• A gyermekkori bőrkiütés leggyakoribb okai

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Antibakteriális szappanok, testápoló krémek, eldobható törlőkendők, mosó- és öblítőszer maradványok. A lista még hosszan folytatható lenne azokkal az anyagokkal, amelyek mind okozói lehetnek a gyermekkori bőrkiütéseknek.

    Antibakteriális szappan

    Az antibakteriális szappanok egyik leggyakoribb összetevője, a triklozán, irritálhatja a gyerekek érzékeny bőrét, és egyes kutatások szerint hatással lehet a növekedésre és fejlődésre is. A hagyományos szappannal történő gyakori kézmosás is ugyanolyan jól segít megszabadulni a baktériumoktól.

    Szappan tartósító szerek

    Ekcéma


    Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek? Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

    Némely (gyermek)szappan formaldehidet tartalmazhat, mely tartósítószer bőr-, szem- és tüdőirritációt okozhat, illetve ekcémára hajlamosít. Az ekcéma a csecsemőknél és kisgyermekeknél a leggyakoribb, és fokozott a kialakulásának kockázata, ha a gyermek allergiás vagy asztmás. Keresse a természetes anyagokból készült termékeket!

    Ekcéma és krémek

    Noha mindannyian szeretnénk gyermekünk bőrét puhán tartani, a testápoló krémek olyan illatanyagokat tartalmaznak, melyek irritálhatják az érzékeny bőrt, különösen azoknál a gyermekeknél, akik már ekcémásak. Ráadásul egyre több kutatási eredmény veti fel a kérdést, hogy a testápolók bizonyos összetevői, mint a parabének és ftalátok mennyiben járulnak hozzá a hormonális problémákhoz, illetve milyen mértékű hormonális változást okoznak. Száraz bőr esetén használjon érzékeny bőrre való szappant, olajat és ne dörzsölje, hanem itassa le a baba bőréről a vizet fürdés után. Kérje bőrgyógyász tanácsát testápoló készítmény használatával kapcsolatban!

    Hirdetés

    Törlőkendő vagy nedves kendő?

    Az eldobható törlőkendők használata, noha kényelmes,  alkoholt, és különböző illatanyagokat tartalmaznak, melyek bőrirritációt okozhatnak. Egyes márkák tartósítószert is tartalmaznak, melyek allergiás kontakt dermatitiszt – allergiát kiváltó anyagok okozta kiütést – okoznak.
    Az eldobható törlőkendők helyett használjon nedves mosdókesztyűt, amit utazások alkalmával is nedvesen tarthat egy visszazárható nylontasakban.

    A mosópor-allergia


    A mosóporokat és tisztítószereket forgalmazó cégek két jelzővel igyekeznek megnyerni a fogyasztókat a termékek megvásárlására. A kulcs minden esetben a nagy tisztító erő és a tartós, kellemes illat. A mosópor-allergia

    Mosószer kiütés

    Egyes mosószerekben található vegyi anyagok is kiválthatnak irritatív kontakt dermatitiszt, mely sokkal gyakoribb az ekcémára hajlamos gyermekeknél. Megelőzésére használjon illatanyag- és színezékmentes, érzékeny bőrre ajánlott mosószert! Emellett legalább kétszer öblítse át a gyermek ruháit, törölközőjét és ágyneműjét, hogy biztosan eltávolítson belőlük minden mosószer maradékot!

    Öblítők

    Amennyiben gyermekének érzékeny a bőre, érdemes elkerülni a folyékony öblítőszerek használatát. Ezek olyan vegyi-és illatanyagokat – pl. limonén, benzil-acetát – tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt, szemet, torkot. Ehelyett adjon fél csésze szódabikarbónát vagy fél csésze ecetet az öblítővízhez, a ruhák puhaságának megőrzésére.

    Sampon érzékenység

    Mindenképpen nézze meg a termék összetevőinek listáját, mielőtt azt gyermeke fejére kenné. Egyes illatok és vegyszerek zavarják az érzékeny fejbőrt, ugyanakkor a ftalátok, formaldehid, és az 1.4 dioxán esetlegesen más egészségügyi problémákat is okozhatnak. Keresse a természetes összetevőjű anyagokat, a legkevesebb hozzáadott illat-és vegyianyag tartalommal!

    Vegyszerek elleni allergia


    Folyamatosan és növekvő mértékben vagyunk kitéve figyelmeztetés nélkül olyan vegyszereknek, amelyek jelen vannak a belélegzett levegőben, ételeinkben és italainkban, munkahelyeinken és otthonainkban egyaránt. Vegyszerek elleni allergia

    Háztartási tisztítószerek

    Mivel a „nontoxic” elnevezés nem megfelelően szabályozott, érdemes elolvasni a tisztítószerek összetevőit is. Például az alkil-fenol-etoxilátok, melyek jónéhány mosó-és fertőtlenítőszerben megtalálhatók, hormonális problémákat okozhatnak. Az ammónia irritálhatja a tüdőt, bőrégést okozhat, lenyelve pedig mérgező. Keresse a minél kevesebb vegyi anyagot tartalmazó tisztítószereket, vagy használjon ecetes/szódabikarbónás vizet a takarításnál!

    Fényvédő

    A fényvédő krémek noha értékes védelmet kínálnak, egyes készítmények problémákat okozhatnak a gyermek érzékeny bőrén. Keresse a para-aminobenzoesav (PABA) mentes termékeket, mert ez az összetevő bőrirritációt okozhat. A 6 hónapnál idősebb gyermekeknél olyan széles spektrumú fényvédőt keressen, mely az UVA és UVB sugarakat is blokkolja, és legalább 30-as faktorszámú. A megfelelő termék kiválasztásához kérje a gyermekorvos segítségét!

    Fényvédős rovarriasztó

    Kerülje a rovarriasztók és fényvédők kombinációját, mivel kutatások szerint együttes alkalmazásuk esetén a vegyi anyagok gyorsabban felszívódnak a bőrön át, és a fényvédő is kevésbé hatékony így. 2 hónapos kor alatt nem ajánlott a rovarriasztók alkalmazása.

    Beltéri növényvédő szerek

    Mivel a csecsemők és kisgyermekek nagyon sok időt töltenek a padlón, szőnyegen játszva, bármilyen szennyeződés onnan könnyen a szájukba kerülhet. A növényvédő szerek és egyéb toxinok a háziporhoz ragadva veszélyt jelentenek a gyermek számára, hiszen azzal érintkeznek, majd kezükkel a szájukba juttatják. Figyeljen arra, hogy az otthoni felületeket, és különösen a padlót, a gyermek számára biztonságos anyagokkal tisztítsa!

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; WebMD
     

    Módosítva: 2014.12.15 05:17, Megjelenés: 2014.12.15 05:17
   • Cikkajánló

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    A koronavírus-járvány és a közösségkezdés gondjai

    Fontos kérdésekre kíván válaszokat adni az első iskolahetek tapasztalatai alapján dr. Bogdányi Katalin, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

    Fokozott a szülők és a tanárok felelőssége a járvány miatt - Tünetes gyereket ne engedjünk közösségbe!

    A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire.

    Minden bőrkiütés ekcéma?

    Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni, a panaszokat ugyanis más-más betegségek okozhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások