• Csonterősítő gyógyszer növelheti a nyelőcsőrák kockázatát

    Szerző: MTI

    Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint megduplázódhat a nyelőcsőrák kockázata, ha a biszfoszfonát típusú csontritkulás elleni gyógyszert öt évnél tovább szedjük.

    A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár az eredmények aggodalomra adnak okot, nem szükséges, hogy az orvosok és a páciensek azonnal megváltoztassák a csonterősítőként alkalmazott biszfoszfonátokkal kapcsolatos gyakorlatukat.

    Hirdetés

    Mint Jane Green kutatásvezető kiemelte, a nyelőcsőrák igen ritkán fordul elő, így a kockázat megkétszereződése még mindig alacsony rizikónak számít.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány szerint Európában és Észak-Amerikában a 60-79 éves korosztályban a nyelőcsőrák gyakorisága 1 ezrelék, az öt évnél hosszabban tartó biszfoszfonát hatóanyagú gyógyszer szedése pedig ezt az arányt mintegy 2 ezrelékre emelte.

    A kutatásban - egy brit egészségügyi adatbázis felhasználásával - átlagosan nyolc évig követtek nyomon 3 ezer nyelőcsőrákban szenvedő pácienst, majd adataikat összehasonlították 3 ezer e betegség nélkül élő ember adataival. Áttekintették 10 ezer bélrákos, valamint 2 ezer gyomorrákos ember adatait is, de nem találtak megnövekedett kockázatot azok között, akik a csonterősítő gyógyszert szedték azokhoz képest, akik nem.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.09.05 12:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    A csontritkulás kockázata és megelőzési lehetőségei

    A menopauza idején bekövetkező hormonális változások következtében a csontállomány csökkenése fokozódik, ilyenkor beszélünk csontritkulásról. A csontok azonban fiatalabb korban, helytelen életmód vagy bizonyos betegségek következtében is törékennyé válhatnak. Mire ügyeljünk, és hogyan előzhetjük meg a csontok idő előtti leépülését?

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.