• Fogamzásgátlás szülés után

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    Az általa termelt hormonok szintjének hirtelen csökkenése váltja ki azon hormonok termelődésének fokozódását, amelyek az anyatej képződéséhez szükségesek. Ezen hormonális folyamatok összessége természetes fogamzásgátlóként viselkedik. A csecsemő szoptatásának ideje alatt (legalábbis a rendszeres szoptatás alatt, amely körülbelül fél éves időszakot jelent) ritkán fordul elő újabb terhesség. Ez a természetes fogamzásgátló mechanizmus azonban meglehetősen bizonytalan, hiszen többeknek rendszeres menstruációja is jelentkezik a szoptatás alatt, így aki biztosan el szeretné kerülni a teherbeesést, valamilyen hatékony fogamzásgátló módszert kell választania.

    A szülés utáni fogamzásgátlás megbeszélésének optimális ideje általában a szülés után 6 héttel esedékes kontrollvizsgálat, addig a szülés utáni tisztulási és regenerálódási folyamatok miatt az együttlét kerülése javasolt, esetleg gumióvszer használata.

    Hirdetés

    Ha az anya nem tud szoptatni

    Akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak szoptatni, bármilyen hormonális (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) vagy mechanikus (méhen belüli eszköz, óvszer) fogamzásgátlást választhatnak, amennyiben menzeszük újra jelentkezik – ez átlagos esetben körülbelül 6 héttel a szülés után szokott bekövetkezni. Egyesek javasolják a méhen belüli eszköz felhelyezését közvetlenül a szülés után, de véleményem szerint célszerűbb megvárni ezzel a 6 hetes kontroll idejét, mivel a méh addigra normál méretére húzódik össze, így az eszköz méhből való kicsúszásának esélye kisebb. A hormonális fogamzásgátlást választók az első menzesz megjelenésekor kezdhetik el szedni a tablettát, vagy felhelyezni a hüvelygyűrűt.

    Szoptatós anyák

    A szoptató anyák esetén egyszerűbb a helyzet, hiszen csak egyféle tabletta szedhető a szoptatás ideje alatt, amely csak egyféle hormont tartalmaz. (Kétfajta tabletta van forgalomban, de hatóanyaguk azonos). Kombinált fogamzásgátló tabletta és hüvelygyűrű ebben az esetben nem jön szóba. Ennek oka, hogy az anyatej termelődését a kombinált fogamzásgátlók egyik komponense hátrányosan befolyásolhatja – az anyatejnek mind a mennyisége, mind a minősége csökkenhet, míg az egykomponensű tablettának nincs ilyen hatása. A szoptatás alatt szedhető tablettát a kombinált készítményektől eltérően folyamatosan kell szedni, nem kell havonta 7 napos szünetet tartani. Hatékonysága gyakorlatilag megegyezik a kombinált fogamzásgátlókéval. Méhen belüli eszközt természetesen szoptatás alatt is fel lehet helyezni, akár a hagyományosat, akár a hormontartalmút.

    A szoptatás alatti fogamzásgátló tablettával kapcsolatban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy amikor a kisgyermek már kiegészítő táplálékot is kap, a napi szoptatások száma fokozatosan csökken. A szoptatás alatti tablettát szedők szervezete ilyenkor úgy szokott jelezni, hogy rendszertelen vérzések léphetnek fel. Ha az édesanya már nem szoptat, ebben az esetben az egykomponensű tabletta szedése helyett át kell térni a kombinált hormonális fogamzásgátló – hüvelgyűrű vagy tabletta – használatára, a rendellenes vérzések elkerülése érdekében. 

    Olvasson tovább! Hogyan használható a szoptatás fogamzásgátlásként?

    Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2018.09.12 18:38, Megjelenés: 2016.08.20 07:38
   • Cikkajánló

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    A járvány lecsengő szakaszában van, több a gyógyult, mint az aktív fertőzött.

    Telemedicina

    Telemedicina

    MediCall

    Kérdések a modern online orvos-beteg kapcsolattartási rendszerekről.

    Hogyan beszéljen lányával a fogamzásgátlásról?

    A mai modern és rohanó világban nagyon gyakran tapasztalható, hogy a szülőknek nem jut ideje arra, hogy a gyermekeikkel foglalkozzanak. Különösen észleljük ezt akkor, amikor nemritkán 13-15 éves lányok érkeznek a rendelőbe azzal a panasszal, hogy pozitív lett a terhességi tesztjük, vagy hogy lehetnek-e terhesek, ha még nem is menstruáltak.

    Életmódtanácsok fogamzásgátlót szedők számára

    Napjainkban a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése széleskörűen elterjedt. Célszerű betartani azonban néhány szabályt ahhoz, hogy a tabletta a legbiztonságosabban, egészségünk veszélyeztetése nélkül védjen a nem kívánt teherbe esés ellen.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    Fogamzásgátlás szoptatás alatt

    A gyermek megszületését követően – attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt – a szervezetben drámai hormonszint – változások mennek végbe, amelyek az anyatej termelődésének megindulását eredményezik.

    Tíz dolog, amit nem tudott a fogamzásgátlásról

    Következő cikkünkben a fogamzásgátlással kapcsolatos tíz leggyakoribb tévhitet vesszük sorra.

    A szoptatás alatti fogamzásgátlás

    A szoptatás alatt is szükséges védekezni a nem kívánt terhességgel szemben, gyakori tévhit az, hogy a szoptatás, a prolaktin hormon fogamzásgátlóként is funkcionálhat.

    Szoptatás, mint fogamzásgátlás

    Minden nő a számára legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert szeretné megtalálni. Azoknak a nőknek, akik nemrég szültek, a folyamatos szoptatás lehet az egyik fogamzásgátlási módszer, amit választhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.