Házi betegápolás - Betegségek megértése: terápia cikkek

Házi betegápolás - Betegségek megértése: terápia cikkek

A felfekvés fokozatai és megelőzése

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
2022-06-16 09:33

A decubitus, más néven felfekvés vagy nyomási fekély sok tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős beteget érint. Az otthonukban ápolt betegeknél nagyon nehéz feladat a felfekvés megelőzése, kivédése. A megelőzés nemcsak a fájdalom kivédése miatt nagyon fontos teendő, hanem azért is, mert a kialakuló mély fekély súlyos fertőzés kialakulásához vezethet, ami veszélyeztetheti a beteg életét.

Felfekvés megelőzése, kezelése

Nurse Háziápolási Szolgálat
2022-06-02 11:03

A felfekvés (latinul decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

Milyen kötszert helyezzünk a kisebesedett, elfertőződött bőrre?

Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke
2022-03-19 04:33

A betegek vagy hozzátartozóik gyakran felteszik a kérdést, hogy egy hosszan tartó betegség következtében kisebesedett és elfertőződött bőr ellátására milyen korszerű kötszert tudunk ajánlani. Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnökének válasza.

A lábszárfekély otthoni ápolása

Nurse Háziápolási Szolgálat
2022-01-08 19:03

A visszérbetegség következtében kialakuló lábszárfekély a bokák és a lábikra közötti területen létrejövő elváltozás.

Oxigénterápia otthon

Nurse Háziápolási Szolgálat
2021-04-18 15:06

Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető.

Súlyos betegek, idősek megfelelő táplálásának eszközei - az alultápláltság elkerülése

BOE - Takács Vera, orvostanhallgató, Lektorálta: Dr. Szabó-Cserbár Rozália, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos
2020-06-14 20:36

A betegségek megelőzéséhez, illetve a gyógyuláshoz elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel. Súlyos betegség esetén vagy időskorban az optimális mennyiségű és minőségű táplálékot különböző eszközökkel, illetve speciális tápszerekkel lehet biztosítani.

Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró
2019-10-12 09:36

Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

A daganatos fekélyek kezelése

Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke
2018-02-12 09:41

A nagy számban előforduló tumoros betegségek gyakori szövődménye lehet a kisebesedés, a bőr idült fekélye. Ilyen esetekben körültekintő sebellátásra van szükség. Miben tér el a sebkezelés módszertana daganatos fekélyek esetén?

Sebkezelés - Információk a kötszerekről

Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke
2017-12-02 11:25

Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet, és végtagjai megmenthetők!

Sebgyógyulás - A nedves sebkörnyezet jelentősége

Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke
2016-10-26 11:25

Akár akut, akár krónikus sebről van szó, fontos tényező a sebgyógyulás tekintetében a seb megfelelő kötözése. Míg kisebb szövethiánnyal járó, elsődlegesen gyógyuló sebek esetén jó megoldás a száraz sebkezelés is, addig a nagy kiterjedésű hámhiányok esetén a nedves sebkörnyezet az ideális.