• Hol találok gyógytornászt, aki házhoz jön?

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Bárkivel előfordulhat, hogy egy baleset, műtét utáni, hosszabb idejű ágyban fekvés utáni otthoni rehabilitáció teljességéhez szakorvosunk javasolja, vagy mi magunk úgy érezzük, hogy a teljes gyógyuláshoz még pár hétig elengedhetetlen lenne a gyógytornász jelenléte, aki szakértelemmel segíti fejlődésünket, talpra állásunkat.

    Amennyiben módunkban áll, már a kórházi tartózkodás alatt szervezzük meg az otthoni gyógytornát, mert akár pár nap kiesés a kórházban megszokott rendszeres mobilizálásból több héttel hosszabbíthatja meg gyógyulásunkat, munkából való kimaradásunkat.

    Hirdetés

    Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?


    Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében. Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?>>

    A gyógytorna elrendeléséért szakorvoshoz, majd családorvosunkhoz fordulhatunk. Nagyon fontos gyógytorna esetén, hogy a kezeléseket a háziorvos csak szakorvosi javaslatra rendelheti el, tehát a kórházban tartózkodás alatt már szükséges a szakorvossal konzultálnunk arról, hogy szükség esetén kerüljön rá a javaslat a zárójelentésre. Első körben a gyógytorna 14 alkalommal rendelhető el, amely társadalombiztosítás által finanszírozott és szakorvosi javaslatra hosszabbítható. Az elrendelhetőség mellett fontos tényező a kezelések kezdésénél az a tény, hogy a területen hány gyógytornász dolgozik valamint, hogy az OEP által finanszírozott vizitek az adott otthoni betegápolást végző szolgáltatónál kimerültek-e az adott hónapra szánt vizit keretek. A folyamat során az elrendelő orvos egyeztet a körzeti házi ápolási szolgálattal, és ha van szabad kapacitásuk, biztosítani tudják a szükséges gyógytornát, akkor az orvos írásban elrendeli első alkalommal a 14 vizitet. Ha a páciens betegsége, állapota továbbiakban is igényli a gyógytornát, akkor szakorvosi felülvizsgálat után további vizitek rendelhetők el.

    Amennyiben átmenetileg nincs szabad kapacitása a szolgálatnak, nem tudnak gyógytornászt biztosítani hosszabb vagy rövidebb ideig, vagy az egészségbiztosítás által nyújtott lehetőségek nem megfelelőek számunkra, illetve hosszú távú fogyókúrához, várandósság esetén kismamatornához szeretnénk otthonunkban gyógytornász segítségét igénybe venni, akkor ilyen problémákra nyújtanak lehetőséget a privát otthonápolási szolgálatok, akik akár 1-2 napon belül tudják biztosítani a szolgáltatásokat az ügyfél térítéskötelesen tudja igénybe venni. A szakorvosi elrendelő megléte, és a személyes konzultáció önköltséges gyógytorna kezelések igénybevételekor is szükséges feltétele a szolgáltatás megkezdésének. Ilyen esetekben a gyógytornász munkatárs szükség esetén a szakorvossal egyeztet, hogy el lehet-e kezdeni a gyógytornát és milyen mértében mobilizálható az ellátott.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Módosítva: 2013.06.25 13:21, Megjelenés: 2013.06.25 13:21
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Oxigénterápia otthon

    Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető.

    Agyvérzés után - Az orvos válaszol

    75 éves anyukámnak agyvérzés következtében megbénult a bal oldala, nehezen érthető a beszéde, nehezen nyel és nem tud fordulni. Azt szeretném kérdezni, mikortól lehet tornáztatni? Lehet-e emelgetni, masszírozni, esetleg krémet használni? Mit szabad és mit nem? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Házi betegápolás, otthoni szakápolás... - Milyen lehetőségek vannak?

    Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA