• Hol találok gyógytornászt, aki házhoz jön?

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Bárkivel előfordulhat, hogy egy baleset, műtét utáni, hosszabb idejű ágyban fekvés utáni otthoni rehabilitáció teljességéhez szakorvosunk javasolja, vagy mi magunk úgy érezzük, hogy a teljes gyógyuláshoz még pár hétig elengedhetetlen lenne a gyógytornász jelenléte, aki szakértelemmel segíti fejlődésünket, talpra állásunkat.

    Amennyiben módunkban áll, már a kórházi tartózkodás alatt szervezzük meg az otthoni gyógytornát, mert akár pár nap kiesés a kórházban megszokott rendszeres mobilizálásból több héttel hosszabbíthatja meg gyógyulásunkat, munkából való kimaradásunkat.

    Hirdetés

    Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?


    Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében. Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?>>

    A gyógytorna elrendeléséért szakorvoshoz, majd családorvosunkhoz fordulhatunk. Nagyon fontos gyógytorna esetén, hogy a kezeléseket a háziorvos csak szakorvosi javaslatra rendelheti el, tehát a kórházban tartózkodás alatt már szükséges a szakorvossal konzultálnunk arról, hogy szükség esetén kerüljön rá a javaslat a zárójelentésre. Első körben a gyógytorna 14 alkalommal rendelhető el, amely társadalombiztosítás által finanszírozott és szakorvosi javaslatra hosszabbítható. Az elrendelhetőség mellett fontos tényező a kezelések kezdésénél az a tény, hogy a területen hány gyógytornász dolgozik valamint, hogy az OEP által finanszírozott vizitek az adott otthoni betegápolást végző szolgáltatónál kimerültek-e az adott hónapra szánt vizit keretek. A folyamat során az elrendelő orvos egyeztet a körzeti házi ápolási szolgálattal, és ha van szabad kapacitásuk, biztosítani tudják a szükséges gyógytornát, akkor az orvos írásban elrendeli első alkalommal a 14 vizitet. Ha a páciens betegsége, állapota továbbiakban is igényli a gyógytornát, akkor szakorvosi felülvizsgálat után további vizitek rendelhetők el.

    Mentők, ügyelet, házi orvos?
    Amennyiben átmenetileg nincs szabad kapacitása a szolgálatnak, nem tudnak gyógytornászt biztosítani hosszabb vagy rövidebb ideig, vagy az egészségbiztosítás által nyújtott lehetőségek nem megfelelőek számunkra, illetve hosszú távú fogyókúrához, várandósság esetén kismamatornához szeretnénk otthonunkban gyógytornász segítségét igénybe venni, akkor ilyen problémákra nyújtanak lehetőséget a privát otthonápolási szolgálatok, akik akár 1-2 napon belül tudják biztosítani a szolgáltatásokat az ügyfél térítéskötelesen tudja igénybe venni. A szakorvosi elrendelő megléte, és a személyes konzultáció önköltséges gyógytorna kezelések igénybevételekor is szükséges feltétele a szolgáltatás megkezdésének. Ilyen esetekben a gyógytornász munkatárs szükség esetén a szakorvossal egyeztet, hogy el lehet-e kezdeni a gyógytornát és milyen mértében mobilizálható az ellátott.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Legutóbb frissült: 2013.06.25 13:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az arthrosis rehabilitációja

    Az arthrosis világszerte a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, amely leginkább a térd, a csípő és a kéz kis ízületeit érinti. A folyamat az ízület egészének betegsége, az ízület valamennyi alkotóelemének folyamatosan előrehaladó (progrediáló) károsodása, aminek végeredménye a fájdalom és mozgászavar.

    Derékfájás, hátfájás - Harcoljon a krónikus gerincfájdalom ellen

    A krónikus gerincpanasz a betegszabadságok leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban. Nemzetközi statisztikák szerint a felnőtt lakosság kb. 90 százaléka életében legalább egyszer szenved nyak-, hát- vagy derékfájástól.

    Hogyan ápoljuk a műtét után hazaérkezett beteget?

    A műtéteket követően manapság igen hamar hazaengedik a betegeket, mondván, otthon a saját, szeretettel teli családi környezetünkben könnyebben gyógyulunk. Ebből adódóan a betegünk teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    Gyógytorna a neurológiai betegségekben: Mikor javasolt? Mikor tilos?

    Semmilyen neurológiai betegségben, beleértve a gerincbetegségek heveny fájdalommal járó szakaszát, nem tilos a gyógytorna, csak helyesen kell megválasztani a nehézségi fokot, időtartamot és a gyakorlatok mennyiségét (naponta többször rövid ideig).

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

    A rheumatoid arthritises betegek rehabilitációja

    A rheumatoid arthritis az ízületek krónikus, szimmetrikusan jelentkező gyulladásával járó megbetegedés. Az ízületi gyulladás az ízületek károsodásához, zsugorodásához, a mozgások beszűküléséhez, az izmok elgyengüléséhez vezet. Eleinte csak a munkavégzés során akadnak nehézségek, később a mindennapi teendők elvégzése is egyre nehezebbé válik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.