A gyermekkori bőrkiütés leggyakoribb okai

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Antibakteriális szappanok, testápoló krémek, eldobható törlőkendők, mosó- és öblítőszer maradványok. A lista még hosszan folytatható lenne azokkal az anyagokkal, amelyek mind okozói lehetnek a gyermekkori bőrkiütéseknek.

Antibakteriális szappan

Az antibakteriális szappanok egyik leggyakoribb összetevője, a triklozán, irritálhatja a gyerekek érzékeny bőrét, és egyes kutatások szerint hatással lehet a növekedésre és fejlődésre is. A hagyományos szappannal történő gyakori kézmosás is ugyanolyan jól segít megszabadulni a baktériumoktól.

Szappan tartósító szerek

Ekcéma

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek? Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

Némely (gyermek)szappan formaldehidet tartalmazhat, mely tartósítószer bőr-, szem- és tüdőirritációt okozhat, illetve ekcémára hajlamosít. Az ekcéma a csecsemőknél és kisgyermekeknél a leggyakoribb, és fokozott a kialakulásának kockázata, ha a gyermek allergiás vagy asztmás. Keresse a természetes anyagokból készült termékeket!

Ekcéma és krémek

Noha mindannyian szeretnénk gyermekünk bőrét puhán tartani, a testápoló krémek olyan illatanyagokat tartalmaznak, melyek irritálhatják az érzékeny bőrt, különösen azoknál a gyermekeknél, akik már ekcémásak. Ráadásul egyre több kutatási eredmény veti fel a kérdést, hogy a testápolók bizonyos összetevői, mint a parabének és ftalátok mennyiben járulnak hozzá a hormonális problémákhoz, illetve milyen mértékű hormonális változást okoznak. Száraz bőr esetén használjon érzékeny bőrre való szappant, olajat és ne dörzsölje, hanem itassa le a baba bőréről a vizet fürdés után. Kérje bőrgyógyász tanácsát testápoló készítmény használatával kapcsolatban!

Törlőkendő vagy nedves kendő?

Az eldobható törlőkendők használata, noha kényelmes, alkoholt, és különböző illatanyagokat tartalmaznak, melyek bőrirritációt okozhatnak. Egyes márkák tartósítószert is tartalmaznak, melyek allergiás kontakt dermatitiszt – allergiát kiváltó anyagok okozta kiütést – okoznak.
Az eldobható törlőkendők helyett használjon nedves mosdókesztyűt, amit utazások alkalmával is nedvesen tarthat egy visszazárható nylontasakban.

A mosópor-allergia

A mosóporokat és tisztítószereket forgalmazó cégek két jelzővel igyekeznek megnyerni a fogyasztókat a termékek megvásárlására. A kulcs minden esetben a nagy tisztító erő és a tartós, kellemes illat. A mosópor-allergia

Mosószer kiütés

Egyes mosószerekben található vegyi anyagok is kiválthatnak irritatív kontakt dermatitiszt, mely sokkal gyakoribb az ekcémára hajlamos gyermekeknél. Megelőzésére használjon illatanyag- és színezékmentes, érzékeny bőrre ajánlott mosószert! Emellett legalább kétszer öblítse át a gyermek ruháit, törölközőjét és ágyneműjét, hogy biztosan eltávolítson belőlük minden mosószer maradékot!

Öblítők

Amennyiben gyermekének érzékeny a bőre, érdemes elkerülni a folyékony öblítőszerek használatát. Ezek olyan vegyi-és illatanyagokat – pl. limonén, benzil-acetát – tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt, szemet, torkot. Ehelyett adjon fél csésze szódabikarbónát vagy fél csésze ecetet az öblítővízhez, a ruhák puhaságának megőrzésére.

Sampon érzékenység

Mindenképpen nézze meg a termék összetevőinek listáját, mielőtt azt gyermeke fejére kenné. Egyes illatok és vegyszerek zavarják az érzékeny fejbőrt, ugyanakkor a ftalátok, formaldehid, és az 1.4 dioxán esetlegesen más egészségügyi problémákat is okozhatnak. Keresse a természetes összetevőjű anyagokat, a legkevesebb hozzáadott illat-és vegyianyag tartalommal!

Vegyszerek elleni allergia

Folyamatosan és növekvő mértékben vagyunk kitéve figyelmeztetés nélkül olyan vegyszereknek, amelyek jelen vannak a belélegzett levegőben, ételeinkben és italainkban, munkahelyeinken és otthonainkban egyaránt. Vegyszerek elleni allergia

Háztartási tisztítószerek

Mivel a „nontoxic” elnevezés nem megfelelően szabályozott, érdemes elolvasni a tisztítószerek összetevőit is. Például az alkil-fenol-etoxilátok, melyek jónéhány mosó-és fertőtlenítőszerben megtalálhatók, hormonális problémákat okozhatnak. Az ammónia irritálhatja a tüdőt, bőrégést okozhat, lenyelve pedig mérgező. Keresse a minél kevesebb vegyi anyagot tartalmazó tisztítószereket, vagy használjon ecetes/szódabikarbónás vizet a takarításnál!

Fényvédő

A fényvédő krémek noha értékes védelmet kínálnak, egyes készítmények problémákat okozhatnak a gyermek érzékeny bőrén. Keresse a para-aminobenzoesav (PABA) mentes termékeket, mert ez az összetevő bőrirritációt okozhat. A 6 hónapnál idősebb gyermekeknél olyan széles spektrumú fényvédőt keressen, mely az UVA és UVB sugarakat is blokkolja, és legalább 30-as faktorszámú. A megfelelő termék kiválasztásához kérje a gyermekorvos segítségét!

Fényvédős rovarriasztó

Kerülje a rovarriasztók és fényvédők kombinációját, mivel kutatások szerint együttes alkalmazásuk esetén a vegyi anyagok gyorsabban felszívódnak a bőrön át, és a fényvédő is kevésbé hatékony így. 2 hónapos kor alatt nem ajánlott a rovarriasztók alkalmazása.

Beltéri növényvédő szerek

Mivel a csecsemők és kisgyermekek nagyon sok időt töltenek a padlón, szőnyegen játszva, bármilyen szennyeződés onnan könnyen a szájukba kerülhet. A növényvédő szerek és egyéb toxinok a háziporhoz ragadva veszélyt jelentenek a gyermek számára, hiszen azzal érintkeznek, majd kezükkel a szájukba juttatják. Figyeljen arra, hogy az otthoni felületeket, és különösen a padlót, a gyermek számára biztonságos anyagokkal tisztítsa!

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Jobb az óvatosság - károsak lehetnek...

A kisbabák megfelelő táplálása minden szülő számára komoly feladat. Mindenki a legoptimálisabb összetételű, legbiztonságosabb táplálékkal...

Mi legyen a tízórais és uzsonnás...

Természetesen minden, ami egészséges. Cikkünkben a gyermekkori helyes táplálkozás szerepéről olvashat, és hasznos tippeket talál a tízórai és...

Minden bőrkiütés ekcéma?

Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.