A gyermekkori bőrkiütés gyakori okai: vegyi anyagok a környezetünkben

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Tamás Borbála gyermekgyógyász frissítve:

Antibakteriális szappanok, testápoló krémek, eldobható törlőkendők, mosó- és öblítőszer maradványok. A lista még hosszan folytatható lenne azokkal az anyagokkal, amelyek mind okozói lehetnek a gyermekkori bőrkiütéseknek.

A gyermekkori bőrkiütéseket okozhatják külső, illetve belső tényezők egyaránt. Külső okként szerepelhet egy vegyszer, egy kémiai anyag, vagy akár az időjárás is, amely a bőr irritációját váltja ki. A másik csoportba azok az okok tartoznak, mely a gyermek szervezetébe bejutva (táplálékkal szájon át – valamilyen allergén anyag, vagy infekció útján cseppfertőzéssel, bőrkontaktus útján) kiütéses betegséghez vezetnek. Jelen cikkben a háztartásban gyakran előforduló, kiütéseket okozó anyagokat vesszük végig.

Antibakteriális szappan

Az antibakteriális szappanok egyik leggyakoribb összetevője, a triklozán, amely irritálhatja a gyerekek érzékeny bőrét. Használatuk nem tanácsos, hagyományos szappannal történő gyakori kézmosás is ugyanolyan hatékony a kórokozók ellen.

Szappan tartósító szerek

Némely (gyermek)szappan formaldehidet tartalmazhat, amely tartósítószer bőr-, szem- és tüdőirritációt okozhat, illetve ekcémára is hajlamosít. Az ekcéma a csecsemőknél és kisgyermekeknél a leggyakoribb, és fokozott a kialakulásának kockázata, ha a gyermek allergiás vagy asztmás. Keresse a természetes anyagokból készült termékeket!

Tovább Ártalmas kozmetikumok - A triklozán és a parabének

Testápoló krémek

Noha mindannyian szeretnénk gyermekünk bőrét puhán tartani, a testápoló krémek olyan illatanyagokat tartalmaznak, melyek irritálhatják az érzékeny bőrt, különösen azoknál a gyermekeknél, akik már ekcémásak. Ráadásul egyre több kutatási eredmény veti fel a kérdést, hogy a testápolók bizonyos összetevői, mint a parabének és ftalátok mennyiben járulnak hozzá a hormonális problémákhoz, illetve milyen mértékű hormonális változást okoznak. Száraz bőr esetén használjon érzékeny bőrre való szappant, olajat és ne dörzsölje, hanem itassa le a baba bőréről a vizet fürdés után. Kérje bőrgyógyász tanácsát testápoló készítmény használatával kapcsolatban!

Ekcéma

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek? Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

Törlőkendő vagy nedves kendő?

Az eldobható törlőkendők használata, noha kényelmes, alkoholt, és különböző illatanyagokat tartalmaznak, melyek bőrirritációt okozhatnak. Egyes márkák tartósítószert is tartalmaznak, melyek allergiás kontakt dermatitiszt – allergiát kiváltó anyagok okozta kiütést – okoznak.
Az eldobható törlőkendők helyett használjon nedves mosdókesztyűt, amit utazások alkalmával is nedvesen tarthat egy visszazárható nylontasakban.

Mosószer kiütés

Egyes mosószerekben található vegyi anyagok is kiválthatnak irritatív kontakt dermatitiszt, amely sokkal gyakoribb az ekcémára hajlamos gyermekeknél. Megelőzésére használjon illatanyag- és színezékmentes, érzékeny bőrre ajánlott mosószert! Emellett legalább kétszer öblítse át a gyermek ruháit, törölközőjét és ágyneműjét, hogy biztosan eltávolítson belőlük minden mosószer maradékot!

A mosópor-allergia

A mosóporokat és tisztítószereket forgalmazó cégek két jelzővel igyekeznek megnyerni a fogyasztókat a termékek megvásárlására. A kulcs minden esetben a nagy tisztító erő és a tartós, kellemes illat. A mosópor-allergia

Öblítők

Amennyiben gyermekének érzékeny a bőre, érdemes elkerülni a folyékony öblítőszerek használatát. Ezek olyan vegyi-és illatanyagokat – pl. limonén, benzil-acetát – tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt, szemet, torkot.

Sampon érzékenység

Mindenképpen nézze meg a termék összetevőinek listáját, mielőtt azt gyermeke fejére kenné. Egyes illatok és vegyszerek zavarják az érzékeny fejbőrt, ugyanakkor a ftalátok, formaldehid, és az 1.4 dioxán esetlegesen más egészségügyi problémákat is okozhatnak. Keresse a természetes összetevőjű anyagokat, a legkevesebb hozzáadott illat-és vegyianyag tartalommal!

Vegyszerek elleni allergia

Folyamatosan és növekvő mértékben vagyunk kitéve figyelmeztetés nélkül olyan vegyszereknek, amelyek jelen vannak a belélegzett levegőben, ételeinkben és italainkban, munkahelyeinken és otthonainkban egyaránt. Vegyszerek elleni allergia

Háztartási tisztítószerek

Mivel a „nontoxic” elnevezés nem megfelelően szabályozott, érdemes elolvasni a tisztítószerek összetevőit is. Például az alkil-fenol-etoxilátok, melyek jónéhány mosó-és fertőtlenítőszerben megtalálhatók, hormonális problémákat okozhatnak. Az ammónia irritálhatja a tüdőt, bőrégést okozhat, lenyelve pedig mérgező. Keresse a minél kevesebb vegyi anyagot tartalmazó tisztítószereket, vagy használjon ecetes/szódabikarbónás vizet a takarításnál!

Fényvédő

A fényvédő krémek noha értékes védelmet kínálnak, egyes készítmények problémákat okozhatnak a gyermek érzékeny bőrén. Keresse a para-aminobenzoesav (PABA) mentes termékeket, mert ez az összetevő bőrirritációt okozhat. A 6 hónapnál idősebb gyermekeknél olyan széles spektrumú fényvédőt keressen, mely az UVA és UVB sugarakat egyaránt blokkolja, és 50-es faktorszámú. A megfelelő termék kiválasztásához kérje a gyermekorvos segítségét!

Fényvédős rovarriasztó

Kerülje a rovarriasztók és fényvédők kombinációját, mivel kutatások szerint együttes alkalmazásuk esetén a vegyi anyagok gyorsabban felszívódnak a bőrön át, és a fényvédő is kevésbé hatékony így. 2 hónapos kor alatt nem ajánlott a rovarriasztók alkalmazása.

Beltéri növényvédő szerek

Mivel a csecsemők és kisgyermekek nagyon sok időt töltenek a padlón, szőnyegen játszva, bármilyen szennyeződés onnan könnyen a szájukba kerülhet. A növényvédő szerek és egyéb toxinok a háziporhoz ragadva veszélyt jelentenek a gyermek számára, hiszen azzal érintkeznek, majd kezükkel a szájukba juttatják. Figyeljen arra, hogy az otthoni felületeket, és különösen a padlót, a gyermek számára biztonságos anyagokkal tisztítsa!

A kiütéseket természetesen nem csak a fent felsorolt tényezők okozhatják, hanem valamilyen bakteriális, vagy vírusos eredetű kórkép is (pl.: bárányhimlő, három napos láz, skarlát, Lyme-kór, kéz-láb-száj betegség, ótvar, stb.). Rendszerint lázzal jár, a gyermek általános állapota gyenge, elesett. A legfontosabb ilyenkor, hogy bőrét a házi gyermekorvosunknak mielőbb megmutassuk, és az általa javasolt terápiát kezdjük el. Amennyiben fertőző esetről van szó, közösségbe ne vigyük.

Tovább Kiütéses gyermekkori betegségek

WEBBeteg logó Bethesda Gyermekkórház logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Tamás Borbála gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.