Fogamzásgátlás szoptatás alatt

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai hormonszintváltozások mennek végbe, amelyek az anyatej termelődésének megindulását eredményezik.

Ezen változások legfőbb oka, hogy a méhlepény távozik az anya szervezetéből, hiszen ez a szerv nemcsak a baba táplálásában játszik szerepet a méhben töltött idő alatt, hanem többféle hormont is termel. A szülés után ezen hormonok szintje lecsökken, ami lehetővé teszi más hormonok – köztük az anyatej termelődésében legfontosabb prolaktin – aktiválódását. A prolaktin szintje a szülést követően hónapokig magas marad, rendszeres szoptatás esetén csak lassan csökken le a normál értékre.

Amennyiben nem történik szoptatás, a prolaktinszint hetek alatt lecsökken a normál szintre. Ennek a hormonnak a fogamzásgátlás szempontjából azért van jelentősége, mert ha szintje nem várandós nőkben magas, akkor az meddőséget eredményez. Ez a hatás magyarázhatja azt a jelenséget, hogy rendszeres szoptatás alatt nem szokott bekövetkezni újabb terhesség. Ez a fogamzásgátló hatás azonban bizonytalan, így annak, aki biztosan el akarja kerülni a nem kívánt terhességet, a szoptatás alatt is védekeznie kell.

A szülést követő első hat hétben az anya szervezete lassan visszaáll a terhesség előtti állapotba – a méh összehúzódik normál méretére, ez heteken keresztül véres váladék ürülésével jár együtt. Legcélszerűbb ebben az időszakban a nemi élet kerülése, vagy ha ez végképp nem megoldható, gumi óvszer használata.

A szülés utáni kontrollvizsgálat hat hét elteltével esedékes, a nőgyógyász ilyenkor teszi fel a kérdést, hogy a kismama óhajt-e valamilyen felírandó fogamzásgátlási módszert használni. Amennyiben igen, az óvszeres védekezés mellett kétféle lehetőség adódik:

1. Méhen belüli fogamzásgátló eszköz („spirál”) felhelyezése

Mivel a méh ilyenkorra már általában a terhesség előtti méretére húzódott össze, normál módon felhelyezhető akár a hagyományos, akár a hormontartalmú méhen belüli eszköz. Az anyatej termelődését károsan nem befolyásolja egyik sem.

2. Hormonális fogamzásgátló felírása

A fogamzásgátló tabletták túlnyomó többsége kétkomponensű – ösztrogén és gesztagén hormont tartalmaznak, így biztosítják a női szervezet megfelelő hormonális működését, a menzesz rendszeres megjelenését, hatékonyan védenek ugyanakkor a nem kívánt terhesség ellen. Szintén kétkomponensű a hormontartalmú hüvelygyűrű is, mely a tablettákkal összehasonlítva egyenletesebb hatóanyag – felszívódásával további előnyöket nyújt. Szoptatás alatt azonban a kombinált fogamzásgátlók ösztrogénkomponense hátrányosan befolyásolja az anyatej termelődését, csökkentve annak mennyiségét és rontva minőségét, így ezek nem jöhetnek szóba. Mint a bevezetőben láthattuk, a szoptatás alatt van egy természetes védettség is a teherbeesés ellen, ez azonban nem elegendő a fogamzásgátló tabletták vagy a hüvelygyűrű hatékonyságával összehasonlítva.

A szoptatás alatti fogamzásgátlás céljára egy speciális tablettát fejlesztettek ki, amely csak gesztagént tartalmaz. Szedése nem csökkenti az anyatej mennyiségét és minőségét sem. Ma már többféle ösztrogénmentes fogamzásgátló közül választhatunk.

Ezek különbözhetnek egymástól abban, hogy milyen összetevőt, gesztagént tartalmaznak. Fogamzásgátló hatásukat tekintve a különböző gesztagének egyenértékűek, de sok egyéb tulajdonságukban eltérőek lehetnek, így érdemes odafigyelni, hogy a választott készítmény milyen gesztagént tartalmaz. Továbbá az ösztrogénmentes tabletták különbözhetnek egymástól a szedési rendben is.

A szedési rend azt jelenti, hogy egy női ciklus során hány napig kell szedni a hormontartalmú tablettát, és van-e hormonmentes szünet a két tabletta levél bevétele között. A megfelelő szedési rend járul hozzá ahhoz, hogy a tablettaszedés közben jelentkező megvonásos vérzés (menstruáció) kiszámíthatóbb legyen a szoptatás alatt és a szoptatás befejezése után is.

Sok nő vált fogamzásgátlót, amikor abbahagyja a gyermeke szoptatását, de ez nem kötelező, sőt. Amikor egy fogamzásgátlóval elégedett egy nő, nincs panasza, nincs ellenjavallat, semmi szükség másik készítményre váltani.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász, aktualizálta: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

EESZT EESZT

A felírt receptek is láthatók már az EESZT felületén.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Milyen a biztonságos fogamzásgátlás?

A XXI. században a tudatos családtervezés kérdésével szembekerülő családok a fogamzásgátlási módszerek széles palettájáról választhatnak.

A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos...

Fogamzásgátlás szülés után

A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be...

Személyre szabott fogamzásgátlás

Napjainkban az első szexuális kapcsolat létrejötte egyre korábbi életkorban következik be, jellemzően a 15. életév környékén. Nagyon fontos...

Fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása

A fogamzásgátlás igénye nem újkori jelenség, már az ókorban is számos megoldást találtak ki a nem kívánt terhességek megelőzésére. A modern...

Tíz dolog, amit nem tudott a fogamzásgátlásról

Következő cikkünkben a fogamzásgátlással kapcsolatos tíz leggyakoribb tévhitet vesszük sorra.

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer...

A szoptatás alatti fogamzásgátlás

A szoptatás alatt is szükséges védekezni a nem kívánt terhességgel szemben, gyakori tévhit az, hogy a szoptatás, a prolaktin hormon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.