Vegyszer téma

Tudja, mi a teendő? - Marószerek okozta bőrsérülések

WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus † - 2023-01-20 05:03
Sav
Egy átlagember testfelszíne majdnem 2 négyzetméter - ekkora felületen érintkezünk a külvilággal, és a bőr feladata, hogy megvédje szervezetünket. A bőrre kerülő anyagok kellemetlen helyi hatásokat, sérüléseket okozhatnak, illetve a bőrön át felszívódva mérgezésekhez, életveszélyes szövődményekhez vezethetnek.

Maró folyadékok: tennivalók sav vagy lúg ivása esetén

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-12-09 14:33
Sav
A sav- vagy lúgivásos esetek súlyos, életveszélyes következményekkel, gyakran halállal járnak. Ha a beteg túléli, akkor szövődményként tartós nyelőcsőszűkület marad vissza.
A tavaszi nagytakarítás során jellemző, hogy a megszokottnál alaposabb munkához nagy hatékonyságú, agresszív tisztító hatással rendelkező szerek használatára is szükség van. Az ilyen készítmények egyben nagyobb kockázatot is jelentenek. Ezért is rendkívül fontos, hogy a háztartási vegyszereket az előírásoknak megfelelően használjuk. Így elkerülhetők a mérgezések is.

Vegyszerekkel szembeni allergia

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - 2020-07-21 16:05
Folyamatosan és növekvő mértékben vagyunk kitéve figyelmeztetés nélkül olyan vegyszereknek, amelyek jelen vannak a belélegzett levegőben, ételeinkben és italainkban, munkahelyeinken és otthonainkban egyaránt.

Hogyan takarítsunk a koronavírus-járvány idején?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2020-04-01 11:06
Alig telik bele pár percbe, de ha a gyakran használt felületeket naponta egyszer letakarítjuk, azzal hozzájárulhatunk a fertőzés terjedésének megakadályozásához.

Elég, ha egészségesen tiszta

Ecover - Támogatott tartalom - 2013-11-26 02:01
Sajnos a legtöbb háztartásban indokolatlanul sok vegyszert használnak, amely nemcsak az ott élők egészségére hathat károsan, de a környezetet is mérgezi.(x)

A vegyszerek káros hatásai

MTI - 2012-02-02 10:47
Jelentősen gyengítik az immunrendszer működését vegyszerek bizonyos csoportjai, amelyek akár a gyermekeknek adott védőoltások hatását is csökkenthetik.
A globális gyümölcsöskert a fogyasztók paradicsoma, a jelenség ugyanakkor komoly aggodalmakra is okot adhat. Vajon milyen eljárásokra van szükség, hogy a világ túlsó végéről utaztatott gyümölcs is megőrizze ízét és állagát? Mit művelnek a banánnal, az almával vagy a szamócával, hogy akár hetekig, hónapokig is frissnek tűnjön?
Marokkóból származó paprikában és magyarországi eperben talált a megengedett egészségügyi határérték feletti mennyiségben vegyszermaradékokat a Levegő Munkacsoport.

Veszélyben a férfiak

WEBBeteg - 2008-12-10 08:40
A brit környezetvédelmi szervezet, a Chem Trust legújabb beszámolója szerint az anyaméhben történő fejlődés alatt a férfi nemi szervek sokkal érzékenyebben reagálnak a különböző vegyi anyagokra (pl. növényvédő szerekre), mint a nőiek.

Ammónia belélegzése

Orvos valaszol - Dr. Gyulai Nóra - 2018-03-07 18:08
Kedves Nóra! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy vegyiüzembe dolgozok és ammónia tartályból jött ki az ammónia egyszer kétszer belélegeztem szabad levegőn csípte a szemem és marta az orrom az lenne a kérdésem hogy okozhatott - e valamilyen egész

Ártottam a babámnak?

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2014-09-13 21:35
17.hetes terhes vagyok és a lakásunkba beszökött pár bolha, a biokill rovarírtóval fújtam be az ágyat és a szőnyeget, egész nap szellőztettem de félek hogy ártottam a belélegzéssel a babámnak.2 nap elteltével kezd fájni a torkom, lehet, hogy nem attó

Vegyszer belégzése

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2014-03-23 08:49
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Még nem tudtam hogy terhes vagyok, amikor kerti munka közben 1-2 órán keresztül belélegeztem féregirtó szert. Másnap lett pozitív a terhességi tesztem. A vegyszer belégzése okozhatott fejlődési rendellenességet a magzatnál?

Vegyszer használat terhesség alatt

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-03-22 18:06
Tisztelt Doktor Úr/Nő!   12 hetes terhes vagyok. Még aktívan dolgozok mint dekoratőr. Most olyan munkám volt, ahol huzamosabb ideig (2 napig 2 órát, 1 napig 6 órát) zománc festékkel dolgoztam. Egy nagy csarnokban festettem, ahol még az

Terhesség

Orvos valaszol - Dr. Csanádi Gábor - 2009-12-28 21:26
tisztelt doktornö! olyan kérdésem lenne, hogy kb 3hetes terhes lehettem amikor tartva a kicsi kutyáktol hogy elkapok valamilyen fertözést, miután hozzájuk nyultam a kezem többször domestossal mostam meg, hogy ne maradjon rajtam bacilus.meg szeretném

Vegyszer

Orvos valaszol - Dr. Farkas Ágnes - 2009-10-17 11:26
Tisztelt DoktorÚr/Nő!    Először is elnézést kérek a furcsa kérdésért.   11hetes kismama vagyok, tegnap ablakpucolás közben a férjem kiöntötte a székre az ablaktisztitószert (olyan mint a Clean, csak más a neve) és én beleül

Aggódás

Orvos valaszol - Dr. Farkas Ágnes - 2009-08-28 16:31
Tisztelt Doktor Nő! Hétfőn pozitív lett a terhességi tesztem, aminek nagyon örülök. De a  múlt héten hétfőn permetezős és zselés kombinált csótányírtás volt a házunkban és a lakásunkban is (elég erős szaga volt) , és én végig itthon voltam