokat a tényezőket is, melyek a betegtől, megszokott mindennapjaitól függetlenek, azonban lényegesen befolyásolják a kezelés hatásosságát.

Az inzulinkezelést befolyásoló tényezők között megkülönböztetjük a beteg tevékenységétől függő illetve a betegen kívül álló tényezőket. A beteg, a szervezete által igényelt inzulindózist tudatosan befolyásolni tudja az étkezésével és testmozgásával egyaránt.

Étkezési szabályokkal befolyásolható az igényelt inzulindózis

Az elfogyasztott étel összetétele, mennyisége és az étkezések ideje. A diéta lényege a napi 5-6x , lehetőleg azonos időben történő étkezés, amely során a személyre szabott szénhidrát- és kalóriamennyiség elosztva kerül bevitelre.

Nagy segítséget jelent, ha naplót vezetünk az étkezésekről, feljegyezzük az időpontját, mennyiségét, szénhidrát- és kalóriatartalmát.

Fontos a változatos táplálkozás, a szénhidrátok, zsírok, fehérje megfelelő arányban történő fogyasztása, továbbá a vitaminok és ásványi anyagok jelenléte az étrendben.

A szénhidrátok közül helyezzük előtérbe az összetett cukrokat, melyek lassan bomlanak le, a vérkeringésbe fokozatosan jutnak el, kevésbé emelve a vércukorszintet.

Fontos a rendszeres testmozgás

Figyelembe kell venni az adott nap során a fizikai aktivitást. A rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához, fokozza az energiafelhasználást, csökken a zsírszövet és javul a vércukorérték, csökken az inzulin szükséglet.

Leginkább az aerob mozgásformák javasoltak például gyors gyaloglás, kocogás, biciklizés, úszás. Ha nem volt életének része a rendszeres sporttevékenység, akkor a kívánt szintet fokozatosan kell elérni, javasolt napi 5-10 perccel kezdeni, majd növelni az időt, a mozgás intenzitását a kívánt szint eléréséig.

Az gyakorlatok végzése előtt mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával arról, hogy milyen típusú feladatokat végezhet.

Ajánlott a táplálkozási napló és az aktivitási napló is

A táplálkozási naplót célszerű a testmozgásra vonatkozó feljegyzésekkel is kiegészíteni, ugyanis már az is befolyásoló hatású, ha lift helyett lépcsőn közlekedik, ha jármű helyett a gyaloglást választja.

Ne feledkezzen meg a szexuális aktivitás figyelembe vételéről sem. A fizikai aktivitás megváltozása jelentősen növelheti vagy csökkentheti a szervezet inzulinigényét: a mindennapi teendők megváltozása, akár egy új munkakör, ha a fizikai munka után, kisebb megterhelést jelentő munkakörbe lép a beteg vagy fordítva.

De a baleset következtében kialakult kényszerpihenő megnövekedett inzulinigényével is számolni kell.

A rendszeres testmozgás segít az ideális testsúly, kiegyensúlyozott lelki állapot elérésében, melyek csökkentik a szükséges inzulinmennyiséget.

Időjárás, és egyéb, nem befolyásolható tényezők

  • A kezelést befolyásolják az időjárási viszonyok. A nyári és téli hónapokban eltérő a szervezet inzulinigénye. Ennek pontos hatásmechanizmusa még nem ismert, a szabadban töltött idő, az évszakfüggő táplálkozási sajátosságok magyarázatul szolgálhatnak. Nyáron az inzulinszükséglet csökkenésével, míg a hideg téli hónapokban magasabb inzulindózissal kell számolni. Ugyanis azonos mennyiségű inzulin mellett a melegfrontok a vércukor esését (hipoglikémia), míg a hidegfrontok a vércukor emelkedését (hiperglikémia) okozhatják.

  • A stresszes életmód, főleg ha tartósan fennáll, növeli az inzulinigényt, a megemelkedett stressz hormonok inzulint gátló hatása miatt.

  • A női ciklus különböző szakaszaiban is változik az alkalmazandó inzulin mennyisége. A menstruáció jelentkezése előtt az inzulinigény növekszik, ezzel ellentétben a peteérés, ovuláció idején viszont az optimális dózis csökkenésére kell számítani.

  • Lázas betegségben megnő a szervezet inzulinszükséglete, felgyorsul az anyagcsere folyamata, ami fokozott inzulinigénnyel jár.

  • Terhességben a hormonális változások következtében, a termelődő hormonok csökkentik az inzulin hatását, ezért várandós kismamáknál megnő az inzulinigény.

Tovább Tíz tipp diabétesszel előknek

Tovább Hová adjuk be az inzulint? A helyes öninjekciózás lépései előretöltött injekciós tollal

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Fövényi József, Dr. Laczkó Andrea, Dr. Brasnyó Pál
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.