Tartósítószer téma

Őszintén az ételszínezékekről

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatóak. Azonban vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az élelmiszernek? Megvásárolnánk-e, ha színtelen vagy nem olyan szép élénk színű lenne?

Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében fontos a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a csomagolásokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

Feldolgozott ételek pro és kontra

drportal.hu

Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit különféle húsokból állítottak elő, de lehet egy konzerv készétel is, amibe mindenféle sókat és anyagokat tettek, hogy sokáig fogyasztható maradjon.

Nitritek és nitrátok a hús- és egyéb készítményekben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb értékelésében.

A gyermekkori bőrkiütés leggyakoribb okai

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Bőrkiütés

Antibakteriális szappanok, testápoló krémek, eldobható törlőkendők, mosó- és öblítőszer maradványok. A lista még hosszan folytatható lenne azokkal az anyagokkal, amelyek mind okozói lehetnek a gyermekkori bőrkiütéseknek.

Törekedjünk természetes anyagok használatára

Semmelweis Egyetem

A daganatok kialakulását a genetikai tényezők és bizonyos környezeti hatások – fizikai, kémiai behatások, fertőzések – együttesen határozzák meg. Köztudott például a dohányzás, a fokozott alkoholfogyasztás, vagy a mozgásszegény életmód hajlamosító szerepe, de ismert bizonyos anyagok (pl. kátrány) rákkeltő hatása is.

Allergiát okozó ételadalékok

Orvostkeresek Egészségmagazin

A modern élelmiszeripar egyik sajátossága a különböző adalékanyagok egyre növekvő mértékben történő alkalmazása. Az ételadalékok használatának célja lehet tartósítás, ízfokozás, színezés, vagy állagjavítás. Bizonyos összetevők azonban allergiás tünetek okozói is lehetnek.