Miért veszélyesek a ftalátok?

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

A ftalátok többnyire táplálkozás útján jutnak a szervezetünkbe, így a DEHP is, amely számos műanyagban és azokból készült termékben megtalálható.

Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket. Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük>>

Az egészségre ártalmas DEHP-t a PVC lágyítására, rugalmasabbá tételére használják. Ez a vegyi anyag káros hatással van a szaporodási képességre és a magzat fejlődésére.

Noha a DEHP alkalmazását betiltották gyermekjátékokban és kozmetikumokban, még mindig megtalálható számos élelmiszercsomagolásban és más lágyított műanyagból készült termékben, így például a padlószőnyegekben is.

A Német Kockázatbecslő Intézet szerint a ftalátok, így a DEHP is, főleg táplálkozás útján kerülhetnek a szervezetbe.

Milyen élelmiszerekben fordulhat elő DEHP?

Betiltották a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását

Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag cumisüvegek forgalmazását. Részletek>>

A DEHP előfordulhat olyan alapvető élelmiszerekben, mint amilyenek a húsok, a zsírok, a gabonafélék, a gyümölcsök, a zöldségek, a tej és a tejtermékek.

Hogyan kerülhet az élelmiszerekbe DEHP?

Hétköznapi veszélyforrás: a PET palack

Sajnos hazánkban a visszaváltható palackok és üvegek alkalmazása nem olyan népszerű, mint tőlünk nyugatabbra, és egyre jobban elterjednek a kényelmesebb, ám több veszélyt hordozó eldobható PET (polietilén) palackok. Hétköznapi veszélyforrás: a PET palack>>

A feldolgozatlan élelmiszerekkel szemben az olyan késztermékek, mint például a majonéz vagy az olajat tartalmazó konzerv halak, zöldségek DEHP tartalma jelentősen magasabb. DEHP és más lágyító kemikália a feldolgozás során vagy a csomagolásukból kerülhet az élelmiszerekbe. A Német Kockázatbecslő Intézet szerint a ftalátok csekély mennyiségben nem ártalmasak, ám mivel felhalmozódnak a szervezetben, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint életünk során nem kerülhet összesen 50 mikrogramm DEHP-nál több a szervezetünkbe!

DEHP nem csupán az élelmiszerekből, hanem nem szabvány szerint vagy a tilalom előtt készült gyermekjátékokból és a házi porral is bekerülhet a szervezetbe.

A gyerekek azért vannak különösen nagy veszélyben, mert szeretnek a talajon játszani és szájukba venni a játékaikat, illetve, amikor négykézláb mászkálnak, tipegnek, járni tanulnak, idejük nagy részét akkor is a talaj közelében töltik.

Mit tehetünk, hogy minél kevesebb DEHP jusson a szervezetünkbe?

Kevesebb DEHP kerül a szervezetünkbe, ha betartjuk az alapvető higiénés és étkezési szabályokat. Ehhez hozzátartozik, hogy lehetőleg mindig frissen elkészített élelmiszereket fogyasszunk, kerüljük a készételeket, és étkezzünk változatosan, gyakran változtassuk a vásárolt márkákat! A különféle termékeke gyártótól függően eltérő mennyiségben tartalmazhatnak DEHP-t.

Mik azok a ftalátok?

A ftalálátok a műanyagok gyártása során, azok lágyítására, rugalmasabbá tételére használt vegyi anyagok. Előfordulnak kábelekben, fóliákban, padlóburkolatokban, műanyag csövekben, locsolócsövekben, tapétákban, sport- és szabadidős eszközökben. Nagyobb mennyiségben csökkentik a termékenységet és a nemzőképességet, illetve károsítják a májat.

Forrás: WEBBeteg
Fordító: B. M., szakfordító; active-life.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Módosítva: 2014.03.23 11:07, Megjelenés: 2014.03.23 11:07
Címkék: Ftalát, Vegyi anyag
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.