A lábszárfekély otthoni ápolása

Nurse Háziápolási Szolgálat
frissítve:

A visszérbetegség következtében kialakuló lábszárfekély a bokák és a lábikra közötti területen létrejövő elváltozás.

Európa lakosságának ¼-ét érinti, a vénás fekély, pedig 1%-ban fordul elő, de ennek a száma folyamatosan növekszik, hiszen az erre a betegségre hajlamosító tényezők száma is növekvő tendenciát mutat. A hajlamosító tényezők között elsőként kell megemlíteni az elhízást, a cukorbetegséget, a dohányzást, a mozgásszegény életmódot, illetve a várandósság hónapjait.

Az elváltozás külső megjelenését tekintve általában felületes, szabálytalan szélű. Alapja sárgás, lepedékkel fedett terület. A környező bőr sötéten elszíneződött, tömött tapintatú, vizenyős duzzanat veszi körül, a lábon tágult, kanyargós lefutású vénák láthatók.

A lábszárfekély kezelése

Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni.
Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor

A mai modern gyógyászat számos kezelési lehetőséget kínál fel a szóban forgó betegség kezelésére. Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy orvosi „felügyelet” nélkül semmilyen gyógymódot se alkalmazzunk az érintett területen (ez alatt a belsőleg ható gyógyszerek is értendőek).

Rugalmas pólya

Az egyik lehetséges kezelési mód, ami talán a legelterjedtebb a hétköznapokban: a fásli (rugalmas pólya) felhelyezése. A pólyának két fő típusa van: a hosszú megnyúlású vagy nappal viselt pólya, és a rövid megnyúlású vagy tartósan viselt pólya. Az előbbi hazánkban jobban elterjedt, a betegek könnyen felhelyezik reggel, este eltávolítják, a fürdést, mosdást sem befolyásolja. A tartósan viselt pólyát hetente egyszer cserélik, előnye, hogy a mélyvénákra jobban hat.

Fontos a pólya helyes felhelyezése, az ujjak tövétől a bokák és a sarok fedésével térdig szükséges a lábat befáslizni, figyelve arra, hogy a rétegek 1/3 részben mindig fedjék egymást. A rugalmas harisnyát a betegek kényelmesebbnek ítélik, készíthetők egyéni méretre is.

Lábfekély

A rugalmas pólya (fásli) felhelyezése
A rugalmas pólya felhelyezése nagy gyakorlatot igényel, betanítását az orvos vagy gyógytornász végzi. Felhelyezése felkelés előtt, fekvő vagy ülő helyzetben kell, hogy történjen. A feltekerést a lábujjak tövénél kell elkezdeni és a térdig folytatni, belevéve a sarkakat is, olyan módon, hogy a pólyamenetek egymást tetőcserépszerűen félig átfedjék. Fontos a helyes alkalmazás, mert a nem megfelelő, túl szoros pólyázás ártalmas lehet, a túl laza pedig hatástalan.

Sebkezelés

Azt fontos megemlíteni, hogy ha a betegség már előrehaladott állapotban van, akkor jelentős hangsúlyt kell fektetni az orvosi utasítás szerinti sebkezelésre. A kezelés történhet antibiotikus kezeléssel, a különböző fertőzések elkerülése végett. Manapság könnyen be lehet szerezni különböző, ún. intelligens kötszereket, amik az esetlegesen termelődő váladékot és szagokat is felfogják. A korszerű kötszerek előre csomagoltak, különféle bevonatokkal rendelkeznek, amelyek megkötik a sebváladékot, hidratálják a sebet és nagy a nedvszívó képességük. A megfelelő kötszertípus kiválasztása tapasztalt szakemberek feladata. A rugalmas pólyát a kötszer felett is alkalmazni kell, sőt a fekély gyógyulása után is.

Gyógyszerek

Számos keringést javító gyógyszer van forgalomban, közülük egyesek az artériás keringést javítják, mások a vénákra hatnak. Egyesek infúzióban is adhatók. A gyógyszeres kezelés azonban nem helyettesíti sem a kompressziós kötést, sem a korszerű kötszerekkel folytatott sebkezelést, sem a műtétet. A fentiekben említett gyógymódokat együttesen használva lézeres kezeléssel komoly javulást érhetünk el.

Bőrátültetés

A nem gyógyuló fekélyek esetén bőrátültetést is szoktak végezni, monokromatikus lámpával vagy lézerrel is lehet kezelni. Az utóbbi módszerek a hajszáleres keringést javítják. A rendszeres séta javítja a vénás keringést.

A lábszárfekély kialakulásának megelőzése

A megelőzésre nagyon kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen a fekély kialakulásával egyéb kockázatokkal (pl. sebfertőzés) kell számolnunk. Visszérbetegségek során mérsékelt testmozgással, a napi többszöri sétával, rugalmas pólya, harisnya, kényelmes cipő használatával jelentősen csökkenthetjük a fekély kialakulásának kockázatát.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.