Édesítőszer téma

Az édesítőszerek szerepe a cukorbetegek táplálkozásában - Hasznos gyakorlati tanácsok

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik nem és miért? Van-e olyan köztük, aminek a lebontásához inzulinra van szükség, amik befolyásolják a vércukorszintet? Van-e korlátja a fogyasztható mennyiségeknek?

Amit az édesítőkkel kapcsolatban tudni érdemes

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A korszerű táplálkozás részeként közismert, hogy az egyszerű cukrok kerülése, illetve összetett szénhidrátokkal történő helyettesítése javasolt.

Tények és tévhitek az édesítőszerekről

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban teljesen alaptalanok.

A stevia - természetes és kalóriamentes édesítőszer

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A stevia (sztívia) egy természetes édesítőszer, a növényt évszázadok óta ismerik és használják dél-amerikai őslakosok ételek édesítésére, gyógyításra, a köztudatban azonban csak néhány évtizede van jelen.

Az energiamentes édesítőszerek táplálkozás-élettani előnyei

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (úgynevezett nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.

Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem kell aggódnunk, ha az édesítőszerek mellett döntünk, semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk az általánosan fogyasztható mennyiségen belül.

Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Igen ám, de akkor mit válasszunk helyette, ha mégis valamilyen édes ízűt szeretnénk enni vagy inni, vagyis mivel édesítsük ételeinket és italainkat?

Az energiamentes édesítőszerek szerepe a diétás étkezésben

WEBBeteg - Moharos Melinda, dietetikus

Bizonyos betegségek diétájában sajnos korlátozni kell a szénhidrát- és energiatartalmat (kcal). Ide tartoznak a szénhidrát-anyagcsere zavaraival járó kórképek, mint például az elhízás, a cukorbetegség (diabetes), a cukorbetegség előszobájaként emlegetett csökkent glükóztolerancia (IGT) vagy az inzulinrezisztencia (IR).

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség állásfoglalása

Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA)

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA) állásfoglalása szerint a minőségi kutatások egybehangzóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatának előnyeit mutatják ki a testsúly karbantartásában.